Snöröjning och skottning, kostnad och tips

Ett vanligt arbete för oss som bor i Sverige under vinterhalvåret är snöröjning och snöskottning. Oavsett om du är en privatperson som behöver hjälp med att få bort snö och is från villa och garageuppfart eller om det är ett större jobb från kommuner eller bostadsrättsföreningar så finns det hjälp att få. Kommuner anlitar ofta markentreprenörer för att ta hand om mer omfattande snöröjning på gator och torg. Förutom att dessa entreprenörer snöröjer så halkbekämpar de även genom att sanda eller salta på gång- och cykelvägar och gator. Vi hjälper dig att få till en lyckad röjning eller skottning av snön till en så bra kostnad som möjligt.

Så här hittar du en firma som kan snöarbete

Om det handlar om en mindre uppfart eller uteplats kan de flesta klara av att skotta själv. Att få bort snön görs oftast med snöskyffel, snösläde eller snöslunga. Det kan dock vara skönt att få hjälp, även om det "bara" gäller snöskottning i trädgård, på garageuppfarten eller ute på gatan.

Skotta snö med skyffel.

Om du riskerar ryggskott när du ska skotta snö så är det bättre att istället anlita en firma som kan snöskottning.

Om du vill skotta snö själv är det viktigt att du har böjda ben, en bra skyffel och inte gör några konstiga vridningar med kroppen. Många hemmaskottare skadar eller överanstränger sig när de skottat snö. Det beror på allt från sköra ryggar och dålig teknik till att varmare vintrar gör att snön är mycket tyngre (blötsnö). Många halkar också på is i samband med snöskyfflande. Experter råder till och med personer äldre än 55 år och med svag fysik att undvika snöskottning. Källa: expressen.se/halsoliv

Snöskottning på gata i Stockholm

Om du frågar oss så är det absolut värt att anlita proffs till din snöskottning.

För större snöröjningar och snöskottning är det klokt att anlita en markfirma för jobbet. De flesta markentreprenörer sysslar med dräneringar och andra tomtarbeten under stora delar av året. På vintern arbetar de istället med snörelaterade arbeten.

Vill du ha hjälp med att få prisförslag från seriösa markentreprenörer som sysslar med snöskottning/snöröjning/takskottning? Använd denna gratistjänst för att ta in priser (gratis tjänst utan krav på köp). Genom att höra med några olika firmor så får du en god överblick över hur pris för snöarbete ser ut i din region. Du kan då välja den snöröjare som funkar bäst för dina behov.

Vad kostar snöröjning?

Normalt kostar det ungefär 300-500 kr/timme för att anlita en person som utför snöröjning. Ofta kommer ett arbetslag på två-fyra personer och utför arbetet, och arbetskostnaden kan då bli runt 1000-2000 kr per timme inklusive moms. Kom ihåg att du får utnyttja ROT-avdraget för snöskottning som sker på din tomt (eller ditt tak). Detta gör att arbetskostnaden sjunker med 30%. Be entreprenören ta med ROT på fakturan så har du, redan innan du betalat, fått en 30-procentig skattereduktion.

Du behöver inte bara anlita hjälp för snöröjning och borttagning av is på tak. De kan också hjälpa till med att sanda eller salta på gator och vägar.

Hör med de olika entreprenörer du kontaktar för offert om vad de har för pris snöröjning. Kolla också om de beräknar kostnaden per arbetad timme, arbetsdag eller ett fast pris från start.

Så för du dialog med firman du vill anlita

När du ser över de offerter på snöröjning som du fått in är det bara att välja ut den eller de företag som känns aktuella. Ställ följande viktiga kontrollfrågor för att säkerställa att du får en så lyckad tjänst som möjligt:

  • Fråga om företagets organisationsnummer och om de har F-skattesedel. Detta är en grundförutsättning för att de ska vara aktuella för dig att anlita. Vill du vara extra säker klan du ringa Skatteverket och höra om organisationsnumret stämmer samt om företaget i fråga har några skulder eller betalningsanmärkningar.
  • Be om några tidigare kunder till snöröjaren som du kan kontakta. Många gånger har företagen sådana referenskunder tillgängliga redan på förhand, kontakta dessa och kolla om de tidigare kunderna är nöjda.
  • Skriv ett avtal som kan vara väldigt enkelt men där ni ändå kommer överens om vad det hela ska kosta, vilka ytor som ska skottas eller röjas samt när arbetet ska vara utfört (och hur regelbundet det ska ske om det är ett återkommande uppdrag).
  • Snöröjningsfirman ska ange på din faktura hur stort ditt ROT-avdrag blir. Eftersom uppgifterna går till Skatteverket måste de vara korrekt angivna för att du inte ska åka på restskatt.
  • Om du hör med dina grannar kanske även de är intresserade av hjälp med snön? Kolla i så fall med firmorna om de kan erbjuda rabatt ifall ni är flera som anlitar samma entreprenör.
Hoppas ovanstående tips hjälper dig på vägen till en lyckad snöröjning till rätt kostnad!

4 Comments

  1. Priset som är satt är mycket för lågt oftast bekämpas snö tidig morgon och där tillkommer då övertids ersättning räkna med det dubbla kostnaderna

  2. Är inte snöskottning ett Rut-arbete? Då gäller 50% och inte 30%

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.