Ska jag köpa solceller?

Idag väljer allt fler svenskar att investera i solceller som installeras direkt på hustaket. Kortfattat fungerar det så att solcellerna omvandlar solljus till växelström via en växelriktare. Med solceller kan du därmed producera egen grön el.

Redan på 50-talet utvecklade amerikanarna Daryl Chapin, Calvin Fuller och Gerald Pearson en kiselsolcell med sex procents verkningsgrad. Dagens moderna solceller klarar betydligt mer än så – av 100 procent solstrålning kan upp till 20 procent omvandlas till el.

Hur stor verkningsgraden blir beror till stor del på vilka solceller du väljer att investera i.

Kostnad för solceller

Det går inte att komma från att det är relativt dyrt att köpa solceller och solpaneler, men det är en långsiktig investering som kommer att löna sig på sikt. Inköpspriset har dessutom sjunkit kraftigt de senaste tio åren. I september 2018 tog EU-kommissionen bland annat bort ”Minimum Import Price” vilket gör att det nu har blivit billigare att köpa in solceller från Kina.

Så, hur mycket måste jag betala?

Detta beror givetvis på hur stort tak du har och hur många kvadratmeter som ska täckas av solpaneler. Vanligen landar kostnaden för 5 kW på åtminstone 80 000 kronor. Ungefär 30 procent av slutkostnaden brukar då utgöras av solpanelen.

Vi har skrivit ihop en tabell med olika prisexempel nedan. Vi har utgått från att priset på varje kilowatt solceller ligger mellan 15 000 och 20 000 kronor exkl. moms.

Kilowatt Kostnad
345 000 – 50 000 kronor
575 000 – 100 000 kronor
8110 000 – 130 000 kronor
10140 000 – 170 000 kronor
15220 000 – 240 000 kronor

*Tabellen bör ses som en riktlinje och anger inte exakta priser. Anledningen till att priset per kW varierar är för att det i regel kostar mindre per kW om du installerar solceller på en större yta.

Prisexempel

Låt säga att du bor i ett normalstort hus i Lindesberg. Du ska installera en solcellsanläggning på 10 kW vilket motsvarar cirka 70 kvadratmeter takyta. Huset har ett sadeltak med en lutning på 40 grader och du vill placera solcellerna i söderläge.

Slutpriset blir då cirka 100 000 kronor efter ROT-avdrag och solcellsstöd.

Prova ta in fler offerter för exakt pris via HelpHero.se/solceller om du vill räkna ut kostnaden för just ditt hus.

Storleken på solcellsanläggningen

Solceller som är installerade på ett flackt hustak.

En fördel med solpaneler är att de monteras på befintlig infrastruktur och inte tar upp plats i huset. Det är dock viktigt att du inte planerar för en större anläggning än du har yta för. Tabellen anger ungefär vilken yta som krävs för olika kilowatt.

Kilowatt  kvadratmeter
325
535
1070
15105

Fördelar och nackdelar med solceller

  • Solenergin är miljövänlig och förnyelsebar
  • Solcellerna tar inte upp annat än outnyttjade ytor på taket
  • Kräver inget underhåll
  • Tekniken är tyst
  • Du producerar egen el och påverkas därmed inte av fluktuerande elpriser

Sedan finns det givetvis nackdelar med solenergi också:

  • Det är relativt dyrt att installera
  • Påverkas kraftigt av årstider – ju mer solljus desto mer el
  • Solpanelerna kan inte lagra elen
  • Du behöver komplettera solcellsanläggningen med till exempel en värmepump för att producera tillräckligt med energi till hela hushållet

Kombinera solpaneler med värmepump

Solpanelerna utvecklas hela tiden och blir allt mer effektiva, men än så länge måste du kombinera din solenergi med en annan energikälla för att producera tillräckligt med värme till hushållet. Enklast är det att använda en luft/luft-värmepump tillsammans med dina solpaneler eftersom att de är installerade i hus som redan har direktverkande el. Det går dock att kombinera solpaneler med alla typer av värmepumpar.

Ökade bidrag för solceller

Regeringens budget för solcellsbidrag mellan 2018 och 2020 ligger på 915 miljoner kronor. Detta är en ökning med hela 135 procent gentemot tidigare budget. I och med ökningen kan privatpersoner få samma stöd som företag om de installera solceller.

I skrivande stund (2018) kan du få 30 procent stöd på investeringskostnaden.

Det är Energimyndigheten som ansvarar för investeringsstödet, men du ansöker om det hos Länsstyrelsen eller elektroniskt på Boverket.

Här hittar du blanketten som du skickar till din länsstyrelse: Ansökan om statligt stöd till solceller

Använd ROT-avdraget

Utöver statens solcellsbidrag kan du också ansöka om ROT-avdrag på arbetskostnaden. Notera att ROT endast ger dig ”rabatt” på installationen medan solcellsbidraget avser hela investeringskostnaden. Dessa två stöd kan inte kombineras.

Med ROT-avdraget får du i skrivande stund (2018) 30 procent i avdrag för arbetskostnaden. Maxbeloppet på avdraget är 50 000 kronor per husägare samt år.

Om du har överskottsel kan du även få en viss skattereduktion för det som kallas mikroproduktion av förnybar el. På Skatteverket.se hittar du mer information om det:

”Skattereduktionen du har möjlighet att få är 60 öre per kilowattimme (kWh) för all el som matas in till elnätet, dock max 18 000 kronor per år”.

Läs mer: Takpannor med inbyggda solceller

Har du nyligen installerat solpaneler eller tänker du göra det i framtiden? Ställ gärna frågor eller berätta om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet här nedan!

1 Comment

  1. Hej! Vi ska snart köpa vårt första hus och samtliga vi tittat på behöver nytt tak inom en snar framtid.. Hörde på annat håll att man kunde lägga någon typ av solceller istället? Stämmer det eller ska vi räkna med kostnader för nytt tak och solceller? mvh Alex

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.