Badrumsrenovering, kostnad och tips

Kostnadsguiden går igenom pris och tips för att få till en lyckad och billig badrumsrenovering. Kostnad ställs mot omfattning och standard när du renoverar badrum, men det finns sätt att komma undan relativt billigt utan att tumma på varken din badrumsvision eller kvaliteten på arbetet som utförs av badrumshantverkarna.

Pris hantverkare för badrumsrenovering

Först och främst bör vi titta på vad det kostar att anlita en firma för badrumsrenovering (eller flera olika firmor om man delar upp momenten på exempelvis VVS, kakel, elektriker, snickare, med mera). Idag är det relativt vanligt med företag som spoecialiserar sig på hela arbetet runt en badrumsrenovering (hitta manuellt utvalda badrumsentreprenörer via länken, kostnadsfri offerttjänst för hela landet).

Generellt är det bäst att låta certifierade hantverkare genomföra en badrumsrenovering. Kostnad och totalpris för renoveringen blir då högre men blir något fel och arbetet inte är utfört av en fackman kan det innebära att du både står utan skydd från försäkring samt att du kan bli skadeståndsskyldig om ditt badrum orsakar skador på omgivande hus eller lägenheter.

Eftersom en badrumsrenovering genomförs av flera olika yrkeskategorier är det inte lika lätt att säga vad en badrumshantverkare kostar i timmen som det är för till exempel takläggare eller fönsterinstallatörer. Därför brukar man ofta räkna ut priset på badrumsrenovering enligt kostnad/kvadratmeter. Detta pris varierar givetvis också, men kan vara en bra fingervisning när man budgeterar för sitt nya badrum.

Kostnad badrumsrenovering/kvadratmeter

Badrumsrenovering kostnad tips

En badrumsrenovering kostar mellan 5000-20000 kr per kvadratmeter.

Först tittar vi på materialkostnad för en badrumsrenovering. Här kan du grovt räkna med runt 3 000 – 5 000 kr/m2 för den enklaste lösningen vad gäller renoveringsmaterial och badrumsinredning. Det omfattar alltså allt från rör, fogmassa och fuktspärr till toalettstol, badrumskakel och badrumsskåp.

För ett nytt badrum av mer standardkvalitet är någonstans mellan 5 000 – 10 000 kr/m2 normal materialkostnad vid en badrumsrenovering. Ett lyxigare badrum med inredning från exklusiva märken går utan problem loss på 10 000 – 20 000 kr/m2. Som synes handlar alltså kostnad för badrumsrenovering mycket om på vilken prisnivå du väljer att lägga dig.

Kostnad arbete/hantverkare vid badrumsrenovering

En stor del av total kostnad för en badrumsrenovering är arbetet. Anlitar du hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på ungefär 400-600 kr/timmen, eller 5 000 – 10 000 kr i arbetskostnad/kvm för en badrumsrenovering som görs från grunden. Handlar det enbart om ett eller två moment, exempelvis plattsättning eller dragning av el, blir arbetskostnaden snarare 1 000 -3 000 kr/kvm. Dessa priser är inklusive moms men innan ROT-avdrag – se exempel längre ner på hur priset på hantverkare för badrumsrenovering halveras med ROT.

Givetvis varierar arbetskostnaden mycket beroende på vilken hantverkare du väljer och var i landet du bor. Du ska därför alltid ta in offerter från flera firmor. Då ökar chansen att få till en bra affär eftersom du kan jämföra deras priser och välja den som verkar mest kompetent och erbjuder bäst pris för ditt badrum.

Exempel: 8 kvm badrumsrenovering, kostnad för material + arbete (med ROT-avdrag)

Om vi ponerar att vi ska genomföra en badrumsrenovering på 8 kvadratmeter, där allt arbete läggs ut på en badrumsfirma och material/badrumsinredning är av normal svensk kvalitet – då kan en kalkyl över kostnaderna se ut så här:

 • Material/inredning: 56 000 kr (7 000 kr*8 kvm)
 • Arbetskostnad innan ROT-avdrag: 96 000 kr (12 000 kr*8 kvm)
 • ROT-avdrag (halva arbetskostnaden): -48 000 kr (96 000 kr/2)
 • Resekostnad hantverkare: 5 000 kr
 • Total kostnad badrumsrenovering 8 m2: 109 000 kr (56 000 kr + 48 000 kr + 5 000 kr)

Det här var alltså ett exempel på hur en badrumsrenovering kan se ut, givetvis är varje badrum unikt och olika förutsättningar och lösningar kostar olika mycket. Säkraste sättet att få reda på vad just ditt badrum kan kosta att renovera är att ta in offerter från minst tre-fyra olika entreprenörer och jämföra deras prisförslag. Då ser du genast om någon avviker från de andra och du kan i lugn och ro välja den som känns bäst och har bäst pris.

Läs gärna mer tips här om att renovera badrummet och att ta in hantverkarexpertis på Byggmentor.se, och spana in våra övriga kostnadsguider.

Vill du ställa frågor om badrumsarbeten och renoveringar och få hjälp från både proffs och glada amatörer så rekommenderar vi Byggmentors badrumsforum, ingen registrering krävs.

Lycka till med din badrumsrenovering!

33 Comments

 1. Bra tips, vi prövade att gå via http://www.badrumsproffs.se vilket funkade kanon bra. Tre badrumsfirmer hörde av sig med väldigt olika bud i offerterna. Vi valde faktiskt inte den billigaste utan hittade en som verkade förstå väldigt väl vad vi var ute efter, både själva badrumsrenoveringen och stilen på vår badrums inredning.

  Reply
 2. Vi vill renovera vårat badrum och vi bor i habo. Vi har ett litet badrum på 3 m2 och vi har fått in två offerter, enkel inredning och billigt kakel inget lyxigt bagrum. En offerten var arbetskostnaden på 55000 innan rotavdrag och den andra 100000!!???!! Vad är det här ??? Verkar som att hantverkarna utnyttjar oss och har höjt priserna efter att rotavdraget infördes??? Här anlitas inga hantverkare!!! Kan det få vara så här?? / veronica

  Reply
  • Hej Veronica,
   Generellt så varierar priserna väldigt mycket beroende på badrummets förutsättningar, kundens önskemål och från badrumsfirma till badrumsfirma. 100 000 kr i arbetskostnad för ett litet badrum låter onekligen extremt högt.

   Vår rekommendation är att du fortsätter begära in offerter från olika firmor, märker du att alla hantverkare ger dig ungefär samma prisbild så är det sannolikt där den ska vara. Du kan exempelvis testa http://www.badrumsproffs.se och ta in prisuppgift från flera företag samtidigt. Har du flera hantverkare ”på kroken” kan du även jämföra dessa och faktiskt också pruta något om du håller tungan rätt i munnen.

   Lycka till, berätta gärna hur det går!

   Reply
   • Hej kostnadsguiden.
    När ni skriver att ett litet badrum som kostar 100,000:- onekligen låter extremt högt
    i arb, hur och vad baserar ni detta på. Jag har hundratals badrum bakom mig sen mitten av 80 talet och är aktiv plattsättare fortfarande och betalar skatt på det jag gör.

    Ta fram miniräknaren och räkna ut hur mycket som är kvar när momsen är borta bilar
    betalas(leasing) försäkringar arbetsgivar avgifter etc. Man är oftast 2 som utför en renovering och det tar ca 1 månad för en standard renovering. räkna med en ca 200 timmar x 500:-/timmen. varje gubbe kostar ca 280:- vanlig lön och alla avgifter är med i den kostnaden 285×200:- 57000:- plus momsen på 20.000:- när det är 100.000:- i arbkostnad Det blir 77000:- alltså 3000:- spänn kvar, hoppas inte biljäven går sönder för då blir det att gå till jobbet.H/plattis

    Reply
    • Kan inte göra annat än att hålla med!

     Driver ett företag sedan 6 år tillbaka där vi enbart utför badrumsrenoveringar, vi är 4 personer som arbetar och vi gör ett väldigt seriöst jobb.

     Jag jobbar 8 timmar om dagen hos privatpersoner och sedan mellan 2-4 timmar på kvällen med att åka på kundbesök, skriva offerter och sköta pappersarbetet.

     100.000:- för ett badrum exkl inredning är ungefär vad det kostar!!! kan även vara mycket mer men inte så mycket mindre.

     Skulle vara väldigt försiktig med att ta in ett företag som lämnar en offert med en arbetskostnad under 60.000:- för ett vanligt badrum. Vilka står där och jobbar i slutändan?
     Vad har dom för löner? Hur ser deras utbildning ut?
     Vad händer om något skiter sig?

     Har gjort massa jobb hos kunder där vi fått göra om ett helt nygjort badrum pga. billiga men oseriösa hantverkare.
     Och i slutändan så har dom betalt 250.000:- för sitt badrum + ett stökigt hem under 2 olika omgångar.

     Tänk en extra gång innan du väljar den billgaste offerten du fått!

     Jag är inte miljonär och kommer aldrig att bli det heller!

     Reply
     • Tack för era kommentarer, det var nog att ta i att kalla 100 000 kr i arbetskostnad för ”extremt högt”. Däremot får man skilja på ”kompletta” badrumsrenoveringar där allt rivs och byggs om på nytt och badrumsrenoveringar där man gör vissa moment, vid en komplett renovering/badrumsbygge är det absolut inget konstigt med 100 000 kr för arbetet, men för mindre omfattande renoveringar där det gamla badrummet till viss del bibehålls kan man komma under det beloppet.

      Stort tack för att ni gör era röster hörda, det är på det viset vi lättare kan förmedla ”rätt” pris till läsarna. Vi kommer också att se över denna kostnadsguide snart och uppdatera med relevant info för 2013.

      /John, Kostnadsguiden

    • Menar du på allvar att renovering av et badrum ta en månad för 2 person???Och du har hundratals badrum bakom dig???Va fan pratar du om??Ett månad ta att renovera hella huset inte ett badrum…sånt gör vi på max en vecka…utan problem… och då pratar vi om rivnig,eps cement i bjälklag,flytspackling av golv,våtrumsskivor på vägg,oftast sänkning av tak-med spottar,rör dragning till el,vatten inklusive bytte av brunn,tätning och så klart plattsättning…så mycket tid ta att renovera ett vanligt badrum…MVH Martin

     Reply
    • Hahahahaha helt underbart att höra någon som vet vad han pratar om. 😉 100% rätt

     Reply
    • Nu får du lägga av! Jag har sett ig på flera forum och du förespråkar 100 -200 000 i kostnad för badrumsrenovering. Din uppskattning på 200 timmar är helt orimlig. Menar du att det ska ta en en yrkesman 5 veckor att renovera ett 3m2 stort badrum??? Jag tror att du bör sadla om detta tar dig så lång tid 😀 Flesta firmor erbjuder nytt badrum på 2 veckor och då kan inte två man böka runt i badrummet i 8 timmar var.

     Reply
    • Rolig att se hur du räknar men duktiga plattsättare ska inte lägga mer än 100 timmar att renovera byta badrum med rör dragning. Du behöver 200 timmar. OK.
     En arbetare med 30000kr i lön kostar 270kr i timme med bil (vwcaddy) X200 timmar 54000 då har du kvar 26000kr vinst i företaget.
     Men en vanlig renovering på ca 10-12 kvm ska inte ta mer än 100 timmar eller ca 30000 ex moms

     Reply
  • Hej Veronica.
   Spelar ingen roll om ett badrum är 3kv eller 6kv golvyta.
   En seriös badrumsrenovering med allt vad det innebär kostar ca 90,000:- i arbetskostnad
   och uppåt. Sen tillkommer allt material, även byggmaterial.

   Men som allt annat här i världen så kan du få ett badrum för 50,000:- oxå av någon pajsare, Så om du tycker det är dyrt med ett badrum för 150 till 200,000:- med allt
   seriöst utfört så tycker jag att du kan ragga någon skomakare att utföra dit badrum
   för 50.000:- utan garanti och så blir det väl lite vatten skador oxå på köpet, men billigt har det blivit.Här jobbar man inte åt folk som inte vill betala det som ska vara.H/plattis

   Reply
   • Hej Plattis!

    Menar du på allvar att det tar två gubbar TRE VECKOR (arbetskostnad ca 100.000 kr)att göra ett badrum på 3 kvm??

    Reply
  • Hej Veronica!
   Jag bor i närheten av dig och har precis renoverat vårt badrum! Det är lite större än ditt 4-5/m2 och har fått ungeför samma pris på offerten, mellan 50-60000 tror jag det var på arbetet. Då tillkommer dessutom arbete för elektriker och rörmokare. Men det bebror ju som sagt på hur mkt som behöver göras, men 100 000 låter ju helt sjukt!! Ingår allt då, även el och rörmokare??

   Reply
 3. Hej Plattis!

  Om du nu är företagare så borde du veta hur man hanterar momsen.
  Varför pratar du moms när du räknar med kostnader för den anställde?

  + 100 000:- inkl moms
  + 80 000:- exkl moms

  Tex: Månadslön före skatt – 30 000:-
  Pris / timme – 30 000 / 175 = 171:-
  Abetsgivaravgift – 54:-
  Total kostnad / timme – 225:- / timme

  200 timmar x 225 = 45 000:-

  Sedan tillkommer: Företagsförsäkring på ca 3-500:- / månad
  Lokalkostnader
  Bilkostnader (dessa brukar täckas av milersättningen)
  Verktygskostnad

  Dessutom brukar hantverkare ha åtminstone ett 100% påslagf på material.

  Så lägg av med dina snyftinlägg och felaktiga inlägg på div byggforum!

  Reply
  • Materialet har man om man har tur 15%påslag på
   Vad är erat problem
   Ingen gnäller på att lämna in bilen för 1200 i timmen
   Min företagsförsäkring kostar 26000 per år baserat på min omsättning och pris per objekt
   Tim deb 500-moms =400
   170×31,42% arbetsgivaravgift (normal timlön)
   Fora försäkringar betalning av avgift till facket
   Arbetskläder
   Bil/service
   Verktygsslitage
   Betalning av lön på röda dagar
   Sjuklöner
   Avgifter för våtrumslicens
   Tid för offerter (kostnadsfria)
   Lokalkostnader
   Bokföring/revisor
   Bokslut
   Mm listan kan göras lång

   Reply
 4. Hej,

  kanske finns det en expert här som kan hjälpa mig att uppskatta renoveringskostnader för ett badrumsgolv – för entreprenören som jag hade mycket strul med vill uppenbarligen inte gå ut med det.
  Mitt ca 2,3 kvm litet badrum renoverades nyss och pga en trasig golvbrunn och en liten fuktskada får jag kanske ersättning av förra ägaren. Hela renoveringen gick på ca 50 000 efter ROT. Nu undrar jag hur mycket det kostade att renovera golvet (material och arbete från rivning, bila bort lite fukt, nya avloppsrör, tätskikt, spackling för fall osv. utan klinker).

  Jag vet, att det är svårt att nämna ett exakt belopp, men en ungefärlig summa vore kanon. Tack för hjälpen!

  Reply
 5. Gjorde om vårat badrum ifjol och gjorde mkt själva men efter rörmokaren och mattläggare + elektriker varit dit blev det rätt saftigt ändå. Alltsom allt kostade vårat badrum runt 140 000,

  Reply
  • Tack för att du delade med dig. Hur stort var badrummet om man får fråga?

   Reply
 6. —>Kund<—
  1.Roligt att se att plattsättare inte har rätt till någon semester eller arbetstidsförkortning som resten av byggbranchen.
  2.Var har du hittat en bra företagsförsäkring för 3600kr? (Min ligger på ca 20000kr med 7 anställda)
  3.Hur räknar man in leasingkostnad och försäkring i milersättningen? (jag har bara lyckats få med bränsle och service)
  4.Sjukdagar är inget man heller ska betala?
  5.Vem betalar för kontorstiden på den firman?
  6.Lokalkostnaden tillkommer med ca 8-10kr/tim

  Om man tar sig tid och begär in offerter från flera byggare så har man ju mer att gå på. Väljer man de billigare och de skiter sig så kan man ju alltid gråta ut hos fuskbyggarna eller något liknande program.

  Tips, kommer byggaren och vill ha förskott innan överenskommelse så är det dags att dra öronen åt sig. Skriv alltid kontrakt vilka kriterier som ska vara uppfyllda innan betalning och eventuella delbetalningar.

  OBS… Vi är ingen Kakelfirma så badrumsrenoveringspris har jag ingen aning om men brorsan fick ett kompispris från en klasskamrat som har firma och arbetskostnaden hamnade på 90.000 för ca 15kvm delat på två badrum, sen om det var inkl eller exkl moms vet jag ej(kan till och med ha varit svart)

  Reply
 7. Ingen här verkar ju ha kolla på vad ett badrum kostar.

  Ca 120 timmar tar ett badrum, har stor erfarenhet, stor firma och ägare där.

  Material ligger på ca 40 000 kr. Kostnaden för de som jobbar blir ca
  30 000 kr plus fora 4 %. 70 000 + kostar det alltså firman som utför jobbet. Sen på det tillkommer försökring, bil telefon osv. So you do the math, 90 000 kr ex moms utan rot måste man minst ta i betalt för ett badrum för att det skall vara värt det

  EN SOM VET

  Reply
 8. Vad är ett ”standard” pris för riva ett badrum inget extra med väggspårning eller sånt utan riva ut allt till betongen? Alt normalpris på riva badrum i villa med lite annan uppbyggnad än betong. Typ gips väggar?

  Reply
 9. Dag 1. Rör kommer ut och stänger av vatten.
  Dag 2. El kommer ut och demonterar el(visst kan alla vara där samma dag men då är frågan vem som skall betala för tidspassningen efter som både el och rör m.m förmodligen har flera adresser att vara på.
  Dag 3-8. Rivning
  Dag 9-11 Rör och el förbereder återställningen.
  Dag 12-15 Återbyggnad av stommen.
  Dag 15-20 el golv, flytspackel(torktid)
  Dag 20-26 Tätskikt, plattsättning, hårdfog, mjukfog.
  Dag 26-28 Inredning(tröskel, skåt, foder) el, rör,

  Prova gärna att projektera badrumet själv samt utför det för att se om det går på mindre tid. Beroende på utförande 25-3200kr kvm för ett 4kvm. Kvm är inte avgörande då det är alla yrkesgrupper som ska in på samma yta. Att flytspackla 5 eller 5 kvm är ingen större skillnad. Ar du amatör så kan du dela faktiska tiden med 2 och se om du är i närheten.

  Reply
 10. Jag fick en offert för 11 000kr efter rot . för total renovering av badrum på 6kvm . När jag läser det som står här, så ä det skrämmande billigt ju .

  Reply
 11. Hej,

  Jag önskar göra följande i mitt badrum, ca 6 kvm.

  Byta ut golvbrunnen
  Byta golvmattan till klinkers
  Byta ut badkaret mot dusch, ej kabin. Duschvägg.
  Luta golvet.
  Installera en ny toalett. Vägghängd.
  Installera ett nytt handfat.
  Installera ny blandare till dusch och handfat.

  Jag vill inte:

  Flytta några vattenrör.
  Kakla om väggarna
  Sänka taket.

  Önskar pris på ovanstående arbete, utan rot avdrag?

  Mvh Martin

  All the best!

  Martin Sjöqvist
  PGA Professionell
  mobil: +46 708 732 100
  mail: pro@melandgolf.no

  Reply
 12. Jag läser mycket om priser osv.
  Men ingen som nämner nåt om Asbest faran är kaklet äldre än 1982 så kan det väl finnas asbest eller?
  Hur kollar man det och vad kostar det osv?

  Reply
 13. Någon som vet om det blir extra kostnad om badrum är på ovanvåningen?

  Reply
 14. Hej! Har en fråga.
  Vi behöver renovera badrummet och priserna jag sett i kommentarerna här är inga pengar vi har. Men eftersom det är dåliga rör som måste bytas och sånt så är vi illa tvungna. Det visa sig vara början till vattenskada när de kom och besikta huset. Men om vi rev ut allt innan renovering och satt in avfuktare så att golvet blev torrt igen så skulle det inte vara några problem.

  Till min fråga.
  Om vi själva river ut allt ur badrummet och köper det mesta i material, som tapet, matta, toalett, handfat etc. Kan man då dra ned kostnaderna? Vi har ett badrum på runt 6kvm.

  Reply
 15. vad kostar det att byta dusch?

  Reply
 16. Det är dyrt att anlita billiga hantverkare! 🙂

  Reply
 17. 100 000 kr i arbetskostnad för ett litet badrum låter onekligen extremt högt.

  Reply
 18. Fick just en offert på ett 5kvm stort badrum på 311 000 spänn :O Vi anlitar nog några andra 😉

  Reply
 19. 100 000 för ett badrum inkl byggmaterial (ej inventarier) efter rot är nog ett normalt pris. och ca 3-4v är nog en normal tid , fast det kan nog gå snabbare och bli billigare om man inte har så stora krav på kvalitet och garantier,,jag har även sett att vissa firmor gör allt själva rör /el mm utan behörighet.. Grattis. tror inte ett enda försäkringsbolag är villiga till ersättning om det händer något.
  vissa ”billiga” firmor finns inte heller kvar efter en tid samt att deras garantier inte är värde ett skit.jag har jobbat med badrum sedan 1980

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mer pengar till inredning när du renoverar badrum | Badrumsbloggen - [...] ROT-avdraget är ett ypperligt sätt att sänka priset på att renovera badrum. Med hjälp av det halveras arbetskostnaden vilket…
 2. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Badrumsrenovering [...]

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *