Takpannor med inbyggda solceller

De senaste åren har efterfrågan på solceller ökat i Sverige. Enligt Energimyndigheten installerades det över 5 000 nätanslutna solcellsanläggningar förra året. De flesta satsar på småskaliga installationer på 20 kW, men allt fler vill också ha solceller som är integrerade i tak och väggar.

Med siktet inställt på solen

Kvinna blickar upp mot solen.

Solceller är knappast någon nyhet längre. De har funnits på den svenska marknaden i över 20 år och på den internationella marknaden bra mycket längre än så. Redan 1940 utvecklades The MIT Solar House i USA och dess skapare Hoyt Hottel beskrev det då som: “a strange-looking little building”.

Utvecklingen har gått framåt sedan dess. Idag kan du köpa hus som försörjs av solenergi – utan att det syns.

Dölj solcellerna i takpannan (och bevara husets karaktär)

Utbudet av solcellspannor är fortfarande relativt skralt på den svenska marknaden, men företag som Soltech Energy och elgrossisten Rexel erbjuder bland annat takpannan ”ShingEl” som har inbyggda solceller. Varje kvadratmeter tak ska ha en effekt på cirka 100 watt.

I och med att solcellsanläggningar endast placeras på den delen av taket där det är mest gynnsamt (det vill säga där det är bäst solläge) täcks inte hela taket av solcellspannor. De kombineras istället med helt vanliga takpannor. Räkna med att kostnaden för solcellspannor blir cirka 20 till 30 procent högre än för vanliga pannor.

Soltechenergy.com hittar du produktbeskrivningen och där står det bland annat att:

  • En solcellspanel motsvarar fem betongpannor.
  • Den har robust design som tål hagel, snö och kyla.
  • Är konstruerad med modern tunnfilmsteknik (CdTe)

Hur ser framtiden ut?

Nybyggda småhus är idag väldigt energieffektiva. Ledande aktörer på marknaden som Soltech uppskattar att deras solcellsanläggningar i dagsläget kan försörja hela eller stora delar av hushållet med el. Framöver ska de bli helt energineutrala.

Kalifornien "The Golden State" leder utvecklingen när det kommer till solenergi. Våren 2018 tog de beslut om att alla nybyggda hus måste ha solpaneler installerade på hustaken. Och det är klart att den soldränkta delstaten ska dra nytta av all "gratis" energi de får av solen, men fungerar det verkligen i mörka Sverige? Det enkla svaret är ja. Faktum är att  svenska solpaneler har bättre verkningsgrad än solpaneler i Kalifornien under sommaren. Detta eftersom att den omgivande temperaturen är lägre. Problemet är att solpanelerna inte producerar el under vinterhalvåret. Det är då det är viktigt att ha lagrat överskottsel som du kan köpa tillbaka från elbolaget.

För det som kallas mikroproduktion av förnybar el kan du få en viss skattereduktion som noteras i din inkomstdeklaration.

"Skattereduktionen du har möjlighet att få är 60 öre per kilowattimme (kWh) för all el som matas in till elnätet, dock max 18 000 kronor per år."   – Skatteverket

Läs mer: Så mycket kostar solceller

Från elbilar till takpannor

Teslas lansering av solcellspannor har fått stor uppmärksamhet världen över. De har gått ut med löften om ”livstidsgaranti” och ett installationspris som ska vara billigare än installationen av vanliga takpannor.

Redan innan pannorna har lanserats har de dock fått en viss kritik:

  • De försämrar ventilationen
  • De har inte lika hög verkningsgrad som traditionella solceller

Deras solcellspannor är av härdat glas och är konstruerade för att efterlikna vanliga traditionella takpannor så mycket som möjligt till utseendet. Det återstår nu att se hur lanseringen kommer påverka den svenska marknaden – och när Teslas lösning kommer till Sverige.

Svenska företag som erbjuder solcellspannor

  • Soltech
  • Rustabo
  • Nyedal
  • Midsummer
  • Obos
  • Monier

Vem ska jag anlita?

Det är viktigt att installationen utförs av ett företag som har behörighet för elproduktionsanläggningar. Kolla om det är registrerat hos Elsäkerhetsverket innan du skriver på papper. Alla företag som utför elinstallationsarbete på en annans anläggning måste nämligen finnas registrerade där innan arbetet börjar.

Är inbyggda solceller något att satsa på? Skriv gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet här nedan.

2 Comments

  1. Hej,
    Vi ska lägga om taket och undersöker kostnad och möjlighet för att delar av taket kan vara takpannor med inbyggda solceller.

  2. Det står i kostnadsguiden att med ShingEl får man 100w med 1m2.
    Vad är priset med 1m2 solcellspanel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.