Takomläggning, kostnad, fakta och pris

Att lägga nytt tak eller göra en takomläggning kan kosta en hel del, samtidigt som det antagligen höjer värdet på din villa en hel del. Vi tittar här närmare på vad en takomläggning kostar, både för material (olika typer av tak samt extramaterial) och hur mycket du kan räkna med i arbetskostnad för att anlita en firma för din takomläggning.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med takfirmor för offert kan du använda Takläggare.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala takfirmor.

Takomläggning kostnad för material

Ett nytt tak varierar oerhört mycket i pris beroende på vilken typ av tak det gäller, detta är alltså ett mycket viktigt beslut inför din takomläggning. Kostnad för material respektive arbete är dessutom viktiga att skilja på, dels för att få en klar och tydlig budget och dels för att kunna räkna ut rätt ROT-avdrag.

Takomläggning kostnad

Här är uppskattade snittpriser för olika typer av tak där också kostnad för tillbehör och verktyg är pålagt:

Taktyp

Pris/kvm
Plåttak800 – 1 500 kr/kvadratmeter
Betongtak 900 – 1 600 kr/kvadratmeter
Tegeltak 1000 – 1 800 kr/kvadratmeter
Papptak 350 – 600 kr/kvadratmeter
Shingeltak 170 – 230 kr/kvadratmeter

Anlita takläggare för takomläggning här

En takomläggning ska bara utföras av kompetenta och utbildade personer eftersom taket är en extremt viktig del av ett hus.

Kan jag byta tak själv? Ja, har du själv rätt behörighet går det utmärkt att ge sig på en takomläggning själv men annars bör du anlita en takfirma. Inte minst för att försäkringen ska gälla för ditt nya tak. Om en takfirma utför din takomläggning omfattas den dessutom av ROT-avdraget (se räkneexempel längre ner) vilket gör att du får dra av 30% av arbetskostnaden, med upp till 50 000 kr per person i hushållet. Detta gör det än mer fördelaktigt att välja en takläggare för arbetet, särskilt om du ska lägga ett nytt tak! Du kan läsa mer hos Byggmentor.

Hur många timmar det tar att lägga taket varierar mycket beroende på storlek och typ av tak. Att det kan ta allt ifrån en halvtimme till två-tre timmar per kvadratmeter tak är inom normalgränsen. Vill man vara på den säkra sidan kan man alltid avtala om ett fast pris för sin takomläggning. Se mer om att anlita hantverkare, eller exempel på vad det kostar att anlita exempelvis en målare eller en värmepumpsinstallatör.

Takomläggning kostnad hustak

Hustak i Huskvarna. Här syns både tegelpannor, shingel, solpaneler och plåttak.

Riktpris takomläggning per kvadratmeter (kvm)

Generellt riktpris idag är 1 000 till 1 800 kr/m2 på villatak. Observera att priset varierar beroende på geografi samt omfattning på arbetet. Det är i regel dyrare att anlita takläggare i storstäder.

Vad kostar takomläggning på 120 kvm med ROT-avdrag?

Kostnad för takomläggning för ett tak på 120 kvm, där ROT-avdrag sedan görs för arbetskostnaden:

Plåttak + övrigt arbetsmaterial:

23 880 kr (199 kr*120 m2)
Arbetskostnad takläggare114 000 kr (950 kr*120 arbetstimmar)
ROT-avdrag (30% arbetskostnaden:-34 200 kr (114 000 kr*0,3)
Resekostnad takläggare:8 000 kr
Totalt takomläggning kostnad:111 680 kr

Detta är givetvis en uppskattning och alla takomläggningar är olika. Men som tumregel ska priserna ligga i de ovan angivna prisspannen. För bästa affär ska du dock alltid kontakta flera olika takfirmor/takentreprenör för din takomläggning. Kostnaden blir då sannolikt mindre i slutändan eftersom du kan jämföra deras offerter och välja den bästa och billigaste.

Du kan få offert på alla typer av takjobb via Takläggare.se, en plats där du enkelt får kontakt med och offert av seriösa takläggare. Att få en offert kostar ingenting och formuläret tar bara någon minut att fylla i.

Lycka till med din takomläggning!

61 Comments

 1. Hej jag skulle vilja ha lite hjälp med uppskattad kostnad.

  Taktyp, takbeläggning:
  Huvudbyggnad: Mansardtak med sticke/ spåntak, läkt och
  betongpannor.

  På yttertaket noterades bristfälligt anslutande plåtar de följer inte takpannornas konturer.

  Spricka/ frostsprängning noterades i murstocken
  Fuktskador under finns.

  Hur mycket kostar det att göra vid allt på ett hus på 150 kvm och sadeltak?

 2. Hej, vi har et gammelt torp - 1850 - tallet, i Blekinge og har fået offert på 243.000 kr for 75 m2 takyta. De forekommer os at være vældig dyrt, selvom huset er gammelt og der er arbejde med at rette på takstolar og tage bort gammelt nävertak. Er det en rimelig pris eller hur?

  • De beror på om de ska bytas spont osv vad exakt ska läggas om ?

 3. Hej!

  Vi ska bygga hus och funderar funderar på trätak. Vad kostar ett trätak i värmebehandlad furu vs sibirisk lärk per kvadratmeter inklusive material och arbete?

 4. Hej

  Hur ser aktuella tim-kostnaderna ut för 2019 som plåtarbetare?

 5. Vi begärde in ett flertal offerter, vi betalade 1350kr / kvm och valde av flera skäl varken den dyraste eller den billigaste.

  T. King

 6. Vi har idag ett avluftningsrör (från badrummet) som slutar på vinden. Detta har ger upphov till varm,fuktig luft som stannar kvar. Det är en nästintill oisolerad krypvind. Vad kostar det ung att anlita hanterkare för att dra igenom röret genom yttertak och få dit vettig huva? Inkl materialkostnad. Har idag ett sadeltak med lertegel. Vinden kommer också isoleras inom kort.

  • Hej! Jag har fått ett prisförslag på 63000:- (efter rotavdr.)för nedrivning av tegeltak, ny läkt och papp, plåttak, en ny hängränna (10m), stuprör, vindskivor och vindskiveplåtar + byggnadsställning. Mitt tak är uppmätt till 65 kvm. Är priser bra?

   • Hej,
    vi var ett antal villor som lade om våra tak i höstas på Videdal i Malmö. Saras Bygg Södra heter företaget. Vi fick ett väldigt bra pris och utfört arbete, det tyckte också två andra grannar längre ner på gatan. Tog också in andra offerter från företag jag inte tänker nämna vid namn, men de var betydligt dyrare. Det lönar sig att leta och forska lite innan man slår till:))

   • Hej!
    Jag skall lägga nytt tak. Har fått så många olika priser. Blir helt förvirrad.
    Vad är ett rimligt pris för 62 kvm betongpannor, underlagspapp, nya hängrännor, fotplåt, 21 kvm ytpapp, vindskiveplåt, rivning av gammalt tak + byggställning + arbetskostnad % rotavdrag.

 7. Vi använde oss av Swedala Tak och priserna på den här sidan går att jämföras med deras.

  • Hej, är ni nöjda med Swedala Tak? Nöjda med Utförandet och resultatet, bemötande och hur dom jobbar?

   • Hej Emma!

    Vi blev väldigt nöjda med slutreslutatet och vi tycker att dem jobbade på väldigt bra. Vi har bara gott och säga om Swedala Tak.

   • Jag skulle rekommendera dig att höra av dig till dalarnas takmontage AB, otroligt duktig firma med 15 års garanti på pannorna.

 8. Jag arbetade inte med det här företaget men dina recensioner visar ett av de bästa företagen, jag ska försöka för mitt takreparationsarbete! och tack Emilio
  tack

 9. Jag kan byta ut hela tak. Plåt som pannor. Antingen 450kr/Tim eller 850kr/kvm.

  • Hej Tor, Jag bor i Partille, Göteborg, och behöver lägga ny tak. Yta är 100 kvm, nuvarande tak är tegeltak. Ny tak kan vara betongtak, tegeltak eller plåttak. Hur mycket koster din arbeten? Hur mycket materialer (tot) ?

   • Hej Isabell, är "din granne" i Floda. Har du nu lagt om ditt gamla tak. Vad blev det för tak och vad blev kostnaden? Gärna specat på byggställning, materrial och arbete om du har.
    Tack på förhand för hjälpen.( hur högt är ditt hus?)
    MVH
    Lars

 10. Är det rimligt att betala 283tkr för ett plåttak I alu på 170kvm? då är rot avdraget. och ställningen kommer gå på 50tkr att ha.

 11. Byggest VVS & El AB renoverade min villa samt renoverade taket och kan starkt rekomendera David som hade hand om vårt projekt, Taket gick loss på 145 000:- efter ROT avdraget 115 000 kr
  taket var 120 KVM och hade 2 huvar samt 3 stuprör

 12. Jag bor is södra Dalsland. Husets tak är plåt och är närmare 30 år gammalt. Nu har jag fått lackage i 2 olika platser. En handverkare besökte mig igår och sa det skulle kosta 1,000 kr/m2 för alla arbetat - det menar honom att ta bort befinntliga tak och frakta bort alla skrap. Då kolla på skador och då lägga undertak, och tegel ovanpå, plus nya ränner.
  Är det en rimligt pris när man tänker på allt som ska göras???

 13. Det är nog dags att Uppdatera , ROT-avdraget är 30 %, dock högst 50 000 kr per ägare i samma hushåll.
  Vidare så går det inte att få ett 130m2 tak bytt för 80k , då fuskas det. Kraven på säkerhet och godkända ställningar , ställer till det för oss i branschen. Det är inte längre godkänt att bara ha ställning på en sida i taget, som exempel.
  Generellt riktpris idag är 750 -900 kr/m2 på villatak.

  • Är detta totalkostnad per kvadrat eller tillkommer arbetskostnad?

  • Hej vad kostar det att byta papp läkt pannor,det är elegant pannor,o alla plåt detaljer ska målas? Vad är rimligt pris?? Och tjänar förstaget något om s skulle ta 100k för ett 100m2 tak

 14. Hej, vi har tänkt att byta tak under våren. Vi behöver hjälp med att eternitsanera det befintliga taket för att sedan lägga nytt, helst papp. Vi tänkte även passa på att sätta dit nya takrännor, stuprännor och byta några fönster, klä in en takkupa och skafferiutbyggnad (idag också klätt med eternit) i plåt eller trä. Någon som vågar sig på en gissning vad detta kan gå på mellan tummen och pekfingret? Skulle behöva ett riktmärke.

  Mvh Petter

  • Jag har fått pris på ca 40.000:- för borttagning av eternittak, ca 160 m2 eternitshingel. Detta inkluderar allt - arbete, container och bortforsling och deponi. Plockar jag själv kostar deponi under 2000:- på Spillepengen in Malmö (ca 1200:- per ton, och eterniten uppskattas väga 1,5 ton).
   Kostnad för byggställning tillkommer. Men man plockar ju inte bort eternittaket utan att lägga på ett annat tak, så den konstnaden finns ju oavsett. Enbart byggställning kostar annars även den 40.000:- (upp- och nedtagning samt hyra).

   • Jag har fått offerten från en företag , dom har annons på blocket asbest sanering. Jag har betald 42.000 for allt.
    Arbete , container , byggställning

   • Hej Mats, undrar vilket företag du fick offert ifrån? Taket måste bytas omgående på huset, vet inte vem jag ska anlita. Har papptak, på huset/ Lotta

  • Hej Petter,

   Jag undrar hur det gått? Vill själv göra samma med samma storlek.

 15. Hej,
  tack infot :) väldigt givande!
  kvadrat priset är det inklusiv material eller exklusiv?

 16. Härligt att ställning ej finns medräknat i några av era exempel, bara där har ni en kostnad på ca 30-40 k för en normalvilla.
  Seriösa firmor använder sig av dessa, polacker och oseriösa svenskar kör utan och kan då ge betydligt billigare priser...

 17. Ni borde även lämna pris på tex. Dubbelfalsad band/skivtäckning då det priset är BETYDLIGT mycket högre än profilerad plåt.

 18. Ni som fortfarande kollar på denna sida. Plåttak är hiskeligt mycket dyrare att lägga än uppgifterna på denna sida. Det tillkommer väldigt mycket extra material, detaljer, ränndalar etc. Ett hus med många vinklar och vrår drabbas hårdast prismässigt.

 19. Vi använda Brödernasbygg i löddeköpinge och är supernöjda, tog lite längre tid men till ett bra pris.

 20. Lägga Plåttak blev betydligt dyrare än uppskattat här. Priset beror mycket på Hur mycket extra arbete det är för skorstenar, kupor, avmattning mm

 21. Jag använde en supper bra kille med jätte snabba gubbar. 130kvm tak gick på 80000kr med allt. 5 dagar efter var allt färdigt. Besiktningsman kollade jobbet och var imponerade. Bra investering i huset är att byta tak.

  • Hej vi behöver byta tak vilken firma hade ni och är ni nöjda?hoppas på svar Med vänlig hälsning Yvonne

  • Hej
   Skulle du vilja skicka vilken firma har du anlitat
   Tack

  • Hej!

   vilken firma? Och vad användes? Betong eller lertegel? Har samma storlek på tak som du.

  • Kan jag få kontaktuppgifterna för dessa killar? Mvh Helene

 22. Önskar ca pris på trätak per kvadratmeter för materialkostnad.

 23. Antar att arbetstidsuppskattningen gäller klicksystem eller korrugerad plåt, inte ett handfalsat tak.

  Prisspannet på plåt gissar jag också gäller stålplåt (galvad, aluzinkbelagd, lackad eller på annat sätt ytbehandlad).

  Titanzink eller koppar borde väl vara dyrare?

  Är jag ute och cyklar?

 24. Vi fixade ett riktigt fräscht plåttak för cirka 110 000 kr för arbete, material och transport/bortforsling (efter ROTen). Tycker det är en investering väl värd att göra. Vi har låtit mäklare värdera huset både innan och efter och sannolikt kan vi minst räkna hem kostnadet för vårt nya tak den dagen vi säljer, med lite tur blir taket en ren plusaffär.
  Tummen upp för att lägga nytt tak!

  • Hej plåt-kungen.
   Skulle va kul att veta ditt ytmått på taket, jag håller på för att få in offerter om vårt tak, har fått en & den är jäkla dyr, visserligen har jag eternittak som måste ner & bort - men ändå.
   mycket nyfiken på ditt hus

   • Hej Robin,

    Vi spekulerar på ett hus med eternittak och försöker kalkylera på kostnaderna för renovering osv.

    Har ni fått rivit och sanerat eternittaket? Tog ni i så fall in en godkänd firma för att riva eternittak och en annan firma för att sätta upp det nya taket?

    Vad är det för hus?
    Yta på tak?
    kostnad för rivning och nytt tak?

    Massa frågor, men hade varit intressant att veta för vår kalkyl.

    Tack på förhand
    Peter

    • Hej Peter,
     har du redan sanerat ditt eternittaket?
     Vad kostade detta?
     Jag har just nu samma problem som du hade 2013
     Tack i förväg
     Anke

     • Hej Anke
      Om det är i Skåne så kan jag ge Dig tips på en bra takläggare med behörigheten för eternit och hyfsade priser.

     • Hej Robin o Anke!Ska byta eternittak jag med. Vad hamnade ni på för kostnader?

     • Tar gärna emot förslag på företag nära Höganäs som kan ta bort eternittak för en OK slant. Annars kan man ju göra det själv, då det är utomhus.

  • jag ska nu lägga om mitt plåttak. Mitt tak är ca 170kvm. Jag fick en offert där plåtslagaren räknade ut att taket var 230kvm. detta resulterar I att det kommer kosta 283tkr efter rotavdraget. Jag tycker detta later lite väl mycket. och då har de specat upp att bara ställningen kommer gå på 50tkr att ha. Plåten är alu och garanti på 25år. vore kul att veta lite om era pris :)

   • Hej! Vår offert, 156kvm plåttak, landade på 160tkr efter rot. Bor i Stockholms området.

 25. Vi la om vårt tegeltak, nya tegelpannor och lite annat som byttes ut, detta landade totalt på 234 kr/kvadrat. Helt nöjd med det priset. Vi hittade faktiskt en billigare takfirma men valde ett något dyrare alternativ för att de kunde visa upp bra referenser på tidigare tegeltak de lagt om. Så kolla alltid upp takläggarns tidigare jobb.

  • Kan jag få ett förtydligande .Vad din kostnaden för takomläggningen var det enbart arbetskostnad inkl moms utan Rot avdrag?

  • Hej!

   Vilken firma använde ni? Lät som ett bra pris om det dessutom blev bra gjort!

   Tacksam för svar!

   Med vänlig hälsning,
   Ninni

 26. Tack för bra fakta om takomläggning, stämmer väl överens med de prisuppgifter jag fått på att lägga om vårt tak (tegelpannor). Viktigt att leta noga innan man väljer takfirma.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? « Kostnadsguiden - [...] Takomläggning [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.