Pris för fönsterrenovering

En fönsterrenovering kostar ofta mindre än ett regelrätt fönsterbyte. Här får du exempel på priser för att renovera fönster, vad du ska tänka på när du anlitar en fönsterfirma smat lite råd för hur du kan få ned kostnaderna på din renovering.

Varför renovera fönster?

Ett vanligt skäl till att man väljer att renovera fönster är att de fortfarande håller måttet, men kanske inte har utseendet du vill ha. Vanligtvis har man kanske ändrat utseende på sin fasad eller invändigt i hemmet och då kan det vara klokare att utföra en fönsterrenovering än att helt byta fönster. Det kostar helt enkelt mindre att "fräscha till" sina gamla fönster jämfört med att köpa in nya.

Ett annat vanligt skäl är att fönstren har ett särskilt kulturhistoriskt värde och av den anledningen kan vara särskilt värda att bevara.

Kostnad för fönsterrenovering

Hur mycket dina fönster kostar att renovera beror framför allt på följande faktorer:

 1. Typen av fönster, är de ovanliga i material, mått eller typ kan priset gå upp.
 2. Hur väl du förhandlar med fönsterfirmorna om arbetskostnaden.
 3. Eventuella extramaterial som måste köpas in.
 4. Fönstrets skick. Är det skador eller ruttnat material som behöver tas bort ökar priset.
 5. Omfattningen på arbetet, ju fler fönster det rör sig om desto lägre blir kostnaden per fönster som ska renoveras.

Här är några schablonpriser som vi tagit fram baserat på prisuppgifter och faktiska offerter från fönsterföretag i Sverige. Priserna ska ses som uppskattningar och de varierar beroende på de aspekter vi listat här ovanför. Priserna anges inklusive moms och per fönster.

Renovering av träfönster..........2500 kr - 5000 kr

Renovering av PVC-fönster......1800 kr - 4200 kr

Renovering av aluminiumfönster...1200 kr - 3000 kr

Renovering av takfönster/takkupa...3000 kr - 6000 kr

Ovanstående kostnader är för både arbetet och material som behövs. Men det finns en viktig fördel med att anlita en firma för att sköta jobbet, som vi nu ska titta närmare på - ROT-avdraget.

Sänk arbetskostnaden med ROT

Till skillnad från ett regelrätt fönsterbyte så är den största kostnaden vid en fönsterrenovering arbetet. Denna del av den totala kostnaden får du också gör "ROTavdrag" på, vilket innebär att du får dra av 30% av arbetskostnaden (om arbetet görs i anslutning till fastigheten). Detta görs direkt på fakturan vilket gör att du får ta del av rotavdraget direkt.

En hantverkare på en fönsterfirma med särskild kompetens inom just fönsterrenovering av gamla fönster kostar ungefär mellan 650-950 kr/timme att anlita. Med ROT-avdraget blir priset alltså istället 455-665 kr/timme.

När du tar in offerter (testa gärna att ta in prisförslag via denna gratisttjänst för manuellt granskade och kompetenta fönsterfirmor) bör du alltid fråga fönsterföretagen om de anger på fakturan vad som är kostnad för extramaterial och vad som är priset på arbetet. Detta ska de ange så att du tydligt kan se hur stort ROT-avdrag som görs, se till att hantverkaren har koll!

Tips för att få ned priset

1. Förhandla med flera fönsterfirmor, jämför deras offerter och välj den som förstår dina behov bäst, som känns kompetent, och som kan erbjuda ett bra pris.

2. Var ute i god tid. Blir det ett "panikjobb" minskar du ditt eget utrymme att diskutera priset.

3. "Dutta inte". När du väl anlitar ett företag för fönsterrenovering, passa då på att renovera samtliga de fönster du vill ha "uppiffade".

4. Kom ihåg att nya renoverade fönster kan både isolera bättre och därmed sänka dina kostnader för värme, samt höja värdet på ditt hus. Så stirra inte bara på själva kostnaden, utan även på vad du kan tjäna på fönsterrenoveringen.

Vill du veta mer om ROT kan du läsa här om ROT-avdraget. Kommentera gärna artikeln med egna erfarenheter av att ta in fönsterfirmor för arbeten på befintliga fönster. Lycka till med att renovera dina fönster!

12 Comments

 1. Hej!
  Vi jobbar med fönsterrenovering. Här läser jag att man kan räkna med ROT-bidrag. Men gäller det inte enbart om arbetet utförs hos kunden, dvs vid huset som ägs av kunden, alltså inte på företagarens verksamhetens plats?
  Vi tar vad Skatteverket skriver bokstavligen:
  'Arbetet ska utföras i ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet som du äger och bor i'.

 2. Herregud, jag kommer aldrig ha råd att renovera mina gamla fönster. Huset är från 1700-talet, påbyggt ett par gånger. jag har fem ytterparfönster som vardera har 8st fasta spröjsade fönsterrutor. sedan har jag fem inner fönster med ett spröjs tvärsöver. Det blir mycket billigare att köpa nya men det vill man ju inte. Får väl gå kurs och renovera ett om året.

 3. Har förståelse för allt detta. Det är dyrt - men det är också bra - att renovera gamla fönster. Det är vackrare och det är mer långsiktigt hållbart än att sätta in nya, därför bör kalkylen slås ut på också på längre tid och ses i ett större perspektiv. Vill vi ha en mer hållbar och robust utveckling, så kommer att få vänja oss vid att ta bättre hand om våra byggnader och ting, sköta dem, underhålla dem, uppskatta dem - och det är också ett sätt att värna om dem och bidra till deras kulturvärde - som också är ett värde som bör räknas in.
  Lycka till!

 4. priser på fönsterrenovering är det pris på enkelbåge
  eller kopplade fönster då med två bågar.

 5. Har fått in några förslag för att renovera eller byta våra fönster.

  Huset och fönster från 1937 med sidohängda, kopplade bågar utan spröjs. En till fyra lufter i samma karm, och i två fall dubbla bågar och fönsterdörr i samma karm. Totalt trettioett lufter med dragna originalglas, ingen röta men lite torksprickor.

  Förslag att byta till nya sidohängda träfönster med aluminium på utsidan, treglas kassetter med energiglas, urtag för fönsterbänkar (kalksten) och cylinderlås på dörrarna. Fyrluft och partier med dörrar dock ersatta med dubbla tvålufter respektive dörr och tvåluft. Begärt pris, inklusive arbete (med någon reservation) och ROT 175 000 SEK.

  Förslag till renovering (nerplockning, täckning, demontering, färgborttagning, inoljning, grundning, återmontering inkl. byte av inre glas, målning två lager, återuppsättning och injustering. Det mesta av arbetet görs på verkstad (= ingen Rot). Begärt totalpris exkl. transporter 341 000 SEK.

  Vi är väl blåögda men efter att läst den här och liknande sidor trodde vi att det skulle vara billigare att renovera. Lätt chockade och med bevarande krav på fastigheten funderar vi nu på hur vi skall försöka gå vidare.

 6. Jag håller helt och fullt med Thomas ovan... Den kalkylen ni beskriver, saknar enligt mej, förankring. Har själv renoverat mina träfönster från 1920-talet relativt nyligen.

  Totalt renoverades tre stycken kopplade två-glasfönster (1200x1900 mm), bågar och karm. Fönstren totalrenoverades (dvs från grunden)och vi ersatte innerglasen i fönstren med lågemissionsglas samt utförde några lagningar i träet på karm och båge. Arbetet utfördes av en kunnig hantverkare med byggnadsvårdsutbildning och slutade totalt på ca 30 000 SEK per fönster före ROT-avdrag.

  Skafferifönstret (400x500 mm), däremot, kostade ca 6000 SEK att renovera...

 7. I texten står det ungefärligt pris uträknat för ett fönster.
  Vad är ETT fönster?
  Finns fönsterpartier med 2 bågar, 4 bågar, 6 bågar.
  Finns fönster utan spröjs men fönster med hur många spröjs som helst med ex antal kittkanter.
  Ytter OCH innerbåge?
  Usel uträkning!
  Skriv ut mer detaljerat. Ett fönster är hur många bågar, hur många sidor, hur många kanter?

 8. Ni tog bort min kommentar och ni får gärna skriva om ROT delen där den är felaktig! När man renoverar trä bågar här man det i verkstad, det ända du får dra rot för är hämtning av båge samt reparationer på karm samt fönster på plats, i det flesta fall reparerar du inte trä bågar på plats, det gör du i verkstaden och man får inte dra ROT för arbete i verkstad!

 9. Så vitt jag vet som jobbar med fönsterrenovering och är värkmästare på ett företag, så får du inte ta ROT för renoveringen av bågarna om det utförs i verkstaden, vilken det bör göra för ett optimalt resultat, det du får ta ROT för är arbetet som sker på plats och tiden från och till.

 10. om en duktig fönsterhantverkare kostar 975kr/tim, då behöver han 4 timmar för att nå priset från 4000 kr per fönster. Det betyder att han måste skrappa, slippa, kitta om, justera fönstret om det behövs, plocka bort och röstfria alla beslag, olja, spackla, måla två gånger,sätta ingen beslag, tvätta fönstret allt ihop på en morgon eller på en eftermiddag. Han är verkligen duktig och den förvånar mig inte att han kostar nästan 1000 kr/tim. Vem skrev artikeln???

  • Bra skrivet. Jag är fönsterhantverkare och jobbar med restaurering och underhåll med traditionella metoder. Oftast lägger jag mellan 4 och 6 timmar per båge och ca 6-8 timmar på karmen i en totalrenovering. På ett gammaldags fyrluftsfönster med större bågar nere och mindre upptill finns åtta bågar att hantera, det kan innebära upp till ca 50 h per fönster, utan trälagningar.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.