Flytt, kostnad för att anlita flyttfirma

Vad kostar en flyttfirma när du vill genomföra en flytt? Man kan säga att fem stycken faktorer spelar in för en flytts kostnad:

1. Hur mycket är det som ska flyttas?

Flytt, kostnad timpris

En flytt kostar givetvis olika beroende på om det är ett mindre bohag som ska flyttas, eller om det är ett företag med hundra arbetsplatser. Detta är också viktigt att vara tydlig med när du diskuterar med en flyttfirma - exakt hur mycket ska flyttas (tala då helst i antal personer, alltså till exempel "Två personer ur lägenhet" eller "Tio personer ur arbetsplats/kontor".

2. Timpris avgör kostnad för flytt

Oftast betalar man flyttfirma per timme, och normalt ligger detta timpris mellan 350-550 kr/timme i timkostnad för en "flyttgubbe" och bil. I de flesta fall blir priset per flyttgubbe något billigare när du anlitar fler från samma flyttfirma.

Alltså kan du räkna med ett pris på runt 500-1000 kr/timme för två personer med flyttbil. Dessa priser är givetvis bara uppskattningar och priserna varierar. Bäst chans till ett lägre timpris har du alltid om du tar in offerter från några olika flyttfirmor, via länken kan du t.ex. göra detta gratis från manuellt godkända flyttföretag i hela landet.

Med ovanstående timpriser (om vi utgår från ett tvärsnitt) skulle en flytt på åtta timmar där du anlitar en flyttfirma med två personer och bil alltså kosta ungefär 4000 kr och uppåt. Till detta tillkommer antagligen också milkostnad för flytten, hör med din flyttfirma om vad som gäller.

3. När och var påverkar priset för en flytt

Du kan generellt räkna med att priserna för att ta hjälp av en flyttfirma stiger om arbetet sker på en helg. En annan faktor som påverkar arbetskostnaden för flytt är var i landet du bor, ofta är det något dyrare i storstäder som Göteborg, Stockholm och Malmö medan timkostnaden oftast är lite billigare på mindre orter. Flyttfirma, kostnad timpris

Oavsett när du vill flytta eller var bör du dock alltid matcha olika flyttfirmor mot varandra för att hitta det företag som känns bäst för dig, både prismässigt och förtroendemässigt. Begär gärna referenser från firmorna för att höra från deras tidigare kunder.

4. Ställ krav på flyttfirman

Några saker ska du kräva att få "på köpet" när du anlitar flyttfirma. Dels ska de givetvis vara försäkrade, känner du dig minsta osäker bör du be att få deras föräskringsuppgifter. Annars står du med byxorna nere om olyckan är framme.

Du bör också fråga tydligt och klart om det ingår flyttmaterial (flyttkartonger med mera) i priset eller om du förväntas lösa det på egen hand.

Var också extremt tydlig med vilken tid ni avtalar om att dra igång. Sedan gäller det för både dig och flyttfirman att hålla den - du ska ha packat allt när flytten startar och flyttgubbarna ska komma i tid och vara redo att börja lasta. Skriv gärna ett avtal för att göra det klart och tydligt när flytten är tänkt att starta.

5. Särskilda behov vid flytten

En sak som ofta skapar friktion mellan kund och flyttfirma är om det dyker upp något oväntat på flyttdagen. Var därför öppen och tydlig med om du har något särskilt som kräver mer än bara två händer som plockar upp en flyttkartong. Det kan till exempel röra sig om något väldigt ömtåligt och dyrbart som måste packas och fraktas extra varsamt, eller något stort och tungt som en flygel eller ett kassaskåp.

Det kan bli så att du får betala ett extra tillägg om du har saker som kräver särskild utrustning eller liknande för att flytta, men detta blir ofta en mindre kostnad om du avtalar om det från början. Det är när man står där på flyttdagen och allt inte är klart som det kan bli tal om dyrbara pristillägg.

30 Comments

 1. Fick besked om snabb inflytt och behövde hitta flyttfirman som kan göra en akut flytt. Flytt personalen från WowFlytt kom snabbt, hjälpte till att packa saker och flyttade allt lika snabbt till nya lägenheten.

 2. Hej!

  Jag vill flytta en säng, ett skrivbord + 10 flyttkartonger från Stockholm till Lund. Jag tänker mig att kunna ta del av ett större flyttlass.
  Det ska ske senast slutet januari 2018, Några råd, erfarenheter och rimligt pris.

  • Hej Lennart, fyll i dina uppgifter på Flyttproffs så får du upp till 5 olika offerter på företag som kan hjälpa dig med flytten. Som vanligt är det alltid bra att jämföra priserna du får mot varandra och att gå på den som sammantaget verkar bäst. Dubbelkolla sedan företagets organisationsnummer med Skatteverket/Kronofogdemyndigheten så allt ser bra ut. (Att de har f-skattsedel, inga obetalda skulder osv). Se till att priserna på fakturan är inklusive moms och att allting som ska ingå är specificerat (emballage, kartonger, packning etc). När ni ingått avtal - be om en flyttbekräftelse. Lycka till med flytten!

 3. Efter flera samtal och offerter så blev det till slut att Jag flyttade med Malmö flyttjänst,
  Jag bokade 3 man och bil från Malmö till Karlshamn, fick betala 6200 kr för 8 timmar efter rutavdrag, Det gick bra och smidigt, Och killarna var trevliga.

  • Hej Pia.

   Vi tackar för att du tagit dig tiden att nämna vårt namn efter utflytt. Hoppas du trivs i Karlshamn. Annars hjälper vi dig självklart åter.

 4. Vad kostar en flytt från en tvåa till en trea från Kungsängen till Strängnäs. En persons hushåll med 3 stora vitrinskåp.
  Fick förslag på 2 medelstora flyttbilar och 3 flyttgubbar. kostnad 1150:-/timme. Skulle ta 8 timmar + fram och hemkörning för bilarna totalt 75 minuter. Flyttlådor ingår.Jag packar allt själv
  Seriöst företag med alla tillstånd.
  Är timpenning och tidsaspekt rimliga? Skulle gå totalt på 10.500:- inklusive Rutavdrag.

 5. Vad kostar flytthjälp av lite möbler och kartonger + en trädgårdstraktor från Ånge till Strängnäs?
  Allt är packat o klart.

 6. Kan någon veta mellan tummen och pekfingret vad det kan kosta med ned packning och flytt mellan Stockholm och Skellefteå.

  • Hej jag undrar vad det kostar och flytta mellan Kumla och Ludvika

  • Transport av ca 10 flyttkartonger från Stockholm till Ystad

 7. Vad skulle en flytt med 2 killar från stockholm- malmö kosta, 2rum o kök ca 60 kvm och hur lång tid skulle man räkna med?

  Kanske blir billigare att hyra en egen lastbil i 2 dygn och köra själv, vilket skulle ligga runt ca 15000?

 8. Hej!
  Jag söker en pris-uppskattning över en liten flytt, ca 15 flyttkartonger (som jag packar själv) inom Sthlm. Detta borde rymmas i en liten skåpbil eller t. om en personbil. Det är endast ca 15 minuters bilfärd mellan lägenheterna, och enligt min uppskattning bör detta kunna genomföras inom ca en eller max 1 ½ timme, av en person. Är det någon som har tips på en flyttfirma som är effektiv, och inte "drar ut på tiden" i syftet att tjäna extra pengar?

  Vänliga hälsningar
  Johanna

 9. Hej! Jag vet inte vilka firmor ni pratar om som tar 500-1000kr/h. Skulle ha flytthjälp i Göteborg för ett tag sedan och ringde runt, den billigaste firman tog 1200kr för två man ink. bil (svart visade det sig). Nu behöver jag lite hjälp igen men eftersom det är den 31/10 som är en lördag+allahelgonsdag så vågar jag knappt ringa runt igen. Är det någon som vet hur mycket extra en flyttfirma tar för "röd" lördag, det skulle nog röra sig om ca. 8h.

 10. Ska flytta från en 1:a i kungsbacka med få saker i till en 2:a i gol, Norge. Vad kan man förvänta sig vid flytt till Norge? Kan ni uppskatta en ungefärligt pris? Tack :)

 11. Hej! jag undrar vad det skulle kosta flytta saker från Höganäs skåne till Göteborg Angered. vardag 1 person

 12. Hej om jag ska flytta från Malmö till Karlskrona vilket är bäst att ta en flyttfirma i Malmö eller i Karlskrona?

 13. Jag googlade på flyttfirma i Stockholm och valde flyttsupporten.se för att de tog inte extra betalt på helger. Killarna var snabba och proffsiga, hade försäkringar och trafiktillståndet men saknade kollektivavtalet. Ägarna i bolaget jobbade själva som jag tyckte var positivt. ..

 14. Hej.Jag undrar hur mycket det kostar från Björnlunda till Nyköping och flytta.Från en trea till en trea.

  • Svårt att uppskatta men någonstans mellan 5000-7000 kr är nog rimligt. Men för att få konkreta prisförslag från lokala flyttfirmor är det klokt att använda en offerttjänst som http://www.flyttproffs.se.

 15. Att tänka på!
  En timlön enligt kollektivavtal kostar ca 240:-/ Tim ex moms per arbetare. Är priserna lägre eller nära det så räknas det som att du anställer svart arbetskraft .
  Rimligt lägsta tim pris för 2-man med bil är 800:-/ Tim inkl moms. Seriös firmor kostar från 850:-/ Tim och uppåt

  Det ända som det är rot/rut på är flyttstädning. Kolla gärna med Skatteverket.
  Undvik firmor som vill ha kontanter på flyttar över 2-3000:-.
  Flyttfirman måste ha yrkestillstånd! Det går lättast att kolla genom att söka på teg numret på lastbilen på Vägverkets hemsida. (sök på annat fordon) där ska stå gods.

  Var extra vaksam om ni tar offerter från sidor som jämför flera bolag! De är de billigaste för nya alt oseriösa personer att hitta kunder. Kolla tex firman hos allabolag.se så ni kan se att de finns på riktigt!
  Där står även hur många anställda företaget har! Har de bara 2 men ni har beställt fler så är det något lurt!

  • Olof, bra synpunkter men jag gissar att ni också var två man när du startade din firma, eller hur?
   Allabolag har fjolårets uppgifter.

   Jag som kund bryr mig inte om ni tar 800 eller 1200 spänn i timmen, lika lite som jag bryr mig om vad kocken tar i timmen på restaurang. Jag vill veta vad middagen kommer att kosta och i detta fall vad flytten kommer att kosta.

  • det behöver inte vara något skumt bara för att det finns 2 anställda.
   När vi behöver ha in andra så kan vi själv hyra in en kille från en samarbetspartner som oftast är en större flyttfirma.
   Olof jag talar av 8 års erfarenhet i branschen.
   Men klart man ska va försiktig.

 16. Rekommenderar verkligen att höra med par olika flyttare. Första flyttfirman vi pratade med låg ungefär 30 procent över den andra vi tog kontakt med. Lönade sig att inte gå på första!

 17. Vi skulle flytta från lägenhet till villa i september och testade http://www.flyttproffs.se, fungerade bra och vi kunde matcha offerterna och hittade en bra firma som kändes både seriös och helt ok i pris. Vi tog in anbuden ungefär en månad innan själva flytten och tidsmässigt var det inga problem Tummen upp!

 18. Begärde in ett par olika offerter inför att vi skulle flytta (2 vuxna, 2 barn från en villa till en annan), ca 120 kvm. En landade på 5000 kr, en annan på 7250 kr. Då ingick inte packning. En viktig grej att tänka kring vad kostar flyttfirma, är att det är dyrare att boka flyttfirman på en helg. Kanske kan det vara värt att ta en vardag ledigt för flytten?

  • Jag vill varna alla för FCM Flytt & Städ. För det första tar de ett högre pris än vad som står på deras hemsida. Min lägenhet är 26 kvm och ska enligt deras hemsida kosta 2000 kr. Fick en offert på 2500 kr och frågade därför vad anledningen till det var. Fick svaret: "Vi har ändrat våra priser men det uppdateras inte förrän efter 5 dagar". Redan här blev jag väldigt misstänksam, betyder det att de precis ändrade när jag frågade? Tittade i allabolag.se där det står att de har 0 st anställda. De skulle skicka 2 personer för flytten(?). Begärde att få se yrkestillstånd och försäkringsbrev, m.m. De lovade att återkomma till mig samma dag. Efter att inte ha hört något från dem så tog jag kontakt igen och då fick jag svaret: "Det är våra privata papper och inte något vi kan skicka ut till kunder".

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? « Kostnadsguiden - [...] Flytt [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.