Vad kostar hantverkare? Timpris och tips

Att anlita hantverkare är idag mer prisvärt än tidigare. Sedan ROT-avdraget infördes kostar en hantverkare ungefär en tredjedel av vad det kostade att anlita hantverkarhjälp innan ROT-avdraget. Så vad kostar hantverkare egentligen? Vi tittar närmare på timpris för bland annat snickare, målare, rörmokare, elektriker och murare.

Timpris hantverkare

En vanlig lösning när man anlitar hantverkare, oavsett om det handlar om snickare, elektriker eller en värmepumpsinstallatör, är att hantverkaren anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar denne lagt ner på arbetet ,vilket ger den totala arbetskostnaden. Vill man kan man sätta ett tak på vad arbetet får kosta men då är det viktigt att reglera detta i avtal med hantverkaren på förhand.

Konsumenttjänstlagen säger att en avvikelse på 15 procent från överenskommen arbetskostnad är ok för en hantverkare att ta ut på eget bevåg om inget annat avtalats. Dock ska denna extra arbetskostnad specificeras på fakturan. Läs mer om konsumentmakt och avtal med hantverkare här: http://byggmentor.se/renovera/hitta-byggfirmor-med-bra-hantverkare/

Timpris för olika typer av hantverkare varierar men vill man ha en summa  mellan tummen och pekfingret på vad hantverkare kostar är 500 kr/timme ett rimligt timpris. Hantverkare sätter dock sina egna priser så i slutändan är det i förhandlingen mellan hantverkaren och dig som kund som det avgörs. En god idé är därför att alltid kontakta flera olika hantverkare eller byggfirmor (testa gärna gratis offerttjänst för hela landet via länken) när du vill få ett arbete utfört. Då kan du jämföra deras priser och kanske förhandla dig fram till en bättre arbetskostnad i slutändan!

Schablonpris per timme för olika typer av hantverkare

Det är givetvis svårt att ange timpris för hantverkare i allmänhet eftersom det är så stora skillnader, även inom olika hantverkargrupper. Timpris och arbetskostnad varierar också beroende på faktorer som: arbetets omfattning (ju större projekt desto större chans till pressat timpris), var någonstans i landet du bor (generellt är timpriset något högre i storstäder) samt din egen förhandling om priset med hantverkaren.

Ska du anlita en snickare bör du räkna med ett pris på 300-450 kr/timme före skatt och ROT-avdrag

Här är en fingervisning om vad det kostar att anlita olika typer av hantverkare per timme. Priserna kan som sagt alltså variera även utanför ramarna som anges här (priserna anges exklusive moms och innan eventuellt ROT-avdrag):

Typ av arbete

Pris per timme
exkl moms.
Få offert!
Länk till gratis offerttjänst

Målare

300-400 kr/timme 

 Offert Målare

Snickare

 300-450 kr/timme

Offert Snickare

Murare

 350-550 kr/timme

 Offert Murare

Elektriker

 400-550 kr/timme

 Offert Elektriker

Golvläggare

 350-600 kr/timme

 Offert Golvläggare

Rörmokare/VVS

 450-600 kr/timme

 Offert VVS

Markentreprenör

 400-600 kr/timme

 Offert markarbete

Värmepump installatör

 400-600 kr/timme

 Offert värmepump

Flytthjälp

 300-500 kr/timme

 Offert Flyttfirma

Takläggare 450-650 kr/timme

 Offert Takläggare

 

Vad kostar hantverkare efter ROT-avdrag?

ROT-avdraget innebär att 30% av arbetskostnaden (alltså inte exempelvis materialkostnad eller reseersättning) skattejämkas till 50 000 kronor per person och år. Här är ett räkneexempel på hur ROT-avdraget används för att sänka kostnaden när du anlitar hantverkare och vad timpriset egentligen blir:

 • Säg att du anlitar en målare för att måla om hus. Han beräknar att arbetet tar 60 timmar och tar 350 kr i timmen. Det ger en arbetskostnad på 21 000 kr för att måla om huset.
 • Du får nu rotavdrag på 30% av arbetskostnaden (förutsatt att du betalat in så mycket i skatt under året). Det ger att timkostnaden blir 245 kr istället.
 • 60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr.

Vad kostar hantverkare som du använt dig av? Undrar du specifikt över någon annan hantverkargrupp? Positiva eller negativa erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför!

58 Comments

 1. Mamma mia !

  Vad dyrt ! Dem tjänar bättre en läkare . minst 4000 kr x dag i en vecka 20 tussen och i en månad 80 000 Kr!
  En städare får knappast 133 kr per timme !!!!!!

  Svara
  • Snickaren får ju givetvis inte 500:-/tim i lön.det är vad företaget han jobbar åt fakturerar. Och det ska ju täcka bra mycket mer än lönekostnaden.

   Svara
  • Hej
   Problemet i Sverige angående anlitandet av hantverkare är ROT AVDRAGET!
   Våra kära politiker kan inte tänka som vanligt,Rot avdraget skall lämnas in av beställaren om det ska fungera.
   Idag ligger det på hantverkaren vilket gör att han tar en del av rot avdraget själv vi får kanske hälften.
   Helt fel....
   Om det hade legat på beställaren så hade hantverkaren fått ge en offert på synlig arbetskostnad samt materialkostnad där efter kan beställaren bedöma sin faktiska kostnad.
   KÄRA POLITIKER ÄNDRA DETTA SÅ DET GYNNAR OSS MED ROT AVDRAG SOM DET ÄR TÄNKT OCH DET GYNNAR HANTVERKARE MED MER JOBB!
   VAKNA!!

   Svara
  • Om man tar 500kr/tim så har hantverkaren ca 183 kr i fickan. Då är all skatt, arbetsgivaravgifter och moms dragits

   Svara
 2. Väldigt bra lista ni har sammanställt dock tycker jag. Precis som Vilma att ni borde lägga till att priserna skiljer mellan en liten stad kontra en större stad.

  Svara
 3. Priserna ska naturligtvis anges INKL MOMS. Ett timpris på 500 kr/tim blir alltså 625 kr/tim. En offert ska ALLTID ange timpriset före ROT-avdrag. Ärlighet varar längst.

  Svara
 4. Det är fel i deras beräkningsexemplar...
  "60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr"
  det borde nog stå: 245/timme :)

  Svara
  • Ja, och sen kan du ju försöka hitta en kompetent målare för 350 kr timmen ! x)

   Svara
  • Håller med, blev helt förvirrad :)

   Svara
  • Har anlitat ett lokalt företag ,glasmästeri ,har köpt sk pliseer ,ett alttill persienner ,via offert skulle arbkost ,alltså uppsättning ,kosta 2400, /1 1/2 timmes jobb,lite dyrt eller?

   Svara
 5. Priserna är lite inaktuella, 6 år har gått och man får nog räkna med att betala lite mer än ovanstående.

  Märkligt också att ni redovisar priserna exkl moms, eftersom det troligtvis är främst privatpersoner som läser här

  Svara
  • Betalar 610:- inkl moms för snickare. Mindre ort.

   Svara
   • Det var dyrt vi tar 500kr inkl, moms,
    oavsett vart,

    Svara
 6. Hur ser de aktuella tim-kostnaderna ut för 2018? Jag behöver mitt nya kontor i stockholm

  Svara
  • Är det fortfarande aktuellt?

   Svara
 7. Hej byggvänner!
  Jag ska uppföra ett hus på 120 kvadrat. Gjuten platta, golvvärme, spontbelysning, spotlights, klinker på golv utom i sovrummen. Måleri utvändigt och invändigt sköter jag själv. Badrum, kök, tak, resa väggar (köpt väggblock och takstolar) osv ska jag låta hantverkare göra.

  Tänker be olika företag titta på en totalkostnad på arbetet.
  Någon som kan göra en väldigt grov skattning på det totala priset för arbetet?

  Svara
 8. Funderar på om timkostnaden ni anger ovan för ex en elektriker inkluderar materialet eller om det läggs utanpå?

  Svara
 9. rör och el är dyrare då det krävs yrkesbevis för dessa grupper, tillgång och efterfrågan. Maskinparken är offtast dyrare för snickare än de övriga, mark undantaget.

  Det som förvånar mig är priset angivet för snickare, det är lite inaktuellt. torde ligga på 450-600/timma beroende på jobb som skall göras och kraven finnish. (pris till slutkund)

  i listan ovn är det dyrare med flyttgubbe än snickare. hur???

  Svara
  • räkna på ca 1500-3000 kr kvm för plattan beroende på mark och vart i sverige du bygger. allt från 8000-30000 kr kvm för huset beronde standard osv

   Svara
 10. En rörmokare var hos mig pga avloppslukt i handfatet. Han vred till vattenlåset som hamnat snett. Han gick efter 2 minuter. Faktura: 2500 kr. Vad ska jag göra? Han ger sig inte en tum.

  Svara
  • Hej. Du kan alltid bestrida fakturan som privatperson. Om du inte bor i obygden så är 2500:- för arbetet orimligt. Har du dessutom inte fått en uppskattning innan så kan de inte kräva den ersättningen av privatpersoner. De måste ange minsta debitering.

   Bestrid alltid.

   Svara
  • Betala

   Svara
  • Det är bara att betala. Om man har hus (vilket jag förutsätter inte du ringt någon hyresvärd) så innebär det ett eget ansvar. Vem skall annars betala resan och åtgärden, hur liten åtgärden än visade sig vara. Det är ju inte rörmokarens hus och eller avlopp hen kom ju på beställning. Ergo betala! Se det som läropengar, nästa gång kanske du kan pröva själv att hitta felet och tror du dig inte ha kunskapen eller modet be någon om hjälp eller fortsätt betala.

   Svara
 11. Någon som vet vad en rimlig timkostnad för reseersättning är?
  Samma timpris som för själva arbetet? Är det vanligt att man betalar både bilersättning och resekostnad?

  Svara
 12. Jag undrar över resekostnad. Anlitade en elektriker som tog 675 kronor i resekostnad och 213 kronor i bilersättning. Tycker det låter väldigt dyrt. Någon som har betalat liknande summa för resa?

  Svara
  • Lite inaktuellt men.. Låter hutlöst (om hen inte åkt väldigt långt). Har själv haft en elektriker som betett sig likvärdigt (8km resväg, servicebil 450:- plus milersättning 32:-/ mil), jag blev vansinning. Andra hantverkare låg på ca 170:- för servicebil, inga milersättningar. Lite väl valda ord och hens debiteringar ströks.
   Om personoen i fråga inte bokstavligen kan försvara ockerpriset (för det är vad är, vid rimlig resväg) så gör det känt så denne kan undvikas??

   Svara
   • Fel, det är helt rimligt. Bara bilen kostar minst 50 000/år med bensin, service, reparation, försäkringar. Avskrivningskostnad och verktyg/utrustning inte inräknat! Om en elektriker har 100 kunder per år så blir det 500 kr/ kund i bilkostnad som slås ut på kunderna. Eller så betalar hantverkaren från sin timersättning för att åka och jobba hos kunden. Därutöver bör elektrikern ta betalt för tiden för bilresan om det är ett kortare jobb än en arbetsdag. 500-600 i bilkostnad täcker endast en del av kostnaderna för att kunna ta sig ut till kunden.

    Svara
 13. Hur ser de aktuella tim-kostnaderna ut för 2017?
  Mvh Ingela

  Svara
 14. Här talas det om snickare, målare och rörläggare.
  Lämnade in min båt till en båtfirma. 1000kr/Tim tar dom - hur fan kan man med?

  Svara
  • Båt brukar vara dyrt att äga,tycker det var ett litet överpris dock, ägt båtar så jag vet.
   Men när det gäller hantverkare i de flesta branscher så tycker jag att dom utan problem ska kunna kan ta upp till 7-800:- i timmen ink moms.
   Då dom skall planera arbetet utföra och krävd oftast fysiskt arbetet som resulterar dåliga ryggar knän och axlar och lämna flera års garanti. Jämför detta med ex mäklare konsulter advokater som kan ta ca 1300:- och ännu met i timmen utan problem eller att skämmas alls över dessa priser, undrar när man skall börja värdesätta duktiga hantverkare som är proffs och förtjänar denna timpeng i jämförelse med de jag nämnt ovan. Av med hatten till ändats de duktiga hantverkarna med lång och gedigen erfarenhet.

   Svara
   • Advokater och konsulter i många branscher har långa utbildningar som många inte hade fixat. De flesta hantverkare kan knappt räkna procent och multiplikation så offerten stämmer! Svenska hantverkare är fruktansvärt överbetalda. Låt andra hantverkare från Europa göra jobbet. Minst lika bra och till mycket billigare peng!

    Svara
    • Glöm inte staten tar nästan 70% av hantverkaren. Inte mycket kvar för oss.

     Svara
    • Om jobbet är så enkelt och det inte behövs erfarenhet även om kunskapen inte kommer från en skolbänk. Då kan väl alla göra sina jobb själva? Varför anlita en hantverkare över huvudtaget? Så bara för man lärt sig något utanför skolbänken är man inte värd pengar? Riktigt skönt argument!!

     Svara
     • Hade jag haft tiden hade jag definitivt gjort de flesta jobben själv. Tar längre tid men då bli iaf ordentligt gjort och jag vet vilket resultat jag kan förvänta mig. Till skillnad från hur det har blivit de gånger jag anlitat SVENSKA firmor (både rör, snickare, el, målare) som varken levererar enligt överenskommelse på tid, pris eller förväntad kvalitet trots tydliga kontrakt, förslag från min sida om att lägga till extratid i deras egen planering för att säkerställa att man kan flytta in när man tänkt, och inga ändringar från min sida som kund. Till skillnad från alla andra yrkesgrupper verkar hantverkare vara de enda som inte fattat att det är den som betalar fakturan som avgör vad som är ett rimligt pris att betala för tjänsten. Självklart är mindre jobb dyrare för att det blir mer ställtider för hantverkaren, men det är dags att lära sig att kommunicera detta tydligt INNAN arbetet påbörjas. Istället för att skicka en faktura efteråt och förutsätta att kunden ska ”fatta att det är dyrt för jag har ju varit så jädra länge i branschen” eller vilken orsak man nu tycker man som hantverkare vill ange.

    • helt överens med dig!

     Svara
   • Ja och vårdpersonal har 100-200kr i timmen och dom sliter inte på varken rygg knä eller psyke.

    Svara
    • vad ????
     både kvinnor och män lider av
     är ryggsjukdomar ,muskuloskeletala och
     psykiska diagnoser. Plus Yrkesgruppen städare och fönsterputsare har en högre olycksfrekvens
     än övriga yrkesgrupper. Den relativa
     frekvensen beräknas som antal olyckor
     per 1 000 sysselsatta och år. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsplatsolyckor per 1 000 sysselsatta per år.
     För städare och fönsterputsare är siffran
     4,0 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta per år

     Svara
   • Du kan inte jämföra en hantverkare med advokater etc. Om man vidare utbildar sig så ska det även synas i plånboken. Människor som har studerat efter gymnasiet ska ha en högre lön då de förlorat flera årslöner under studietiden samt har höga studielån. Inte rimligt att hantverkare har dubbelt så hög lön jämfört med tex sjuksköterska/polis etc...

    Svara
 15. Hej,

  Ni som söker hjälp med ett bra pris, ring kulört måleri med en fransk töch! Jag bor i västra götaland och är målare utbildad med flera års erfarenhet.Jag tar 320 exkl moms. Information och bilder av mina uppdrag via email. Hälsningar

  Svara
 16. Skall snart sälja min lägenhetBehöver lite upprustning med måleri i några rumUndrar hur långt efteråt jag behöver betala fakturanOm det går bra när jag sålt lägenheten?

  Svara
 17. Nu måste jag fråga om de priser som anges här är exklusive moms eller inklusive moms?
  Det vore ju bra att ange då det blir en avsevärd skillnad....

  Svara
 18. Hej!
  Behover lite hjälp:
  Jag ska jobba som smiede, privat på helgen och fritiden men hur mycke kr. per timmer kan jag selja min jobb?
  Tack så mycket.
  Mvh/Slavi

  Svara
 19. Tack för att ni finns.

  Har ni också uppgifter om materialinköps påslag?
  och ev. bilersättnings policy vore det tacksamt.

  MVH
  Anders Flodin
  PS Närmast elektriker denna gång.

  Svara
 20. hej vad är kostand på att lägga kakel i köket mellan diskabänken och skåpet ungefär 1,5 kvm?

  Svara
 21. Det är väldigt stor skillnad på verktygs kostnader mellan olika yrkesgrupper. Som ett exempel har alla rörläggare en press maskin som kostar lika mycket som alla snickares maskiner ihop. Utöver press maskin behövs ett antal övriga maskiner och verktyg. Många av dessa verktyg är special verktyg som givetvis kostar mer än vanliga verktyg. Som exempel urdragare, provtryckningspump, hålstans, gängverktyg, rensmaskin m.m. Utöver dessa special verktyg behövs ofta snickeri verktyg såg, håltagare skruvdragare m.m.
  Så rörläggarna har stora utgifter på sina verktyg vilket måste betalas.
  Tack för ordet.

  Svara
  • Jag kör egen byggfirma och har maskiner och verktyg för över 300'000:- och köper fortfarande in nya verktyg allteftersom jag är i behov av nya verktyg
   Rörpressen kostar lika mkt som snickarens alla verktyg ihop? Jag vet inte hur mkt en press kostar men lovar att det inte är 300000:-

   Svara
  • En snickares vektygspark är bra mycket dyrare
   En pressmannen kostar 10 tusen
   En sänksåg,skruvdragare,klyvbord,ger&skapa,spikpistol,överhandsfräs,elhyvel,skivhiss,rullställning,bilmaskin,slipmaskin,tigersåg,multisåg,kedjesåg,blandare,
   Tombola,dammsugare ,handklinga mm mm listan är lång
   En verktygspark för en snickare är ca250-400 tusen beroende på märken
   Och kunskaps mässigt ska vi kunna el,rör,bygg och målning då vi alltid agerar arbetsledare till dessa

   Svara
   • Hahahahahahaha a jo så är det ju verkligen en snickare som agerar arbetsledare åt mer kunigs yrkesarbetare 😄

    Svara
 22. Hur kommer det sig att ni redovisar priser ex moms? För vem är det intressant?

  Tror det är mest privatpersoner som läser detta...

  Svara
 23. exklusive moms läs inledningen så ser du

  Svara
 24. Hej!
  Är dessa priser inklusive moms?

  Svara
 25. Jag undrar hur prissättningen ser ut i mer udda / ovanliga hantverksyrken där det handlar om specialkunskaper. Tillgång och efterfrågan har kanske också betydelse? T ex en stuckatör? Dekorationsmålare? Förgyllare? Någon som vet och/eller har erfarenhet av dessa?

  Svara
  • Hej Maria, bra fråga. Det är givetvis svårt att ge prisuppgifter för väldigt nischade yrken eftersom de är så otroligt utsatta för den klassiska "tillgång-efterfrågan"-principen. Det finns helt enkelt dåligt med schabloner och liknande. Jobbar du som dekorationsmålare och konkurrensen är låg men efterfrågan hög kan du givetvis utan problem ta ut en rejäl timpenning.

   Kanske finns det andra läsare som har mer konkreta tips till Maria? Dela gärna med er!

   /Kostnadsguiden

   Svara
 26. Ringde lokala rörfirman för montering av en ny vattenutkastare, har funnits en tidigare vars vred gått sönder. Han sa att det skulle bli dyrare med faktura och då sa jag att jag ville ha utan, trodde förstås att jag skulle få kvitto. Fick jag inte... 700 kr för jobbet tyckte jag var dyrt. Tog högst en timme. Eller var det billigt?

  Svara
  • Det var ett bra pris du fick. Normalt med kvitto så skulle det ha kostat ca 500kr för vattenutkastaren och plus någon rörbit och någon koppling och en Timmes arbete ca 500-600kr timmen plus körersättning

   Svara
 27. Ett tips är att vara tydlig i offert-fasen med om priserna är innan eller efter ROT-avdrag, och dubbelkolla att ROT-avdraget gäller för just det arbete man ska ha utfört. En del firmor anger sin timkostnad efter ROT-avdrag och då kan det låta billigare än en annan firma som anger priset innan ROT-avdrag, vilket kan ge en skev jämförelsebild. Dubbelkolla ROT alltså!

  Svara
 28. Bra tips när det gäller att anlita snickare är att göra upp p´å förhand om maxtak på vad ditt jobb ska kosta. Oseriösa snickare kan ibland låta kostnaderna dra iväg onödigt mycket, så försök avtala så mycket som möjligt på förhand för att säkerställa att du inte råkar illa ut.

  Dock ska sägas att de flesta snickare är seriösa och ärliga och för man lite dialog med snickaren märker man snabbt om de är bra. Tack för bra guide i övrigt, priserna stämmer väl överens med mina erfarenheter.

  Svara
 29. Tack för bra artikel, tycker den stämmer överens med egna iakttagelser. En viktig grej som jag vill komplettera med är storleken på orten där man anlitar hantverkare. Generellt är det dyrare ju större stad, av någon anledning. Har själv märkt detta när jag anlitar hantverkare hemma i Göteborg jämfört med sommarstället i Värmlands skogar :) Säkert en skillnad på 15-30 procent i ren arbetskostnad. Denna faktor är ju iofs svår att göra så mycket åt, om man inte flyttar :) Men bra tips att höra med flera hantverkare innan man bestämmer sig, mer konsumentmakt åt folket!

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad utgör en bra rörmokare? – Rörmokarguiden - […] som gärna tar enorma överpriser. På Kostnadsguiden finns den bra artikel som täcker olika kostnader för hantverkare, inklusive […]
 2. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Hantverkare [...]

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.