Betongpannor

Kostnaden för att lägga tak med betongpannor regleras av framför allt priset för materialet och om du väljer att göra arbetet själv eller anlita en takfirma. Här får du en överblick över dessa kostnader, både pris för olika typer av betongpannor, vad det kostar att ta in proffshjälp från en takfirma samt schablonkostnad per kvadratmeter för att lägga betongtak.

Materialkostnad för att lägga betongpannor

Cirkapris för själva betongpannorna är allt mellan 50 kr/kvadratmeter upp till drygt 100 kr/kvadratmeter. De stora byggvaruhusen har ofta lite billigare varianter medan mer nischade återförsäljare vanligtvis kan erbjuda mer exklusiva pannor som då också ligger högre i pris. I gengäld kan du till det högre priset få ett mer unikt tak och som vanligt gäller att kvalitet kostar. Därmed inte sagt att du måste köpa det dyraste, genom att höra dig för, leta efter specialerbjudanden och rådfråga takläggare kan du ofta få ner priset rejält.

Fördelen med betong- jämfört med tegelpannor är att betongvarianten generellt är billigare. Faktum är att denna typ av tak ofta kan vara ett av de mest prisvärda alternativen om du vill ha ett snyggt och hållbart tak till en rimlig kostnad.

Kom ihåg att räkna in övrigt material när du gör en grundläggande budget för ditt tak, till exempel papp, läkt och spik. Räkna med en merkostnad på 50-75 kr/kvadratmeter utöver själva pannorna. Sedan kan priset per kvadratmeter stiga beroende på ditt taks specialla förutsättningar, till exempel om det finns en skorsten eller om du också vill ha fågelband, glidskydd eller taksteg. Dessa tillägg kan göra att total materialkostnad för betongtak ligger på mellan 150-300 kr/kvm.

Om du anlitar en takfirma för takläggningen kan det vara smart att be dem komma med offert på dels själva arbetet men också på material. Takfirmorna har inte sällan särskilt bra priser hos leverantörerna vilket gör att det kan bli billigare för dig att köpa in materialet via takfirman. Generellt är det klokt att både kolla upp materialpris själv samt jämför några olika takfirmors anbud för att se vad som blir mest prisvärt för just din takomläggning.

Anlita takläggare som kan betongpannor

En takläggare kostar mellan 350-600 kronor i timmen. Priset varierar dels på om du är i en storstad eller på en mindre ort, större städer har nästan alltid något dyrare priser för hantverkartjänster. Eftersom tak med betongpannor är väldigt vanliga i Sverige finns det gott om entreprenörer som utför denna typ av takläggning, detta är till fördel för dig som kund eftersom du alltid kan ta in flera olika offerter från takfirmorna och sedan matcha dem mot varandra.

ROT-avdraget gäller för takarbeten om du äger huset som arbetet genomförs på, det gör att du får göra skatteavdrag på 30% av kostnaden för arbetet, upp till 50 000kr. Kostar exempelvis arbetet 28 000 kronor så betalar du bara 19 600 kr med ROT-avdraget.

När du tar in offerter bör du alltid verifiera att priset som anges är efter ROT-avdrag för att du ska kunna se vad priset du faktiskt betalar blir.

Har du egen erfarenhet av vad tak med betongpannor kostar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet under artikeln!

1 Comment

  1. Omläggning tak med betongpannor samt plåtdetaljer , fotplåt ,rännor ,rör , vindskivor ,enkelt sadeltak ca 1000 sek /m2 exklusive moms

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.