Snöröjning och skottning, kostnad och tips

Ett vanligt arbete på vinterhalvåret är snöröjning och snöskottning (samt takskottning)Allt från privatpersoner som behöver hjälp med snö på tomten eller på taket till kommuner som anlitar markentreprenörer för mer omfattande snöröjning på gator och torg. Här får du tipsen att tänka på för att få en lyckad röjning eller skottning av snön till en så bra kostnad som möjligt.

Så hittar du en firma som kan snöarbete

Om det handlar om en mindre uppfart eller uteplats kan de flesta klara av att skotta själv med skyffel eller kanske en snöslunga. Men för större snöröjningar och skottningar kan det vara klokt att anlita en markfirma för jobbet. de flesta markentreprenörer som under stora delar av året sysslar med dräneringar och andra tomtarbeten arbetar på vintern mycket med snörelaterade arbeten.

Vill du ha hjälp med att få prisförslag från seriösa markentreprenörer som sysslar med snöskottning/snöröjning/takskottning kan du använda denna gratistjänst för att ta in priser (inget krav på köp heller). Genom att höra med några olika firmor så får du en god överblick över hur priserna för snöarbeten ser ut i din region och du kan välja ut den snöröjare som funkar bäst för dina behov.

Vad kostar snöröjning?

Normalt kostar det ungefär 300-500 kr/timme för att anlita en person som utför snöröjning. Ofta kommer ett arbetslag på två-fyra personer och utför arbetet, och arbetskostnaden kan då bli runt 1000-2000 kr per timme inklusive moms. Kom dock ihåg att du får utnyttja ROT-avdraget för snöskottning som sker på din tomt (eller exempelvis ditt tak). Detta gör att arbetskostnaden sjunker med 30%, alltså en 30-procentig skattereduktion.

Hör med de olika entreprenörer du kontaktar för offert om vad de tar betalt och om de beräknar kostnaden per arbetad timme, arbetsdag eller fast pris från start.

Så för du dialog med firman du vill anlita

När du ser över de offerter på snöröjning som du fått in är det bara att välja ut den eller de företag som känns aktuella och ställa följande viktiga kontrollfrågor för att säkerställa att du får en så lyckad tjänst som möjligt:

  • Fråga om företagets organisationsnummer och om de har F-skattesedel. Detta är en grundförutsättning för att de ska vara aktuella för dig att anlita. Vill du vara extra säker klan du ringa Skatteverket och höra om organisationsnumret stämmer samt om företaget i fråga har några skulder eller betalningsanmärkningar.
  • Be om några tidigare kunder till snöröjaren som du kan kontakta. Många gånger har företagen sådana referenskunder tillgängliga redan på förhand, kontakta dessa och kolla om de tidigare kunderna är nöjda.
  • Skriv ett avtal som kan vara väldigt enkelt men där ni ändå kommer överens om vad det hela ska kosta, vilka ytor som ska skottas eller röjas samt när arbetet ska vara utfört (och hur regelbundet det ska ske om det är ett återkommande uppdrag).
  • Snöröjningsfirman ska ange på din räkning hur stort ditt ROT-avdrag blir eftersom dessa uppgifter går till Skatteverket och måste vara korrekt angivna för att du inte ska åka på restskatt.
  • Om du hör med dina grannar kanske även de är intresserade av hjälp med snön. Kolla i så fall med firmorna om de kan erbjuda rabatt ifall ni är flera som anlitar samma entreprenör.
Hoppas ovanstående tips hjälper dig på vägen till en lyckad snöröjning till rätt kostnad!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *