Golvläggning, timpris och kostnad per kvadratmeter

Att anlita en golvläggare för golvläggning kan göras både genom att betala ett timpris eller genom ett fast pris per kvadratmeter golv, eller ett fast pris som görs upp om i förhand på hela arbetet. Här får du exempel på vad en golvläggare kostar per timme och vad olika golv kan kosta i både materialkostnad och arbetskostnad.

Materialkostnad vid golvläggning

golvlaggning-kostnadVid en golvläggning påverkar valet av material priset väldigt mycket. Här finns ofta pengar att spara om du letar erbjudanden eller anlitar en golvläggare då de ofta kan köpa in golv till specialpris direkt från leverantörerna.

Här är några schablonpriser för vad olika golv kostar per kvadratmeter. Observera att priserna är fingervisningar, vad just ditt golv kommer att kosta beror på omfattningen av jobbet, var du bor, hur väl du jämför priser och vilken kvalitet du är ute efter. Den lägre siffran i prisspannet är för billiga golv från stora bygghandlar medan den högre siffran är mer exklusiva märkesgolv. Särskilda förutsättningar spelar också roll för priset på material, såsom jämnheten på underlaget eller fukten i rummet, priserna här anges för golvläggning vid normala omständigheter.

Golv, pris per kvadratmeter

GolvmaterialPris per kvadratmeter
Parkettgolv200 – 500 kr/kvm
Klickparkett150 – 300 kr/kvm
Laminatgolv50 – 200 kr/kvm
Linoleumgolv280 – 400 kr/kvm
Kakelgolv90 – 500 kr/kvm
Klinkergolv150 – 700 kr/kvm
Vinylgolv200 – 400 kr/kvm
Flytspackling200 – 700 kr/kvm *

*priset varierar mycket beroende på hur tjockt lager flytspackel som behövs

Några saker att tänka på när du köper in golv:

 • Kolla alltid om priset är inklusive moms. Vissa handlare anger priset utan moms om de i första hand vänder sig till hantverkare.
 • Du får inte göra ROT-avdrag på materialinköp.
 • Utöver själva golvet tillkommer ofta en hel del mindre kostnader, allt från lister och trösklar till spackel eller foam. Räkna alltid med ett påslag på 10-20% på själva golvkostnaden för dessa "småsaker".
 • Jämför alltid de priser du hittar på egen hand med vad en golvläggare kan erbjuda. De har inte sällan rabatterat pris på material och du kan därför spara pengar genom att gå via en golvfirma.

Kostnad för arbete när du anlitar golvläggare

Om du inte lägger golvet själv kan du anlita en golvläggare. I Sverige ligger timpriset för en golvläggare på cirka 350-600 kr (inklusive moms). Denna del av kostnaden för golvläggningen berättigar till ROT-avdrag så det faktiska timpriset som du i slutändan betalar för golvläggning kan alltså beräknas till 245 - 420 kr/timme.

De faktorer som påverkar vad du i slutändan betalar för att anlita din golvläggare är bland andra:

 • Din egen research, om du i god tid tar in olika offerter från golvföretag så kan du lättare hitta "rätt" prisnivå för ditt golvarbete genom att jämföra dessa offerter sinsemellan.
 • Var i Sverige du bor. Storstäder är generellt 15-25 procent dyrare. I gengäld finns också oftast fler golvläggare i storstäderna vilket gör att du enklare kan jämföra flera stycken olika företag och välja det bästa.
 • Hur mycket övrigt arbete som tillkommer, till exempel rivning av tidigare golv, flytspackling, annat kringarbete.
 • Omfattningen på arbetet. Mindre uppdrag kostar ofta lika mycket i "startkostnad" som större, så arbetskostnaden per kvadratmeter blir för större golv oftast något lägre än för mindre.

Fast pris, pris per m2, eller löpande timkostnad?

Det finns tre huvudsakliga modeller för att köpa in tjänster av en golvläggningsfirma.

1. Fast pris

Du anlitar en golvfirma och kommer överens om vad jobbet ska omfatta och när det ska vara klart. Innan jobbet påbörjas skriver ni avtal om ett fast pris för hela arbetet, både material och arbete. Denna metod kan innebära en högre slutkostnad men kan vara skön för dig som kund eftersom du inte behöver oroa dig för överraskningar och du kan planera in utgiften redan innan arbetet påbörjas.

parkettgolv-kostnad

2. Pris per kvadratmeter

Ett vanligt sätt att räkna på pris vid golvläggning är att ni sluter avtal om ett pris per kvadratmeter golv. Då detta kan variera mycket är det extra viktigt att göra sin läxa på förhand och höra med några olika golvfirmor och be dem komma med prisförslag. Då får du ett hum om vad just ditt golvarbete bör kosta.

3. Timpris och löpande räkning

Du får en offert på material och vad timkostnaden blir, sedan kör golvläggaren igång och efteråt räknar ni ihop slutkostnaden. Detta kan kännas läskigt eftersom du inte på förhand vet vad du kommer betala men brukar i slutändan ofta vara den mest kostnadseffektiva lösningen. Se bara till att de du anlitar är seriösa så att du inte råkar ut för någon som saltar fakturan med massa extratimmar.

 

Så får du rätt pris på golvläggningen

Här är fem knep för att få så bra pris som möjligt på ditt nya golv.

1. Kolla upp priser

Sök runt på nätet på vad ditt önskade golv kostar hos olika typer av leverantörer. Men köp inget på stående fot, i första fasen vill du bara skapa dig en övergripande uppfattning om vad ditt golvarbete kan kosta.

2. Lägga golv själv eller ta in expertis?

Har du gott om tid och är händig kan du lägga golv själv utan problem. Men kom ihåg att ett fellagt golv kan innebära stora problem i det långa loppet så är du inte helt hundra på processen bör du överväga att låta ett golvproffs göra jobbet.

3. Välj inte första bästa golvläggare

Begär alltid in minst tre, helst fler, offerter på ditt golv. Du kommer snabbt märka att både priser och bemötande skiljer sig åt, genom att höra dig för med olika entreprenörer så kan du enklare hitta den golvfirma som är bäst för just dig.

4. Skriv avtal!

Ett avtal gör livet enklare för dig, särskilt om något skulle gå fel. Var så tydlig som möjligt. Att lägga ett par timmar på ett bra avtal som båda parter är överens om kan spara mängder av tid längre fram, har ni skrivit ned vad som gäller för projektet och vad det ska kosta finns det inte mycket att diskutera.

5. ROT-avdraget

Du som bor i bostadsrätt eller eget hus får göra ROT-avdrag på golvarbetet. Det betyder att 30 procent av priset för arbetet dras av redan på fakturan. Du behöver inte göra något mer än att kontrollera att siffrorna stämmer i nästa års deklaration. Detta gör det mycket prisvärt att anlita golvläggare snarare än att göra arbetet själv.

Har du egen erfarenhet av att anlita golvläggare eller köpa in golv? Skriv gärna en kommentar här under och dela med dig av dina erfarenheter om kostnad för golvläggning!

42 Comments

 1. En bostadsrätt på 73 kvm (3: a) ska totalrenoveras. Tapeter ska tas bort, väggarna ska spacklas och målas. Nytt parkettgolv ska läggas. I badrummet badkar ska ersättas med en duschvägg eller kabin. Toalettstol ska bytas. Va skulle det kosta?

 2. Hej i stugan!
  Vill byta samt riva gammal golv handlar om ca 50m2 plastmatta i kök och parkett i vardagsrum,sovrum och hall. Fundera på laminat eller kanske klinkers, pris exempel av någon?

 3. Vi behöver sätta laminatgolv i ett kontor på 270 kvm och behöver få veta fastpris. Det är ingen rotavdrag eller liknande utan vill ha ett pris ex moms.
  Kontoret ligger i stockholm
  Med vänlig hälsning,
  Majeed

  • Hej vi kontaktade NRGI AB BYGG
   För vårt Projekt och prisen var helt okej
   Sen beroende om materialet är dit eller deras
   Mvh Rickard

 4. Hej,
  Vi ska lägga ett nytt golv på ca 60 kvm med klinker och golvvärme i vårt hus.
  ROT-avdrag, fast pris och tidsplan är krav.

  • Hej du kan få en kostnadsfri offert. Men undrar vart i landet du bor :)

   Mvh Joakim

   • Vi vill lägga 70kvm moelven trä golv på värmegolv
    Hur mycket ca kostar det

 5. Hej
  Behöver lägga plastgolv i kök på ca 8 kvadratmeter efter översvämning. Behöver offert till försäkringsbolaget där det ska står tydligt kostnad för material och arbetskostnad.

 6. Hej
  Behöver lägga klinkers i två källarutrymmen efter översvämning. Totalt ca 40 kvm. Behöver offert till försäkringsbolaget där det tydligt står kostnad för material samt arbetskostnad.

 7. Hej,
  Vi ska lägga ett nytt golv på 50 kvm med klinker och golvvärme.
  ROT-avdrag, fast pris och tidsplan är krav.
  Tack

  • Hej! Hjälper dig gärna med diverse renovering, har företag med f-skatt.

   Vanja V

 8. Hej,
  Vi ska bygga om köket och vill lägga ett nytt golv innan det nya köket kommer på plats. Idag ligger ett laminatgolv som tagit en del stryk, eventuellt vill vi ha ett liknande golv alternativt ett ljust trägolv.
  ROT-avdrag, fast pris och tidsplan är krav.

 9. Jag ar en Parkett,Vinyl och Laminat insallerare. Emaila mig om priser medmera

   • Hej ! Vill ha hella min lägenhets golv lägga klinker 62km , hur mycket kostar jobbet ? Slutpris ? Tack

  • Hej
   Kan du ge mig ett exempel på slutpriset för ca 40kvm marmorgolv inklusive material.

  • Hej skulle vilja få prisförslag på att lägga in klicklaminat i mitt kök
   ca 8 kvm.
   ligger en linoliummatta där nu (ny sen 1,5 år
   men jag vill inte ha det.
   i Malmö

  • Hej nu är det såhär att jag har repat en liten bit av syrrans golv med soffan och blivit lite repor ska jag då stå för halva golvet eller bara betala det jag repat och hon för resten

 10. Behöver riva parkettgolv med varmvattenslingor under för att sen lägga nytt i källaren. Skulle även behöva fixa ventilation där. Kontakta mig.

 11. Hej! Jag skulle behöva hjälp med att riva ut parkettgolv och lägga nytt. Det handlar om ca 3 kvm. En mindre yta har blivit vatten/fuktskadad.

 12. Behöver hjälp med att riva ut träparkett från kök, och ersätta det med ett slipat betonggolv.Golv-värme finns. Utrymmet är på ca 20 kv

 13. Vi vill ha hjälp med att lägga parkett på ca 60m2 samt sätta upp nya golvlister.Maila gärna

 14. Tack för den stora informationen! Jag kommer att gå med på din tjänst!

  • Hur mycket kostar det att lägga ett klickgolv på 16 kvadrat och hur många timmar tar det

 15. Lägga om parkett:
  55 m2 3stavsparkett ska tas upp, läggas om, slipad och lackas.

 16. hej !
  vad kostar per timme eller fast pris för att lägga plastmatta med trägolv o underlaget på 12 kvaderatmeter i en bit av vardagsrummet ?

 17. Hej

  Jag skulle behöva info om tid och pris för golvläggare att riva ut ca 75 kvm mörkt laminat golv och ersätta det med ljust (trädstruktur)? Utan trösklar mellan rum!
  Mycket tacksam för svar!

 18. Hej

  Jag skulle behöva info om tid och pris för golvläggare att riva ut ca 75 kvm mörkt laminat golv och ersätta det med ljust (trädstruktur)?
  Mycket tacksam för svar!

  • Hej Sofi! Proffsbyggare kan hjälpa dig få kontakt med duktiga golvläggare. Välj bara "golv" som uppdragstyp, skriv en kort beskrivning och skicka iväg så får du upp till fem stycken offerter tillbaka. Vill du få ner priset lite så kan det ibland vara billigare att köpa in golvet själv. Tror också att priset kommer variera mer på vilken typ av golv du ska lägga än på vilken typ av golv du vill riva upp. Det är om laminatgolven av någon anledning blivit dit-limmade som det kan vara lite mer tidskrävande att ta bort. Hör gärna av dig och berätta hur det gick och vad priset landade på!

 19. Hej,

  Jag skulle vilja veta hur lång tid (eller hur många timmar) tar det för en erfaren golvläggare att riva ut 13 kvm fiskben parkett.

  Mycket tacksam för snabb svar!

 20. Hej behöver 35 kvm plasgolv jag lägger själv
  Har du spill vilken färg som helst
  betalar 50 kr kvm ell max 2000 kr

  Mvh Michael Vesterlund

 21. Hur ser det ut med att få timmarna redovisade? Borde inte en offert med timarbete innebära att arbetaren behöver redovisa timmarna den har arbetat? Känns ju väldigt konstigt att det är uppbyggt på ett sätt som gör att arbetaren i princip kan fejka hela processen och sin arbetsinsats.

  MvH
  Dan Isaksson

 22. I want to known what is the rate for recovering bathroom . 30.sm kakel, 15sm golf.thanks all at!

 23. Hej
  Vi ska bygga nytt hus och har ca totalt 165 kvm golvyta men "bara" 135 kvm som ska läggas klick parkett och laminatklick på. Ungefär hur många timmar tror ni att det kan handla om? Inräknat då med underlagsfoam, golvlist och trösklar. Tänker mest så att vi har någon form av tidsuppfattning när vi ska håva in offerter eftersom huset inte är klart än kan det ju vara svårt att komma dit och avgöra.
  Tacksam för ert svar

 24. När det gäller materialpriser på nätet så är det bra att tänka på att pris ofta varierar med kvantitet.

  Exvis mattor kan kosta 129:-, fast det gäller enbart om man köper hellRulle. Det verkliga priset blir kanske istället 200:-

  Det tillkommer även frakt till utlämningsställe, kapavgift på 30:- / löpmeter samt leverans av material till din dörr (kan vara svårt att transportera en matta utan vana och yrkesbil)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.