Fönsterbyte, kostnad, fakta och priser

Ett fönsterbyte kan kosta mycket eller lite helt beroende på vilken typ av nya fönster du skaffar, vem du anlitar för att utföra fönsterbytet och hur många fönster det är som ska bytas. Kostnadsguiden tittar närmare på En företagsflytt är en stor kostnad för såväl små som stora företag. Här är tipsen för att få rätt pris för flytten.

Fönsterbyte, kostnad för fönster

Själva fönstren är givetvis en viktig del av ett fönsterbyte. Kostnad för ett enkelt tvåglasfönster jämfört med ett specialutformat takfönster skiljer sig enormt mycket, så vilka nya fönster du väljer till ditt fönsterbyte spelar stor roll för priset.

Först måste du fråga dig vad du vill få ut av dina nya fönster - bara enklast möjliga, ett unikt utseende, eller kanske energisnåla egenskaper? Därefter väljer du de fönster du vill ha, helst i samråd med en expert på att installera nya fönster (testa gratis tjänst för detta via länken, manuellt granskade fönsterinstallatörer i hela Sverige).

Priser för olika typer av fönster

Här är en grov uppskattning av vad olika fönster kostar. Prisspannen är stora för varje sort eftersom kvaliteten på fönstret och vilket u-värde (ju lägre u-värde desto bättre energibevarande egenskaper) det har påverkar. Även storleken är en viktig faktor, ju större fönster desto högre kostnad.

Priserna är inklusive moms och gäller standardmodeller av respektive fönstertyp (se specifik kostnadsguide för PVC-fönster här). Gör man särskilda måttbeställningar eller andra skräddarsydda lösningar går priserna upp.

Klassiskt tvåglasfönster..........700 - 3 500 kr.
Treglasfönster..........................2 000 - 5 000 kr.
Takfönster................................3 000 - 10 000 kr.
Takkupol...................................4 000 - 10 000 kr.

Samtliga ovanstående fönster finns med olika effektiva isolerglas, alltså glas som hjälper till att sänka värmekostnaderna eftersom värmen inte "rymmer" ut genom fönstret. Ju bättre isolerglas (u-värde) desto högre pris är tumregeln.

Arbetskostnad installera/montera fönster

Arbetskostnaden vid ett fönsterbyte är det du betalar till en hantverkare som sköterFönsterbyte kostnad monteringen av dina nya fönster. Antingen får du både material och arbete från samma firma eller så kan du köpa in dina fönster själv och sedan anlita en fönster-hantverkare för att utföra arbetet.

Generellt kan man räkna med ungefär 450-650 kr/timmen för att anlita en firma/hantverkare som monterar fönster. På det tillkommer ytterligare kostnad i form av arbetsmaterial utöver själva fönstren. Hur lång tid det tar att genomföra ett fönsterbyte varierar beroende på omfattning och svårighetsgrad men ofta brukar kostnaden landa mellan 1000 - 2000 kr per fönster i ren arbetskostnad. Denna kostnad kan du halvera med ROT-avdraget (mer om detta nedan).

Billigt fönsterbyte med ROT-avdrag och andra tips

Hur får man då en så bra affär som möjligt på sitt fönsterbyte? Kostnaden behöver inte springa iväg om du följer dessa enkla råd:

1. Räkna in ROT-avdraget. Ett fönsterbyte omfattas av ROT-avdrag, vilket betyder att 30% av arbetskostnaden kan skattejämkas till 50 000 kronor per år och person. Så beställer du montering av sex fönster till en arbetskostnad på 10 000 kr betalar du alltså bara 7 000 kr efter ROT.

2. Ta alltid in flera offerter på ditt fönsterbyte, en bra tumregel är mellan tre och fem offerter. Då kan du jämföra vad de erbjuder och hur mycket det kostar. Då kan du välja det pris/erbjudande som passar dig bäst samt få möjlighet att förhandla ned priset genom att hänvisa till andra entreprenörer. Du är kund och ska sitta "i förarsätet"!

3. Kontrollera själv vad de fönster du är ute efter kostar och be sedan om prisuppgift på dessa fönster från den fönsterinstallatör du väljer. Då ser du om du tjänar på att köpa dina nya fönster själv eller låta en fönsterfirma stå för hela ditt fönsterbyte, både inköp och arbete (detta ska vara specificerat i din offert fönster, oavsett om du avtalat timpris eller fast arbetskostnad med hantverkaren).

4. Kom ihåg att räkna på de isolerande egenskaperna hos dina nya fönster. Även om det kan kosta mer med energiglas och energifönster så kan det löna sig i längden genom att du behåller mer värme i huset och därmed sänker värmekostnaderna. De flesta fönsterentreprenörer kan hjälpa dig med en sådan energikalkyl.

Läs gärna mer om att byta fönster renoveringssajten Byggmentor.se. Vill du ställa frågor om ditt fönsterbyte och få svar från proffs inför köp av nya fönster, gör en förfrågan på HelpHero.se.

Lycka till med ditt fönsterbyte!

13 Comments

 1. Kan varmt rekommendera Vant Allservice i Borås, de har anställda snickare med mästererfarenhet. Dom bytte ut takfönster i våran villa och även ett totalbyte av samtliga fönster i villan. Fönstret heter Elitefönster och arbetskostnaden låg på 1500kr/fönster i snitt.

 2. Det tar en dag cirka att sätta ett takfönster
  4000:- plus fönster och då är det lite strul med på det också

 3. Hej, vad kostar det att byta ett takfönster (750*950) 3-glas isolerruta med förhöjningsramar och anslutningsplåtar mot yttertak?

  • Ok! Jag har haft två säljare hemma och fått offerter på 21 000 respektive 16 000 inklusive ROT-avdrag. Har även fått en offert via nätet på 15 000. Det är ett enda takfönster, är det inte dyrt med tanke på att ROT-avdrag har räknats av?

   • Tror ni talar om två olika saker, kanske. Ca 10000-12000 kr i arbetskostnad för att sätta in ett takfönster, sen kostar själva takfönstret ju allt mellan nån tusenlapp till 10 000 kronor. Är offerterna du fått för både arbete+material? Då är de ganska rimliga tycker jag. Är det för bara arbete känns det dyrt (men samtidigt kan vissa tak ha särskilda förutsättningar som försvårar installation).

    • Offerterna gäller både fönster och arbetskostnad. Fönstret kostar cirka 6-7000 kr. Den första offerten jag fick var på cirka 30 000 innan rotavdrag, drygt 20 000 efter rotavdrag. Det skulle innebära en arbetskostnad på cirka 23 000 kr för byte av ett takfönster? Offerterna som hamnar på 15-16 000 kr, då är arbetskostnad också cirka 20 000.Samtliga offerter är nettopris efter ROT-avdrag. Jag kanske har missuppfattat information jag hittat på nätet, men jag har uppfattat det som om arbetskostnaden borde ligga på liknande summor, utan ROT-avdrag.
     Tacksam för alla tips!

 4. Vi körde på takfönster också i samband med att vi bytte ut de vanliga fönstren i huset. Var egentligen inte tanken men fönstefirman vi anlitade hade bra deal på dessa och vi tänkte att det är bättre att baka ihop så mycket som möjligt i samma projekt, både för att sänka priset något men också för sinnesron att veta att vi nu är klara med allt fönsterrelaterat inom en överskådlig framtid.

  • Vi kollade på takfönsret nu i vintras (nov-dec 2012) och hittade http://www.fonsterproffs.se vilket var ett bra sätt att få en bra prisbild på vad vi ville göra både för takfönstren och några "vanliga fönster vi ville byta i två sovrum. Kan säga att just takfönster skiljer sig VÄLDIGT mycket i pris beroende på vilken modell och vilken installatör.

 5. Kan varmt rekommendera byte till treglasfönster (eller energiglas som de också kallas). Sänkte våra kostnader rejält, så investeringen fick vi tillbaka och värdet på huset har garanterat höjts!

 6. Vi gjorde ett fönsterbyte från gamla träfönster till nya kombinerade aluminium/träfönster. Gick på 18000 kr innan ROT, 14000 kr efter för både fönster och montering (samt bortforsling av gamla fönster). Hittills har vi sett en energibesparing på runt 1000 kr om året genom att vi valde energiglas, så förutom att vi fått nya fräscha fönster så har fönsterbytet gjort att vi också kunnat sänka kostnaden för vår värme.

  • @Larsa: Vilket toppenpris, kan inte varit många fönster ni bytte, eller? Skulle gärna vilja ha namnet på firman och fönstermärket!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? « Kostnadsguiden - [...] Fönster [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.