Regler och kostnader för Attefallshus och Bolundare

Att bygga ett Attefallshus på max 25 kvadratmeter på sin tomt blir mer och mer populärt. Det är ett smart och smidigt sätt att bygga ett kompletterande hus på tomten då man inte behöver ansöka om bygglov.

På den här sidan går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på när man planerar ett Attefallshus och vilka kostnader som styr hur dyrt huset kommer att bli.

Från 1 mars 2020 finns även möjligheten att bygga en Bolundare som är fem kvadratmeter större än ett Attefallshus.

Vad är ett Attefallshus?

attefallshus

Ett Attefallshus får vara 25 kvadratmeter stort och det som är speciellt med huset är att man inte behöver ett bygglov från kommunen. Däremot måste man göra en bygganmälan och få ett startbesked innan bygget drar igång. Tänk dock på att om du bor i ett område som anses värdefullt ur ett till exempel historiskt perspektiv eller ett område med särskilda miljömässiga krav kan du behöva en bygganmälan. Det finns andra regler vad som gäller för Attefallshus till exempel att det bara får uppföras i närheten av ett en- eller tvåbostadshus och om huset ligger närmare än 4,5 m från tomtgränsen behöver man grannens medgivande. Huset får mäta fyra meter upp till nock och bor du nära ett strandskyddat område kan du behöva extra tillstånd.

Vad kostar det att bygga ett Attefallshus?

Kostnaden för ett Attefallshus beror på en mängd olika faktorer. Dessa fyra komponenter kommer att styra priset: ansökningskostnaden, markarbetet, själva uppförandet och slutligen färdigställandet i och runt huset. Ansökningskostnaden skiljer sig mellan olika kommuner och det kan även tillkomma kostnader som byggförsäkring och slutbesiktning. I de flesta fall krävs markarbete innan byggandet av ett Attefallshus kan påbörjas. Hur mycket markarbetet kommer att kosta beror på din tomt och vilken grund du väljer att bygga huset på. Behöver man till exempel schakta ur och till och med spränga bort sten och berg kommer priset att öka. I markarbetet ingår även inkoppling av vatten, avlopp, el och nätverk.

Priset för en markentreprenör ligger på mellan 400 och 600 kr i timmen. Priserna kan variera något var i landet du bor, ofta är hantverkare dyrare i storstäderna. Byggkostnaden beror på om du gör det själv, anlitar en byggfirma, köper ett nyckelfärdigt hus eller köper ett komplett och färdigmonterat hus som lyfts på plats. I kostnaden för färdigställandet brukar man inkludera inredningen men också arbetet utomhus, till exempel om man vill återställa gräsmattan eller bygga en altan.

Hur huset ska användas är den faktor som styr kostnaden mest. Ska Attefallshuset användas som ett förråd, ett växthus eller en ateljé kan man räkna med att det kan kosta mellan 25 000 och 30 000 kr, men om Attefallshuset ska bli en inredd bostadsyta ställs högre krav, till exempel handikappanpassning och energikrav, och kostnaden kan bli allt från 100 000 kr upp till 1 miljon.

Dra in vatten och avlopp brukar landa på runt 50 000 kr.

Attefallshus som fungerar som en gäststuga.

Att priserna varierar så här mycket beror på hur du planerar att bygga huset. Bygger du det själv kan du hålla kostnaderna nere. Bygger du huset i lösvirke kan det löna sig att begära in offerter på materialet från olika firmor. Vilken standard du önskar styr också priset. Ett Attefallshus som ska fungera som en bostad med isolering, el, vatten och avlopp kostar naturligtvis mer än ett Attefallshus som ska bli ett förråd. Köper du ett nyckelfärdigt hus eller anlitar en byggfirma blir det dyrare.

Det finns flera olika leverantörer av nyckelfärdiga hus, till exempel Ekenäs hus, Fritidsvillan och Modulhus. Här får du färdiga ritningar och flera delar brukar dessutom komma som färdiga element vilket kan spara mycket tid. Du har dock inte samma möjligheter att göra ändringar och anpassningar som när du bygger med lösvirke.

En snickare tar i allmänhet mellan 300 och 450 kr i timmen. Det finns också en möjlighet att köpa ett komplett och färdigmonterat hus som lyfts på plats med en lyftkran. Det är en enkel och smidig lösning men också den dyraste.

Begär in offerter och jämför dem noga

Innan du starta bygget rekommenderar vi att du tar kontakt med olika företag och begär in offerter. Jämför sedan offerterna i lugn och ro innan du bestämmer dig för vilket företag du ska välja. Några saker som kan vara bra att vara uppmärksam på är om delarna kommer omålade, om det är med eller utan takbeklädnad, U-värdet på fönster och hur mycket isolering som ingår. Är det är saker du inte förstå så passa på att fråga och ta även in referenser. Då får du ofta en god uppfattning om hur andra kunder har upplevt företaget och om de har varit nöjda med arbetet.

När du har bestämt vilken typ av Attefallshus du ska bygga och hur huset ska se ut ska du skicka in en bygganmälan till din kommun. Du behöver också bifoga en kontrollplan, ritningar på huset och en situationsplan. Nu går kommunen igenom din ansökan och så fort du har fått ett startbesked kan bygget sättas igång.

Bolundare är ett större Attefallshus

Från 1 mars 2020 får man bygga ett Attefallshus som är 30 kvadratmeter stort utan bygglov. Dessa fristående hus har kallats Bolundare efter bostadsminister Per Bolund. Attefallshusen har fått namn efter Stefan Attefall, före detta bostadsminister.

En anledning till att regeringen nu tillåter dessa små fristående hus att bli fem kvadratmeter större är den bostadsbrist som råder i Sverige. Man hoppas helt enkelt att detta ska få fastighetsägare att bygga Bolundare på sina tomter som sedan kan bli bostäder. Med de extra fem kvadratmetrarna hoppas man att husen kommer att få en bättre planlösning där badrum, kök, sovrum och övriga bostadsfunktioner ska få plats. En Bolundare ska helt enkelt kunna bli ett året-runt-boende med stora möjligheter att skapa ett bra och bekvämt boende som kan användas för att hyra ut, som en gäststuga eller ett häftigt tonårshus.

Många av de regler som gäller för Attefallshus gäller också för Bolundare, till exempel att det är ett komplementbostadshus som får användas som permanent bostad och att taknockshöjden max får vara fyra meter.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.