Tillbyggnad och utbyggnad, pris och tips

Här visar vi vilka kostnader en tillbyggnad eller utbyggnad på befintlig fastighet för med sig. Vi tittar på priset per kvadratmeter, vad som påverkar totalkostnaden, ROT-avdraget och inte minst kommer med råd för hur du sänker slutpriset på din tillbyggnad för både material och hantverkare.

Vad kostar en tillbyggnad?

I genomsnitt kostar det mellan 10 000 - 25 000 kronor per kvadratmeter att bygga en tillbyggnad på befintlig fastighet. Då räknar vi enbart med husets skal (husgrund, ytterväggar/fasad, tak, fönster). På kvadratmeterkostnaden kommer sedan pengar för invändigt arbete, där priset blir högre om tillbyggnaden exempelvis är ett våtrum och billigare om det "bara" är en utbyggnad för förvaring eller garage.

Oftast anlitas en byggfirma (via proffsbyggare.se kan du kostnadsfritt ta in prisförslag på tillbyggnader från hantverkare i just din region) som sköter arbetet med att bygga utbyggnaden, denna byggfirma kan sedan vid behov anlita egna underleverantörer. Alternativet är att du som kund själv sköter hela entreprenaden och anlitar specifika hantverkare för de olika momenten. Vill du veta mer om att anlita hantverkare kan du läsa "Vad kostar en hantverkare?"

<strong>6 saker som påverkar priset på tillbyggnad & utbyggnad</strong>
Det är alltid svårt att ange ett tvärsäkert genomsnittspris på en tillbyggnad eftersom många saker påverkar. Här går vi igenom vilka kostnadsfaktorer du bör vara medveten om för att kunna ta ställning till dem och förhoppningsvis också i slutänden få ett bättre slutpris på din tillbyggnad.

1. Projektets totala storlek
Ju större tillbyggnad desto högre pris, vilket nog de flesta förstår. Men kom också ihåg att ju större tillbyggnad desto lägre pris per kvadratmeter! Byggfirman kan helt enkelt ta ett lägre pris om de vet att projektet i stort är större, så har du möjlighet att välja en större tillbyggnad är det antagligen mer lönsamt sett till snittpriset du betalar.

2. Förhandlingssits
Enkelt uttryckt – pratar du med endast en leverantör har du ingen förhandlingssits, men pratar du med några olika har du en bra chans att förhandla och ställa prisförslag och andra fördelar hos byggfirmorna mot varandra. Tumregeln är att alltid kontakta minst tre olika snickare/byggare som kan utföra din tillbyggnad. Låt dem gärna komma och göra ett platsbesök och be sedan om en skriftlig offert. Då kan du enkelt granska de olika byggarnas förslag och välja den firma som inger mest förtroende, känns seriös och kommer med ett bra pris.

3. Storstad eller landsort?
En så banal sak som var du bor i landet kan faktiskt påverka en hel del. Då levnadskostnader och omkostnader generellt är högre i större städer så kommer en tillbyggnad på en villa i Stockholm eller Göteborg generellt kosta något mer än samma tillbyggnad i Lycksele eller Emmaboda. Bor du i en storstad kan du dock dra lite extra nytta av punkten ovanför, förhandlingssits, eftersom du oftast har fler olika byggfirmor att välja mellan på större orter.

4. Komplexitet
Enkel tillbyggnad i enkla material ”utan krusiduller” kräver inte lika mycket av hantverkarna som en mer avancerad lösning med exempelvis takfönster, specialisolering eller andra särskilda finesser. Givetvis ska du aldrig tumma på varken din vision eller kvaliteten, men det är däremot bra att vara medveten om att krångligare projekt ofta innebär högre pris.

5. ROT-avdraget
Det så kallade ROT-avdraget (”Renovering, ombyggnad, tillbyggnad”) låter dig göra ett avdrag på 30 procent på arbetskostnaden vid en tillbyggnad till en befintlig fastighet, oavsett om det är din primära bostad eller ett fritidshus. Du får göra avdrag på upp till 100 000 kronor i arbetskostnad, alltså blir då själva avdraget max 50 000 kronor. Det enda kravet är att du tjänat in tillräckligt med pengar under året och därmed betalat inkomstskatt för att täcka det avdrag du vill göra. Läs mer här om reglerna för ROT-avdrag vid tillbyggnad. ROT gäller enbart vid utbyggnad/tillbyggnad som sitter ihop med ditt hus, inte för fristående byggnation på din tomt.

6. Ritningsarbete, design och andra tillägg
Den som har färdiga ritningar och en tydlig idé för hur arbetet ska genomföras kommer sannolikt undan billigare än den som lägger även idé- och ritningsarbetet på byggfirman eller en annan extern aktör (till exempel en arkitekt). Visserligen kan detta vara väl spenderade pengar men det är bra att känna till att det kan påverka ditt slutpris.

Prisexempel på tillbyggnad av hus

En tillbyggnad kostar mellan 10 000 - 25 000 kr/kvadratmeter

En familj i södra Sverige bor i en tvåplansvilla på 145 kvadratmeter. De vill nu bygga till ett extra rum på 24 kvadratmeter, med bland annat energisnåla PVC-fönster och dränering runt. Det innebär att en vägg måste rivas, en dörr mellan vardagsrum och den nya utbyggnaden sättas in samt själva rummet byggas upp med allt vad det innebär.

Familjen ringer en lokalt verksam snickare som kommer med offert på totalt 480 000 kr (20 000 kr/kvadratmeter). Familjen tycker att priset känns rimligt men väljer ändå att begära in fler offerter via en gratistjänst som Proffsbyggare.se. Några olika byggfirmor hör då av sig, totalt fem stycken.

Offerterna varierar mycket i pris men till slut får de ett prisförlag på 528 000 kr (med ROT-avdrag redan gjort) som de fastnar för. Trots att priset är dyrare än den lokala firman så får de flera bra referenskunder som byggfirman tidigare utfört arbete åt, och dessa referenser visar att företaget tidigare gjort den typ av tillbyggnader som familjen letar efter.

Familjen förklarar att de väljer mellan några olika firmor och får till slut en rabatt på 6 000 kr eftersom byggfirman vill försäkra sig om att vinna dem som kund.

Slutpriset och totalkostnaden inklusive moms och efter ROT-avdrag blir då alltså 522 000 kr.

Kostnaderna fördelar sig så här:

Kostnadspost avserPris
Material224 000 kr
Arbete, före och efter ROT
(maxavdrag på 50 000 kr).
320 000 kr före ROT
/ 270 000 kr efter
Tillägg under arbetets gång
för oväntade arbetsmoment
27 000 kr
Reseersättning6 000 kr
Total kostnad
för tillbyggnad på 24 m2
528 000 kr

På sajten proffsbyggare.se (bild nedan) fyller du i en förfrågan och får sedan upp till 5 offerter i svar. Att använda tjänsten är gratis och det kostar dig ingenting att ta emot offerterna!

På Proffsbyggare.se samlas alla seriösa byggföretag på en plats. Gör en kostnadsfri prisförfrågan och få upp till fem offerter tillbaka.

Mer läsning som kan hjälpa dig på vägen:

Byggmentor.se (faktabank och byggartiklar) | Boverket.se (statlig myndighet) | Fönster-byte-se - allt om att byta fönster.

22 Comments

 1. Just färdiga med 50kvm utbygge.
  Innehöll bade kök o badrum o hall.
  Så det var ju rätt dyra ytor.
  Vi landade på nära 35´/kvm
  Då gjorde vi inget själva, och det var svenska hantverkare rakt igenom

 2. Bor i Stockholm och 10-25’ per kvadrat låter som en fantasi. Vi tittar på att bygga ut vårt hus med 46 kvadrat och det är ”bara” vardagsrum samt ett extra sovrum. De förslag vi får ligger på c:a 1,4-1,6 miljoner arbete/material. Alltså 30+ per kvadrat. Då har vi tedan spenderat c:a 60-70’ på arkitekt/konstruktör.

 3. Hur mycket är bara material kostnaderna om man har tänkt att bygga utomlands? Och tänkte göra allt själv.

  • Det lönar sig att betala en arkitekt, dela för att hens arbete skapar mervärde genom att tillbyggnaden höjer husets marknadsvärde men ocksā för att det arbetet förutser Alla byggmoment och åtgärder. Ett bra projekt behöver mindre konstruktionsprojektering och brukar innebära lägre m2/pris.

  • Jag bygger 24 kvm för med material och allt jobbet hamnar på 200.000

 4. Jag googlade, kollade youtubeklipp och gjorde därefter allt själv. Byggde ut befintligt hus med 10 m3 till ett utökat badrum och tvättstuga. Har ALDRIG byggt något förr, men informationen är så bra på nätet att jag ej stött på några problem.
  Har inte lagt en krona på hantverkare hittills, men el- och vattenanslutning kommer jag såklart att anlita behörig för att koppla in (ej dra).
  Har alltså enbart betalat materialet hittills.
  Tips till er med mod och tid.

  • Bra jobbat Jessica! Låter som ett spännande men kanske tidskrävande (?)projekt. Har du lagt upp före/efter-bilder, skrivit något blogginlägg eller liknande om renoveringen? Posta gärna det här i kommentarerna, det vore kul att få ta del av. Hälsningar Kostnadsguiden

  • Hej
   Kan du ge tips på Youtube klipp och hemsidor gällande utbyggnad av nytt badrum å tvättstuga.
   Tack på förhand
   / Torsten

  • Det är en myt att det skulle vara svårt att bygga själv. Jag laddade ner ett ritprogram fån internet,kostade 300 kr. Efter en dag hade jag en komplett ritning som efter två veckor godkändes av byggnadsnämnden. Ett halvår senare stod tillbyggnaden på 20 kvadratmeter klar. Dock krävs det att man är riktigt envis, påhittig,vetgirig och kostnadsmedveten :)
   Värst var det att gräva plintar och rikta in grunden (fixades med laservattenpass) och luftspalter i det öppna innertaket.
   Jag fick dock några dagars hjälp med stomresning. Kostnad i dagens penningvärde: 75 000 kronor.
   Blev första pris i en tävling som Byggmax anordnade om Sveriges bästa hembyggda veranda.

   Virket som blev över fick bli stommen till en 15 kvm friggebod. Lade till några tusen kr och så blev boden komplett: fasad, plåttak och utrymme för 3 kubikmeter ved under plåttak på baksidan.

   • Hej! Jag ska bygga ut mitt hus, undrar vad för app du använde dig av?

    Mvh
    Maria

   • Hej,
    Det är tack vare er hemma pulare som vi yrkesmän har så mycket jobb, så keep going.
    Ser säkert jätte fint ut de första åren och dessutom med ett otränat öga.

 5. -"Den som har färdiga ritningar och en tydlig idé för hur arbetet ska genomföras kommer sannolikt undan billigare än den som lägger även idé- och ritningsarbetet på byggfirman eller en annan extern aktör (till exempel en arkitekt)."

  Detta är en vanlig missuppfattning tyvärr som bl.a byggare ofta sprider. 1.Du får en effektivare planlösningar, (bara två-tre sparade kvadratmeter betalar en arkitekts arvode). 2.Ni har en gemensam utgångspunkt, både för offertförfrågan och för vad som skall göras (och hur det ser ut, innan det är byggt) där man har chans att styra bygget.
  En genomtänkt lösning där beställare får hjälp att omsätta sin idéer till praktiska lösningar blir ett kvalitativare hem, byggare överser gärna detta. Annars väldigt bra artikel!

 6. Jag byggde ut vårt hus i fjor på ca 34kvmm och det slutade på ca 63000:- i material och jag gjorde allt själv.

 7. Hej!

  Vilken firma anlitade ni? Vi behöver både bygga till (ca 40 m2) vårt enplanshus samt totalrenovera det.

  Vi kommer begära in offerter från minst 5 byggföretag men det kan vara bra att veta vad andra fått betala för en tillbyggnad av den storleken. Antar att ni inte byggde några nya våtrum?

  /Alexandra

 8. Vi byggde ut vårt hus (utanför Göteborg) med en tillbyggnad på 40 kvadratmeter förra året vilket totalt landade på 520 000 kr. Så artikelns uppgift om 10000-25000/kvadratmeter stämmer bra. Dyrt men värt det då vårt hus värdeökning mer än väl täcker in det. Tror att man i storstäder med stigande bostadspriser, som Sthlm och Göteborg, kommer få se mer o mer tillbyggnader framöver.

  /Javier

   • Jag skulle rekommendera ****** ***** i Stockholm. De är inte de billigaste, Men de gör riktigt bra jobb och man kan ha en ärlig dialog med dem. Som en annan skrev, jobbet blir inte bättre än de som utför det, hur bra material man än har. Vi bor i Danderyd och vi gjorde två tillbyggnader plus helrenovering av resten av huset. Bra å tänka på vid sådana tillfällen att man trivs med sin hantverkare/byggfirma för det tar ett tag att genomföra...

  • Hej! Gammal tråd, men VILKEN FIRMA anlitade du som inte tog värre pris än så?? Vi håller själva på att bygga ut, tacksam om du kan förmedla kontakten.

 9. Vi var var i byggnadstagen innan men har nu lagt ner planerna efter ha sett offert från två företag. En utbyggnad 10 kvm fördelat på två plan skulle enligt ena företaget gå lös på 480 000:- innan rot med allt inkluderar (en enkel dörr, tre fönster, målning, golvvärme och klinkers.) tyckte det var hutlöst dyrt då kvm priset blir 48000. Från det andra företaget valde vi att göra det mesta finliret själva (inga innerväggar eller golv och ytterdörr inte inräknad) detta skulle då gå på 380 000:-. Enligt mäklare skulle denna utbyggnad öka husets värde med 200 000:-. Blir ingen ny hall gör mig och lillgrabben får fortsätta bo i kattvinden. Trodde aldrig det skulle vara så dyrt att bygga ut.

  /Jenny

 10. Vi utökade vårt fritidshus med totalt 40 kvadrat, vilket blev två rum och en liten toalett. Gick totalt på 321 000:- så alltså runt 8000:-/kvadraten. Prisvärt tycker vi och är övertygade om att vi får igen det med råge om vi säljer. Så jag tror att bara man letar efter seriösa byggfirmor går det att komma under 10000/kvadratmetern om man är beredd att inte kräva allra högsta kvalitet.

  /Pernilla

  • Vad kostar om man bygga ett rom på 15 kvd som tillbyggnad till villa . Tack

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.