Hyra grävare och grävmaskin, kostnad och tips

Fakta och prisguide kring kostnad för att hyra grävare/grävmaskin samt för att anlita en entreprenör som utför grävning. Vi ger också tips för vad du ska tänka på när du vill hyra grävare samt hur du sänker priset för att anlita firmor för grävning till billig kostnad.

Hyra grävare för grävarbeten - kostnad

Hyra grävare och grävmaskin, kostnadEn grävare kan betyda både själva grävmaskinen och en person eller markentreprenör som utför grävarbeten. Att hyra grävmaskin och utföra jobbet själv blir billigare men kan samtidigt vara riskabelt om du inte är erfaren inom markarbeten. I och med ROT-avdraget är det idag särskilt lönsamt att anlita en firma för grävarbeten (gratis offerttjänst med manuellt granskade grävfirmor i hela Sverige via länken). Rotavdrag gör att du bara betalar 30% priset för din grävares arbetskostnad (upp till 50 000 kr i avdrag/person och år!), och gäller vid grävarbeten runt huset (exempelvis dränering och grundisolering).

Här är några snittpriser på kostnad för att hyra grävmaskin eller mingrävare utan grävmaskinist tagna från olika grävfirmor (priser inkl. moms):

Bobcat S70.................1000 kr/dygn (8 arbetstimmar)
Minigrävare 3 ton.....1400 kr/dygn
Minidumper.................700 kr/dygn

På dessa priser ska du ofta lägga på en avgift för utkörning (och hemkörning) på någon tusenlapp extra, samt bränsle. Det gör att hyra för en grävmaskin (minigrävare 3 ton) i tre dagar ger ett pris på runt 7000-8000 kr. Denna kostnad är inte ROT-berättigande.

Anlita grävfirma kostnad

Kostnad för grävare och grävmaskin
Kostnaden för att anlita en grävare med grävmaskinist varierar mycket beroende på omfattningen av jobbet, var i landet du bor (ofta något dyrare i storstäder) samt vilken grävmaskin det rör sig om. Men normalt kan man säga att kostnad för grävare med grävmaskin är 500-800 kr/timmen. Här är några olika prisexempel från markfirmor som erbjuder grävarbeten och grävmaskiner:

Grävfirma Stockholm.........900 kr/timmen (inkl. grävmaskin)
Grävfirma Göteborg...........740 kr/timmen (exkl. grävmaskin)
Grävfirma Luleå..................660 kr/timmen (inkl. grävmaskin)
Grävfirma Malmö................700 kr/timmen (inkl. grävmaskin)

Sänka priset på grävarbeten

Här är fem tips för att hyra grävare billigt:

1. Gör en ordentlig beskrivning av grävningen du vill ha utförd. Då får du själv en klar bild över vad det handlar om och de grävföretag du kontaktar får lättare att ge dig en precis offert. Läs gärna på om det arbete du vill utföra, exempelvis här om hur man utför en dränering.

2. Kontakta alltid minst tre-fyra olika grävfirmor och be om offerter. Att välja första bästa är aldrig bra när man anlitar hantverkare.

3. Jämför deras priser och välj den grävare som passar dig bäst till billigast kostnad. Var heller inte rädd för att pruta, du som kund har makten när du sitter med flera bud från olika firmor - de ska tävla om dig som kund!

4. Kontrollera att grävaren har koll på ROT-avdraget och att det gäller för ditt jobb. Det är entreprenören som sköter det praktiska men du själv har ansvaret och blir återbetalningsskyldig om det inte sköts rätt. Läs mer om ROT-avdrag via Rotavdragen.se.

5. När du anlitar hantverkare för grävarbeten bör du be om offert för både enbart arbetskostnad samt en offert där de även köper in material åt dig. Då ser du om du kommer undan billigare genom att köpa materialet du behöver själv eller om du kanske kan utnyttja grävarens rabatter.

Gillade du den här kostnadsguiden? Kika gärna på våra guider för kostnad för takomläggning och kostnad för värmepump.

Och framför allt - lycka till med grävningen!

10 Comments

 1. Jag ska gräva för uterum ca 60cm och ca 30 kvm 18 kvm r för uterum och 12 kvm för trall.

 2. hur kan man nå er för mer info
  telefon nummer eller nån mobilnr

 3. Vi vill hyra en bobcat S70 till balen 2017. gärna en vit men svart så vi kan anpassa våra klänningar och våra själar. Vi är tacksamma om den är ganska ren och kan åka felfritt. Vi har ej råd att betala så mycket kronor eftersom vår månads inkomst är icke så rika men trots omständigheterna vill vi ändå komma med stil till balen.

  MVH// Julia och Nikol

 4. Hej.
  Jag önskar få hjälp med att gräva bort gräs med jord och grus och ca en halv meter ner. Jag ska sen ha sten på den biten där. Men det är bara hjälp jag behöver med att få bort en ca 40 m2 yta. Och önskar gärna att ni tar med det bort. Undrar vad det kostar. Men skulle vilja ha detta gjort detta ganska så omg.

  Med vänliga Hälsningar,
  Annika Karlsson,
  Violvägen 3
  Lagan

 5. gräva upp lite rötter, har klippt ner buskar o rötter kvar.
  Rör sig om en timmes arbete.

 6. Från vilket år är dessa prisjämförelser? Jag hittar ingen datering någonstans på sajten.
  Uppdaterar ni priserna regelbundet?

  Är priserna för grävmaskin/minigrävare med eller utan moms?
  Det står olika i styckena före resp efter pristabellen.

  /Mikael

 7. Jag önskar offerter på Bobcat/grävare (Grusgångsbeläggning) från olika entreprenörer.
  Hälsning
  Kerstin

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Grävare [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.