Telefoner, värme, ljus och vatten – allt påverkas av husets elsystem. Det händer då och då att elsystemet behöver uppdateras. Vi ska kika på hur mycket det kan kosta. Längre ner på sidan hittar du också en lista på hur mycket du kan få betala för olika typer av eltjänster.
Byta elsystem?
Bor du i ett gammalt hus eller vet du att det är minst 50 år sedan som elsystemet byttes? Då kan det vara hög tid att byta ut ledningar, strömuttag och elcentral. Det är inget litet jobb, men något som förr eller senare är måste göras.
Vad det kostar att byta elsystem varierar en hel del och beror bland annat på bostaden storlek.
Prisexempel för ett 1,5-planshus på 140 kvadratmeter:
Detta hus har ett eluttag i varje rum. Det finns även uttag för belysning inomhus såväl som utomhus. Huset har en elcentral i plåt samt en elmätartavla.
I detta fall kommer bytet av elsystem att kosta närmare 60 000 kronor (exklusive rot-avdrag).
Arbetskostnad: 41 600 kronor
Material: 18 150 kronor
Om du utnyttjar rot-avdraget kan du dra av cirka 12 500 kronor i arbetskostnad.
Det finns en rad olika åtgärder som kräver en elektriker
- Byte av vägguttag
- Byte av dimmer
- Byte av strömbrytare
- Byte av timer
- Byte av termostat
- Byte av badrumsfläkt
- Byte av elskåp
- Installation av golvvärme
- Installation laddstolpe till elbil
På HelpHero expertlista kan du söka efter en elektriker på just din ort
Prisexempel: Anlita elektriker
Observera att priset för varje enskild installation/byte givetvis skiljer sig åt beroende på vilken produkt du väljer att köpa.
Installera 2-vägsuttag jordat: 300 kronor
Priset inkluderar demontering och montering. Om vi inkluderar kostnaden för själva vägguttaget landar totalpriset på cirka 700 kronor.
Installera 3-vägsuttag jordat: 600 kronor
Priset inkluderar demontering och montering. Om vi inkluderar kostnaden för själva vägguttaget landar totalpriset på cirka 1100 kronor.
Installera dimmer: 300 kronor
I priset ingår det att elektrikern demonterar ner din gamla dimmer och monterar den nya. Om vi även inkluderar kostnaden för en ny dimmer landar totalpriset på cirka 850 kronor.
Installera strömbrytare: 300 kronor
Priset inkluderar demontering och montering. Om vi inkluderar kostnaden för själva strömbrytaren landar totalpriset på cirka 600 kronor.
Installera termostat: 300 kronor
I priset ingår det att elektrikern demonterar ner din gamla termostat och monterar den nya. Om vi även inkluderar kostnaden för själva termostaten landar totalpriset på cirka 2 300 kronor.
Installera timer: 300 kronor
I priset ingår det att elektrikern demonterar ner din gamla timer och monterar den nya. Om vi även inkluderar kostnaden för själva timern landar totalpriset på cirka 1 500 kronor.
Installera badrumsfläkt med inbyggd fuktstyrning: 600 kronor
Priset avser endast installation. Om vi även inkluderar kostnaden för själva badrumsfläkten landar totalpriset på cirka 2 600 kronor.
Installation av elskåp: 3600 kronor
I priset ingår det att elektrikern demonterar ner ditt gamla elskåp och monterar det nya.
Installation av golvvärme: 600 kronor
Hur mycket själva golvvärmen kostar beror på hur stor yta golv som ska ha golvvärmen. I regel kostar golvvärme från 2 500 kronor och uppåt.
Installation av elbilsladdare: 3 000 kronor
Priset varierar stort beroende på vilken modell du väljer på laddaren. Räkna med ett pris på mellan 15 000 kronor och 20 000 kronor.
Prisuppgifterna kommer från elenkelt.se
Vet du vad du ska göra om strömmen går i ditt hus?
Dagens moderna människor är helt och hållet beroende av el. När strömmen går kan vi varken koka kaffe eller spola i toaletten. Något som är bra att känna till om elen är att vi inte kan lagra den; elkraften förbrukas i samma sekund som den produceras. Detta ställer höga krav på produktion och konsumtion – det måste finnas en bra balans. Med det sagt är det ändå ganska lång väg från elproduktionens fabriker till hemmet, den måste gå via flera stationer för att komma fram.
Från huvudstationen går elen ut till stamstationer, dessa finns över hela landet och ofta i tätbebyggda områden där behovet av ström är stort. Sedan kopplas den vidare och leds ut till fördelningsstationer. Efter varje station strömmen går igenom tas spänningen ner lite. Den hade exempelvis varit alldeles för hög om den gick direkt från huvudstationen till ditt hem.
Förbered dig inför ett strömavbrott
Om det blir strömavbrott mitt i sommarn brukar det inte leda till så värst stora problem, möjligtvis blir maten i kylen och frysen dålig, men oftast finns det ljus utomhus även om det är sent på kvällen. Du behöver dessutom inte oroa dig för att frysa ihjäl. Värre är det på hösten och vintern. Går strömmen då blir det becksvart på en gång och är det riktigt kallt ute kommer temperaturen inomhus att sjunka relativt snabbt. För den som har kamin är det utmärkt att tända en brasa och sitta vid den. Då får du både värme och ljus. Ett annat tips är att förbereda en låda med bra-att-ha-saker inför ett eventuellt strömavbrott, det kan vara saker som:
• Stearinljus och tändare.
• Ficklampa och batterier.
Obs! Om du förvarar batterierna i ficklampan måste du ibland kolla så att de inte har oxiderat. Det kan vara bättre att ha batterierna utanför. Se till att alla i familjen vet var lådan är så att den blir lätt att hitta även om huset är kolsvart.
Behöver du en elektriker? Använd expertlistan. Där kan du söka efter en elektriker nära dig >>
Så här tycker folk: