Papptak

Papptak kostar ofta lite mindre än många andra typer av tak och därför kan takpapp vara ett klokt val för den som vill göra en takomläggning till en så låg kostnad som möjligt. Idag är papptaken så pass utvecklade att de håller mycket hög kvalitet vad gäller både livslängd och isolerande egenskaper. Värmen hålls inne, fukten hålls ute och huset ser snyggt ut.

Är du direkt intresserad av kontakt med certifierade firmor som lägger papptak? Hos Takläggare.se/papptak/ får du upp till fem gratis prisförslag från olika takfirmor som du kan jämföra.

Kostnad för papptak

Att lägga byta tak eller byta ut gammal papp på ett befintligt tak kostar ungefär 200-350 kr/kvadratmeter papptak som ska läggas. Priset varierar beroende på flera aspekter, såsom:

  • Ska det gamla taket rivas eller lägger du ny takpapp på befintligt äldre papptak? Om du inte river det gamla blir det en lägre kostnad.
  • Vilket material du väljer. Takpapp är en hårt konkurrensutsatt bransch vilket är till din fördel närt du tar in en takfirma eller leverantör av papptak. Leta runt och ta in flera olika takofferter för att hitta bästa möjliga pris.
  • Priset för själva takläggningen kan variera kraftigt mellan olika takläggare. Leta alltid upp minst tre takfirmor som gör papptak och be dem om prisförslag. Sedan jämför du dem i lugn och ro.
  • Om du betalar inkomstskatt i Sverige får du göra ROT-avdraget som gäller för alla typer av takarbeten. Det innebär att ett tak där hantverkarna debiterar 40 000 kr i arbetskostnad efter ROT enbart kostar dig 28 000 kr (30% av arbetskostnaden dras alltså av).
    papptak kostnad takpapp kvadratmeter

    Så här läggs papptak.

  • Att vara ute i god tid är ofta ett bra sätt att kunna få till ett bättre pris. Då kan både du och takläggarna hitta en lämplig lucka vilket gör att ni har en bra grogrund för ett avtal som båda parter är nöjda med. Hör du av dig och vill ha jobbet gjort med kort varsel blir det enklare för hantverkarna att ta ut ett högre pris än nödvändigt då din förhandlingsmån är sämre.
  • Våga förhandla! Om du väljer mellan två eller tre olika byggfirmor - var öppen med det! Smarta takläggare kommer då att förbättra sitt erbjudande till dig, kanske genom en lägre offert eller bättre serviceavtal.
  • Att lägga pappatak i Stockholm, Göteborg eller Malmö/Lund är generellt lite dyrare än i resten av landet, helt enkelt för att storstäder har en högre prisbild. Räkna med ungefär 20 procent skillnad i pris mellan småstad och storstad.

En bra faktatext om allt du behöver veta kring papptak hittar du här: http://byggmentor.se/bygga-till/papptak/, se också den förvisso mycket lilla guiden till takpapp på Wiki.

Prisexempel: byte av takpapp

Karin och Manfred ska byta ut sin gamla takpapp och lägga nytt tak. De överväger lite olika material men bestämmer sig för att fortsätta med papptak. De jämför offerter från fyra olika takläggare och väljer sedan ett förslag som passar dem bra och där de inte behöver riva det befintliga taket först, något som gör det hela till en billigare affär. Att täcka över det gamla takmaterialet fungerar så länge man åtgärdar eventuella sprickor och dylikt innan.

Takfirman de anlitar ger dem följande offert på sitt 128 kvadratmeter stora tak (priserna är inklusive moms):

  1. Material: 135 kr/m2, totalt 16 875 kr
    Spec: Mataki Unotech takpapp, för 128 kvm tak, samt övrigt kringmaterial.
  2. Arbete: 195 kr/m2 arbetskostnad för takläggningen. Totalt 24 960 kr inklusive moms.
    Spec: Två takläggare, beräknad arbetstid ca 20 timmar.
  3. ROT-avdraget: Drar av 30% av arbetskostnaden, alltså rabatt med 7 488 kr.
  4. Slutkostnad för läggning av nytt papptak på 128 m2: 34 347 kr (inklusive moms).

Kommentera gärna med frågor eller delge dina egna erfarenheter av kostnader för papptak.

20 Comments

    • Papptaket skruvas i ena sidan av varje remsa. Nästa remsa smälts eller limmas sedan fast över skruvraden på föregående remsa. Inga skruvar får synas när det är färdigt.

    • Jag har haft två firmor hemma hos mig som gett offert på arbetskostnad för papptak (jsg köper material själv) och de har gett pris på över 70 000 för ett sånt arbete.
      Har priserna ändrats så, eller försöker de blåsa mig? Blir de sura för att de inte får köpa material själva?

      • Tar du med maten till restaurangen också? Dom behöver troligtvis tjäna pengar på sina jobb för att betala löner, pension, lager mm. då funkar det inte om folk köper materialet själva som dom har jobbar fram bra rabatter åt sig själva hos återförsäljaren.

        • Vad i bövelen pratar du om, vadå ta maten till restaurangen! Wake up and smell the coffee. Du betalar för det jobb du ska köpa och inget annat. Inköpet ska inte påverka arbetskostnaden.

          • Det gör det.

    • Inkluderas det ställning, takavvattning, utkörning, inköp mtrl, frakter osv... Känns extremt lågt räknat och väldigt mkt uteblivet om man anlitar en firma

  1. " Det innebär att ett tak där hantverkarna debiterar 40 000 kr i arbetskostnad efter ROT enbart kostar dig 12 000 kr (30% av arbetskostnaden dras alltså av) "

    Fast det är avdraget som är 12000, kostnaden blir 38000.
    Eller är det något jag inte förstår...................

  2. Skall ha solfångare på mitt 14 år gamla papptak. Måste det förbehandlas eller bytas inför detta? Ser ut att vara i fint skick. När skall gamla papptaket rivas bort och när kan det behållas som underskikt?

  3. Sverker,
    Är inte takmassa lite riskabelt? Jag har hört genom en bekant att ett papptak som är monterat för 10-15 kanske 20 år sedan inte håller måttet enligt dagens monteringsregler och att man bör kolla upp hur det ser ut på det tak man har. Stryker man med takmassa på en gammal takmontering kanske det inte håller länge i alla fall? Jag använde mig i alla fall av två väldigt trevliga unga grabbar från Pappa tak i Nynäshamn som kollade på min sommarstuga och konstaterade att jag behövde komplettera med lite högre "kanter" runt hustaket under plåtarna och pappa in dem för att garantera tätheten på lång sikt då pappen bara låg löst uppepå en plåtsarg. Säkert gjort för länge sedan av gubben som bodde här innan. Men om jag bara hade lagt på takmassa hade det ju inte hjälpt då det inte var den öppna ytan det var fel på utan kanterna. Jag blev i alla fall överraskad och sedan mycket nöjd med slutresultatet och det är tätt nu!

    /Clas

  4. Vi har ett ca 14 år gammalt papptak som behöver läggas om. Dessutom behöver manbyta ut hängrännor och stuprör eller åtgärdade befintliga.

    • Hej,
      Hur mycket beräknar ni att detta takbyte kommer att kosta? Har ni börjat ta in offerter? Berätta gärna här vad eventuella prisförslag landar på.

      • Det står inget om tex ställning, vindskivor, plåtarbeten, takstegar.... vad ska man räkna på sånt? (Har precis fått två offerter på ca 300 000 för 170 m2)

    • Ni kan även underhålla det befintliga taket med en takbehandling vilket innebär att om det finns blåsor mm. på taket skär man upp och bränner ner dom, därefter strycker man hela taket med en Primer som bör torka minst 24 tim. därefter strycker man hela takytan med ny Takmassa
      och taket bör därefter stoppa i minst 10-15 år till
      en sådan tak-behandling är ungefär halva kostnaden mot en ny-täckning om man lejer för det
      Mvh:Sverker

      • Ruskigt sent svar, men...

        Sverker, det du beskriver är vad som i stort sett ALLTID görs av taffliga hemmafixare. Efter alla år i branschen har jag aldrig någonsin sett ett bra resultat av dylika hemmafix. Ja, det blir bättre men bra blir det aldrig.

        Ska man väl göra det själv, är det på fullaste allvar bättre att man då tar reda på hur man lägger ut takpapp istället. Det är samma sak när folk försöker "kitta" eller silikona runt läckande punkter osv. Dylika fix är ytterst temporära och inte något som håller över tid (läs veckor/månader max).

        Se även till det du pratar om själv = kostnad. Samt vad man får för det. En klassisk devis är just "Man får vad man betalar för".

        Anta att man ska reparera 100m2 tak. Använder du din metod går det åt ungefär 30 liter asfaltprimer. Sedan tillkommer ca 200kg takmassa (om man vill hålla det något sånär "seriöst"). Sen behövs borstar och kanske en roller. Totalt 8000-9000 kronor.

        För det får du det klassiska hemmafixar-taket, som vid en husförsäljning direkt skulle få en besiktningsman att underkänna taket som undermåligt (även om det skulle vara tätt), även en privatperson utan kunskap skulle nog reagera.

        Köper du istället takpapp som kostar +800-1000kr/rullen samt infästningar landar det på ca 12000-15000 kronor. Enda problemet är väl att lära sig svetsa med gasol, samt sköta sk. "hinder" (huvar, stosar mm.) och uppvik mot fasader, gavlar etc. MEN...det finns även (vilket jag inte rekommenderar) takpapp med klisterremsor som duger = slipper svetsa.

        Så visst, du sparar kanske 4000-6000 kronor...MEN...man får som sagt vad man betalar för. Du kan glömma ett tätt tak i 10-15 år som du tror, inte ens i närheten. Men värst är som sagt utseendet, ok om man ska bo kvar över beständig tid men om man ens antar att man kan tänka sig sälja har man skjutit sig i foten. Om du bara visste hur många sådana tak jag har sett, folk går i god tro att taket är tätt tills den dag då de åter upptäcker fuktskador. Oftast har man då uppruttnat rote etc., man har väntat allt för länge i god tro på att kletet håller.

        Sist men inte minst så är den väsentliga skillnaden att du får antingen ett hemmafixar tak som ser sjaskigt ut även om det är välgjort och är en temporär lösning jämfört med ett nytt tätskikt av takpapp som ska hålla i garantitiden (varierande beroende på vad man köper, men säg 20-40 år). Så då får man verkligen fråga sig om det är värt att snåla på 4000-6000 kronor?

        Det handlar inte bara om själva tätskiktet, utan får man läckage kan det orsaka enorma skador över tid.

        Samma sak med alla andra dåliga hemmafixer a' la kakling, el, varmbonade altaner etc. Ok när någon som kan det gör det, men ALDRIG när en slarvig amatör gör ett inte ens halvdant jobb. Har sett oändligt med dåliga hemmafixgrejer i fastigheter. Ser inte bara riktigt risigt ut, utan drar som sagt ner värdet istället för upp.

        Personligen tycker jag att man ska göra saker och ting ordentligt, eller strunta i det.

        Takmassa funkar nog bättre för ett litet förråd etc., men på sitt eget hus? Nej. Dock är smaken som baken, men som sagt. Jag talar av yrkeserfarenhet.

    • skicka gärna bilder o skriv en mening så hjälper jag till Mvh Peter

  5. Jag har ett tak som är ganska långt då det täcker både föråd snickarbo garage vedbod.Högst upp där vinklarna möts regnar det nu in. Jag vet inte hur mycket som behöver åtgärdas.

    Vänligen Lee

    • det går att täta med perforerat plastskydd, det andas samtidigt som det skyddar mot regn o snö.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.