Badrumsrenovering, kostnad och tips

Kostnadsguiden går igenom pris och tips för att få till en lyckad och billig badrumsrenovering. Kostnad ställs mot omfattning och standard när du renoverar badrum, men det finns sätt att komma relativt billigt undan - utan att tumma på varken din vision om ett snyggt badrum eller kvaliteten på arbetet som utförs av badrumshantverkarna.

På denna sida hittar du bland annat:

 • Kostnad för badrumsrenovering per kvadratmeter
 • Arbetskostnad hantverkare vid badrumsrenovering
 • En kort materialguide och länktips för badrumsinspiration
 • Prisexempel för renovering av badrum på 8 kvm

Pris hantverkare för badrumsrenovering

Först och främst bör vi titta på vad det kostar att anlita en firma för badrumsrenovering (eller flera olika firmor om man delar upp momenten på exempelvis VVS, kakel, elektriker, snickare, med mera). Låt certifierade hantverkare genomföra din badrumsrenovering. Kostnad och totalpris för att renovera badrum blir kanske högre men blir något fel och arbetet inte är utfört av en fackman kan det innebära att du  står utan skydd från försäkring. Dessutom kan du bli skadeståndsskyldig om ditt badrum orsakat skador på omgivande hus eller lägenheter!

Idag är det relativt vanligt med företag som specialiserar sig på allt arbete som sker i samband med en badrumsrenovering. Vill du komma i kontakt med manuellt utvalda badrumsentreprenörer kan du göra detta via; Badrumsproffs.se, en kostnadsfri offerttjänst för hela landet.

Eftersom en badrumsrenovering genomförs av personer inom flera olika yrkeskategorier är det inte lika lätt att svara på vad en badrumshantverkare kostar per timme som det är att ange timtaxa för exempelvis takläggare eller fönsterinstallatörer. Därför brukar man ofta räkna ut priset på badrumsrenovering enligt kostnad/kvadratmeter. Detta pris varierar givetvis också, men kan vara en bra fingervisning när du budgeterar för ditt nya badrum!

Kostnad badrumsrenovering/kvadratmeter

Så, vad kostar ett badrum att renovera? Först tittar vi på materialkostnad för en badrumsrenovering. Här kan du grovt räkna med runt 3 000 - 5 000 kr/m2 för den enklaste lösningen vad gäller både renoveringsmaterial och badrumsinredning. Det innefattar allt från rör, fogmassa och fuktspärr till sanitetsporslin som toalettstol och handfat till badrumskakel och badrumsskåp.

För ett nytt badrum av mer standardkvalitet är någonstans mellan 5 000 - 10 000 kr/m2 normal materialkostnad vid en badrumsrenovering. Ett lyxigare badrum med inredning från mer exklusiva märken går utan problem loss på 10 000 - 20 000 kr/m2. Som synes handlar alltså kostnad för badrumsrenovering mycket om på vilken prisnivå du väljer att lägga dig. Du kan också välja att köpa in en del material själv och låta annat gå via hantverkarna. Många hantverkare har rabatter på kakel och klinker. När du jämför deras priser mot vad du själv kan hitta i bygghandeln, på nätet och så vidare så kan det i upp till 80% av fallen faktiskt vara billigare att handla kakel direkt via hantverkaren.

Tips! Välj ett dyrare material till golvet och ett billigare till väggarna. Golvytan är dels mycket mindre men gör väldigt mycket för helhetsintrycket. Dessutom utsätts golvet för mer slitage.


Beräkna kvadratmeter

Så här räknar du ut kvadratmeter: För att räkna ut kvm på ett rum (som är kvadratiskt) tar du rummets längd x bredden.
1 kvadratmeter är 1 x 1 meter.

Exempel på ett rum om 18 m²: Bredd 3 meter x Längd 6 meter = 18 kvm.
Ett rum på 18 kvadratmeter kan dock lika gärna vara ett rum med måtten 9 x 2 meter, det är ytan och inte utformningen (fyrkantigt, rektangelformat) etc som avgör.

För att mäta kvadratmeter/ avstånd kan du använda dig av en laser avståndsmätare. De kostar mellan 500 - 2000 kronor och finns på Clas Ohlson, Kjell & Company och liknande. En del mätare kan även räkna ut ytor och volymer.


Har du snedtak?

 • Våningsplan med snedtak - takhöjden är minst 190 centimeter
  Om hela våningsplanet har en takhöjd på minst 190 cm ska hela ytan mätas.
 • Våningsplan med snedtak - takhöjden är delvis under 190 centimeter
  För att ett våningsplan med snedtak ska mätas måste våningen ha en takhöjd på minst 190 cm på ett utrymme av minst 60 cm bredd. Bortse från eventuella mellanväggar. Du mäter hela golvytan där takhöjden är minst 190 cm. Om det finns ytterligare golvyta utanför denna linje fortsätter du mäta, men inte mer än ytterligare 60 cm ut i varje riktning.

Kostnad arbete/hantverkare vid badrumsrenovering

En stor del av total kostnad för en badrumsrenovering är arbetet. Anlitar du hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på ungefär 400-600 kr/timmen, eller 5 000 - 10 000 kr i arbetskostnad/kvm för en badrumsrenovering som görs från grunden. Handlar det enbart om ett eller två moment, exempelvis plattsättning eller dragning av el, blir arbetskostnaden snarare 1 000 -3 000 kr/kvm. Dessa priser är inklusive moms men innan ROT-avdrag - se exempel längre ner på hur priset på hantverkare för badrumsrenovering minskar kostnaden med ROT.

Givetvis varierar arbetskostnaden mycket beroende på vilken hantverkare du väljer och var i landet du bor. Du ska därför alltid ta in offerter från flera firmor. Då ökar chansen att få till en bra affär eftersom du kan jämföra deras priser och välja den som verkar mest kompetent och erbjuder bäst pris för ditt badrum.

Badrumsrenovering kostnad tips

En badrumsrenovering kan kosta mellan 5000-20 000 kr per kvadratmeter.

Exempel på 8 kvm badrumsrenovering, kostnad för material + arbete (med ROT-avdrag)

Om vi ponerar att vi ska genomföra en badrumsrenovering på 8 kvadratmeter, där allt arbete lejs ut på en badrumsfirma och med material/badrumsinredning av normal svensk kvalitet - då kan en kalkyl på kostnaderna se ut så här:

 • Material/inredning: 56 000 kr (7 000 kr*8 kvm)
 • Arbetskostnad innan ROT-avdrag: 96 000 kr (12 000 kr*8 kvm)
 • ROT-avdrag (30% arbetskostnaden): -28 800 kr (96 000 kr  x 30%)
 • Resekostnad hantverkare: 5 000 kr
 • Total kostnad badrumsrenovering 8 m2: 128 500 kr (56 000 kr + 67 500 kr + 5 000 kr)

Det här var alltså ett exempel på vad en badrumsrenovering kan kosta. Givetvis är varje badrum unikt med olika förutsättningar och alla olika lösningar kostar självklart olika mycket. Säkraste sättet att få reda på vad just ditt badrum kan kosta att renovera är att ta in offerter från minst tre-fyra olika entreprenörer och jämföra deras prisförslag. Då ser du genast om någon avviker från de andra och du kan i lugn och ro välja den som känns bäst och har bäst pris.

Vid bloggaren Camillas badrumsrenovering valde man att flytta toaletten och nyttjar till på köpet ljusinsläppet från fönster i badrummet bättre. Ett litet fönster i duschen släpper in ytterligare ljus. Bildkälla: Nytt Lantliv

Handfat och toalettstol fick byta plats vid denna badrumsrenovering.

Handfat och toalettstol fick byta plats i det nya badrummet och nytt golv badrum blev betongplattorna 'Palace' från Golvabia. Bildkälla: Nytt Lantliv

Kort materialguide för dig som ska renovera badrum

Kakel och klinker har länge setts som överlägsna våtrumstapet och våtrumsmatta när det kommer till att skapa en inredd känsla och en touch av lyx. Gamla tiders våtrumstapeter kanske höll måttet funktionellt, men de var sällan särskilt vackra att se på. Dagens våtrumstapet badrum har inte bara uppdaterats gällande form och färg och en mer estetiskt tilltalande design, de har även utvecklats vad gäller tillverkningsmetod, material och faktiskt även i hur de installeras.

Väggplastmatta läggs nuförtiden med den så kallade H-metoden. Tidigare installerades våtrumstapet som en vanlig tapet, våd för våd och svetsades samman.

H-metoden för våtrumsmatta innebär montering horisontellt och "sveps" runt rummet. Resultatet är att det endast blir en skarv.

Att jobba med H-metoden innebär att montören slipper svetsning av plastmattan och kommer därför inte i kontakt med obehaglig svetsrök.

H-metoden innebär en kortare monteringstid och även mindre materialspill.

Våtrumsmattor är billigare än sten och kakel och det finns varianter som fungerar både som tätskikt och ytskikt. En annan fördel med våtrumsmatta mot kakel eller klinker i badrum är att våtrumsmattan inte blir lika hal av vatten.

Prisexempel kakel vs plastmatta

Så här mycket kostar kakel eller klinker för ett badrum på 10 kvm: ca 50 000 kr (om priset är 300 kr/kvm). Våtrumstapet för ett badrum på 10 kvm kostar ca 30 000 kr.

Billiga kakelplattor/klinker-varianter kan du hitta för under 100 kr/kvadratmeter på byggvaruhus. Lägg till ca 5-10% i spill när du beräknar kakel- och klinkeråtgång. Tänk på att plattsättare oftare har bra rabatter på kvalitetsmaterial, så hör gärna med dem först vad de kan erbjuda innan du köper på dig billigt kakel!

Kakel
Klinker - Genomsnittspris kakel ca 300-400 kr/kvm.
Marockanskt kakel
Mosaik
Natursten
Sjösten / tumlad marmor
Våtrumsmatta / våtrumstapet
Våtrumsskivor
- läs om Våtrumsskivor hos BKR
Våtbarriär - Finns både som våtrumstapet och som tätskiktssystem för kakel och klinker.

Om du vill köpa material själv så rekommenderar vi att du kollar på nätet, eller på varuhus som Bauhaus, ByggMax, Hornbach, K-rauta, Fredells Byggvaruhus, Ido och Beijer Byggmaterial.

Inredning till badrum kan du ofta hitta på ovanstående butiker, men du hittar också sanitetsporslin hos Jula, klassiska Gustavsberg och billiga handfat på IKEA. Billig badrumsinredning hittar du hos butiker som till exempel Jysk. Du har alltså mycket att välja mellan när du ska renovera badrum. Det allra viktigaste oavsett material är att du har ett vattentätt ytskikt som är godkänt och väl beprövat i våtutrymme.

Pinterest är en bra plats för att se bilder på badrum och hitta inspiration badrum renovering: Pinterest boards Badrumsrenovering, Bathroom remodeling

Vad är tätskikt och vad kostar tätskikt badrum?

Ett tätskikt skyddar golv och/eller väggar från att komma i kontakt med fukt i badrum och andra våtrum. Tätskiktet ska skydda mot vatten i både ång- och vätskefas och är som ett skyddande membran som måste sitta bakom kakel och klinker. Konsekvenserna av att inte ha ordentlig fuktspärr badrum kan bli stora och framförallt kostsamma. Varje år kostar vattenskador svenska fastighetsägare nästan 6 miljarder(!) kronor. Källa: Vattenskadecentrum

Vattenskadorna minskar dock i badrum, både i antal och andel. Idag sker det fler vattenskador i kök än i våtrum.

Pris för tätskikt badrum varierar självklart beroende på materialval, men räkna med att det går på minst 200 - 600 kr/kvm för materialet. Sånt som torktider, underlag etcetera påverkar givetvis också priset. Ska tätskiktet täcka hela väggarna? Glöm inte att räkna med väggarnas yta (kvm) plus golvets yta i kvm för att få fram den totala kvadratmeterytan som ska behandlas. då kan du räkna fram pris per kvadratmeter för tätskikt baserat på vilket system du väljer.

Om du vill veta vad vi tycker så är det absolut viktigast för att få ett bra renovera badrum pris att anlita proffs att sköta underarbetet. Spara hellre pengar på badrumsinredning än att försöka spara pengar på tätskikt badrum. Leta efter billiga handfat på nätet och köp begagnat för att hitta billiga badrumsmöbler. Lägg fokus på förarbetet och en bra planering, oavsett om du ska planera tvättstuga från grunden, fräscha upp ett litet badrum eller om det kanske är dags att renovera gästtoaletten.

5 vanligaste tätskikten:

Våtrumsmatta /plastmatta.  Sitter under kakel och klinker men kan även vara ytskikt.
Tätskiktsfolie. En vatten- och ångtät duk som installeras under kakel och klinker.
Vattentäta byggskivor för kakelsättning. En väggskiva med fabriksmonterat tätskikt.
Våtrumsskiva fungerar som både yt- och tätskikt. En våtrumsskiva kan se ut som kakel, marmor eller granit.
Vätskebaserat tätskikt. Kan rollas, penslas eller sprutas på.

Länsförsäkringar har låtit utföra omfattande tester av tätskikt:

2014 klarade 3 av 20 tätskiktssystem funktionsprovningen.

2016 klarade 8 av 20 undersökta tätskiktssystem testerna.

Här kan du läsa mer: Test av tätskikt - se vilka som klarade testet

Länsförsäkringars Peter Bratt berättar om deras test av tätskikt:

Går det att lägga våtrumsmatta själv?

Att lägga våtrumsmatta kräver en del förarbete, och precis som med allt annat när det kommer till badrum; om du inte själv är en GVK-auktoriserad fackman, låt ett badrumsproffs sköta denna bit. Det är viktigt att den monteras rätt och i enlighet med branschstandard för våtrum om du vill att din försäkring ska gälla. Här kan du göra en gratis prisförfrågan till seriösa badrumsföretag i ditt område. Att lägga våtrumsmatta pris är generellt lägre än lägga kakel pris eftersom tidsåtgången är mindre. Arbetskostnaden (tiden) är ju dock det moment du får dra av för badrum renovering med ROT-avdrag.

Oavsett vad du väljer så följ alltid detta:

 1. Gör en offertförfrågan. Beskriv dina specifika önskemål och var gärna detaljerad med vad du vill få gjort och vad du vill ska ingå i arbetet. Be om att få information om företagets behörigheter, försäkringsuppgifter, f-skattebevis och om de har några referenser.
 2. Ta in flera offerter! Be alltid om offert från flera företag för att kunna jämföra renovera badrum pris. Titta på att både material, arbetskostnader och att de olika underarbeten som innefattas (rörmokare, snickare, elektriker, VVS-installatör etc) specificeras.
 3. Kolla upp företaget du valt. När du bestämt dig för ett företag så kan du dels kontrollera deras behörighet via Byggkeramikrådet och GVK. Kolla också att de har koll på ekonomin genom att göra en kreditupplysning och att de har F-skattebevis hos Skatteverket.
Ta in offerter badrumsrenovering

64 Comments

 1. Bra tips, vi prövade att gå via http://www.badrumsproffs.se vilket funkade kanon bra. Tre badrumsfirmor hörde av sig med väldigt olika bud i offerterna. Vi valde faktiskt inte den billigaste utan hittade en som verkade förstå väldigt väl vad vi var ute efter, både själva badrumsrenoveringen och stilen på vår badrums inredning.

 2. Privatperson
  Jag har ett badrum med en golvyta på 3,5 kv.m. och en väggyta på 16 k.m. Jag köper kakel , klinker, golvbrunn och all annan inredning själv.
  Vad är en rimlig arbetskostnad för rivning,uppsättning kakel/klinker och övrig inredning inkl. duschvägg ?
  Vad blir en normal kostnad för uppsättningmaterialetet till kakel och klinker.
  Kan någon svara på detta ?

 3. Hej,
  Vet inte om denna tråd lever fortfarande??

  Fick precis en offert på totalrenovering av badrum.
  Badrummet är på 8,5 kvm golvyta, 26kvm väggyta och behöver som sagt rivas totalt och byggas nytt.
  I offerten ingår allt förutom:

  Köp av kakel och klinker
  Köp av inredning
  Köp av dusch och duschväggar
  Köp av ny varmvattenberedare
  Installation inbyggnadsdusch
  Köp eller installation av väggnära brunnar
  Omdragning övrig el

  Pris: 347k innan rot.
  Rimligt?
  De är inte de billigaste, men har bra referenser och hög kvalitet i sitt arbete

 4. När jag renoverade ett 10 kvadratmeter badrum i ett fritidshus på Öland under år 2017 så gick det totalt på 87500 kr INNAN rotavdraget. För att få ner kostanden så köpte jag delar av materialet på internet eftersom jag tidigare hade fakturorna med delarna specificerade från en tidigare badrumsrenovering som gjordes under år 2007 i ett annat hus. Efteråt visade det sig att jag p.g.a. detta så hade jag beställt för mycket material till min badrumsrenovering. Detta kan bero på att jag inte kunde räkna ut vad som behövdes eller att jag tidigare hade betalat för material som inte hade levererats. Jag anlitade i båda fallen samma hantverkare eftersom jag har ett par hus som hyrs ut på Öland. Skillnaden mellan badrumsrenoveringen år 2007 så kostade det totalt 37000 kr. Vill påpeka att ROT-avdraget fanns inte år 2007. De hantverkare som jag har anlitat har ett gott anseende för sina arbeten i den lokala trakten.

  • Hej Johan! Har just köpt fritidshus på Öland där badrum behöver renoveras. Kan du tipsa om den firman du anlitade?

 5. Vi renoverade badrum i HSB förvaltad bostadsrättsförening. Vi flyttade toaletten och bilning av golv fick bara göras via HSB. Han som bilade höll på i två dagar. Faktura från HSB 32 000kr!!!
  Detta är alltså bara för bilningen av golvet. 8 kvm stort badrum.

 6. Är de angivna riktpriserna för badrumsrenovering uppdaterade för 2018?

 7. malmö: Allt över 80 papp är bedrägeri och hitte på för ett badrum på 4kvm! (om man vill ha det enkelt utan fjolliga ifö stolar, skiter man bättre på en stol för 5 papp?!)
  Kvalite allt som allt? När har det läckt?, jag känner ingen i stora kretsen som känner någon annan som hade problem efter renovering. Anlita mindre firmor, anlita goda kompisar som gör jobbet.slut.
  Ovanpå dessa dyra reparationer kommer också skador på köpet i hallen mm.när vvs-arna klantar sig.

  • Offert från Bauhaus Bromma. 4,2 kvm badrum.

   Offert EXKLUSIVE inredning(!)

   a) Arbetskostnad = 130 000
   b) Byggnationsmaterial = 63 700
   c) Övriga kostnader, ej rot-berättigat = 10 600
   SUMMA: 204 000 kr

   På det så TILLKOMMER allt material som kakel, toalett, handfat etc.

   Så närmare 300 000 för ett 4kvm badrum.

   • Alltså räknar dom att arbetet skall ta ca: 6 veckor?
    Nja 7,5 dagar per kvadrat ?
    Låter lite tokigt

  • Hej!
   Jag bor också i Malmö, jag måste totalrenovera ett badrum på knappt 4 kvm efter en vattenläcka.
   Det låter som ett vettigt pris,hoppas jag. Även om det var två år sedan så undrar jag vilken firma du använde.
   Vänliga hälsningar
   Lennart

  • allt över 80papp är bedrägeri? hah.

   Väldigt mycket okunskap som sprids.
   Det är tex stor skillnad på gipsade väggar kontra murade.
   Förutsättningar för utförning av arbete, 3våningar upp utan hiss kontra villa på markplan med lätt tillgång.

   Kortsagt så är alla badrum väldigt olika.

   Att priserna är höga är inte så konstigt med tanke på marginalskatten i sverige. Tror dom flesta inte vet om va dom själva kostar till slutkund på sitt eget arbete.

 8. 100 000:- tar jag alla dagar och förstår att det kostar... det ska kosta att få snygga avslut, bra jobb, seriösa hantverkare och för att jag själv ska bli nöjd. Har ett badrum som vi vill renovera nu och är i träsket med att hitta seriösa hantverkare. Detta är helt omöjligt, alla säger olika, första offeten jag fick är bara galet sjukt dyrt!
  Badrummet är 4,5 kvm. platta på mark, rördragning behöver göras om så det går i väggen, flytt av en brun på någon decimeter. Matta på golv kakel på väggar, utan golvvräme.Inget hokus pokus.
  Fick in första offerten idag. 190 000 exklusive Material(kakel, matta, inredning m.m.) och dessutom ingår inte rivning. Detta måste vara ett skämt!?!? en seriös hyfsat stor firma. småstad i södermanland.

  • Helt sjukt med ett pris på 190.000 kr . Jag undrar om man lägger på extra pga av rotavdraget ?! Fick också offert idag litet badrum 3.6 kvm, Väggarna behöver reglas om ingen större ändring av rören . Ny golvbrunn behövs , denna ingick inte i priset som jag fick . Priset omfattar endast arbetet + material . Inte klinkers , kakel eller inredning i priset . Offerten var på 109.000 kr

  • Jag lämnade nyss en offert på ca 160k innan rot för ett badrum på 4,9kvm platta på mark. allt material utom möbler ingår i det priset, även rivning ingår och omdragning av vatten från tvättstuga.

 9. Hej,
  Jag undrar om någon skulle kunna svara på vad arbetskostnad samt tidsåtgång är på att få fuktspärren i ett badrum gjort av hantverkare, enbart själva arbetet? Badrummet är på ca 3,5 kvm och 220 i takhöjd.

  tack på förhand

  • Du menar att utnyttja ett våtrumsbevis från en firma som ska lämna garanti i 10 år? om det blir vatten skada vem ska du kontakta då? den som har gjort tätskiktet eller den som satt plattorna?

 10. Hej,
  Är i färd med att renovera mitt badrum på 4,5 m2, väggar i betong, badrummet är från 70-talet.

  Jag gick i tankarna för två år sedan att byta rören, utanpåliggande men från 70-talet så dom läckte lite vid blandaren. Rören är ca 5 meter vinklat i två hörn samt vinkel upp till blandaren. Ville även koppla in en handdukstork jag köpte och ha den istället för elementet (enkel koppling på ca 40 cm). Fick en offert från en firma med 80 år i branschen.
  Offerten var på 30 100:- för urkoppling av dåvarande rör samt montering av nya + koppla in handdukstorken. Hörde av mig till 6 firmor men ingen vill utföra mitt jobb.

  30 100:- är helt sjukt mycket pengar för nåt sånt simpelt, speciellt då jag studerar.
  Det slutade med att jag drog rören själv, materialkostnad ~1000:-, tog ca 7 timmar för mig, sparade 29 100:- iaf, inga problem efter två år.

  Byggbranschen är störtlöjlig enligt min erfarenhet från mina 3 lägenhetsrenoveringar. Har enbart fått negativa bemötanden från hantverkare (VVS, El) och oftast riktiga skojpriser på offerter, riktpriser följs aldrig och oftast påslag på material mellan 250-700%. Inte konstigt att det finns många som väljer att göra jobbet själv.

  Nu ska jag lägga våtrumsmatta och fått offert på 10 000:- för 4,5 m2, spackling, matta + läggning, golvbrunnsbyte samt uppbyggning av klack vid fjärrvärmeledning som löper genom golvet. Endast 30% påslag på våtrumsmattan! Hoppas min syn på hantverkare kommer ändras denna gång..

  • Branschregler Säker Vatteninstallation beskriver hur VVS-installationer ska utföras och dokumenteras.

   Syftet är att minimera risken för vattenskador, legionella-tillväxt, brännskador och förgiftning och ge användaren en trygg installation.

   Reglerna innehåller dels krav på hur installationen ska utföras men ger även förslag på tekniska lösningar. oppas att du inte har en försäkring

 11. Vi har fått in en offert på renovering av vårt badrum. Det är på 7,7 kvm. Priset är 200.000:-!!! I priset ingår varken badrumsinredning eller kakel och klinkers(det ligger i en separat offert på 59.000:-). Måste säga att jag tycker det låter mer än dyrt. Den här veckan kommer ytterligare två firmor och tittar på jobbet så vi får snart veta hur seriöst det första budet är.

  • Hej Bo,
   hur låg priserna till hos de andra ni fick offert ifrån? I vilken del av Sverige är det?

  • Gjorde mitt badrum själv på 33 kvm. Vattenburen golvvärme, kakel,klinker,dubbeldusch genom tak,ny tvätt och torktumlare, bastu, dubbeltvättfat på 1600 bredd mm. Sammanlagd kostnad inklusive elektriker som jag tog dit för att sätta led och uttag och koppla bastu blev 355.000:-
   Ibland måste det få kosta.

   • Haha ödmjuk kille, inte alla tjänar tillräckligt för att blada upp dryga halvmillen för ett badrum med ovanstående standard och storlek. Slår man ut dina 355 papp per kvm så är det bra mycket billigare än vad andra fått offert på..

 12. 100 000 för ett badrum inkl byggmaterial (ej inventarier) efter rot är nog ett normalt pris. och ca 3-4v är nog en normal tid , fast det kan nog gå snabbare och bli billigare om man inte har så stora krav på kvalitet och garantier,,jag har även sett att vissa firmor gör allt själva rör /el mm utan behörighet.. Grattis. tror inte ett enda försäkringsbolag är villiga till ersättning om det händer något.
  vissa "billiga" firmor finns inte heller kvar efter en tid samt att deras garantier inte är värde ett skit.jag har jobbat med badrum sedan 1980

 13. Fick just en offert på ett 5kvm stort badrum på 311 000 spänn :O Vi anlitar nog några andra ;)

 14. Hej! Har en fråga.
  Vi behöver renovera badrummet och priserna jag sett i kommentarerna här är inga pengar vi har. Men eftersom det är dåliga rör som måste bytas och sånt så är vi illa tvungna. Det visa sig vara början till vattenskada när de kom och besikta huset. Men om vi rev ut allt innan renovering och satt in avfuktare så att golvet blev torrt igen så skulle det inte vara några problem.

  Till min fråga.
  Om vi själva river ut allt ur badrummet och köper det mesta i material, som tapet, matta, toalett, handfat etc. Kan man då dra ned kostnaderna? Vi har ett badrum på runt 6kvm.

 15. Någon som vet om det blir extra kostnad om badrum är på ovanvåningen?

 16. Jag läser mycket om priser osv.
  Men ingen som nämner nåt om Asbest faran är kaklet äldre än 1982 så kan det väl finnas asbest eller?
  Hur kollar man det och vad kostar det osv?

 17. Hej,

  Jag önskar göra följande i mitt badrum, ca 6 kvm.

  Byta ut golvbrunnen
  Byta golvmattan till klinkers
  Byta ut badkaret mot dusch, ej kabin. Duschvägg.
  Luta golvet.
  Installera en ny toalett. Vägghängd.
  Installera ett nytt handfat.
  Installera ny blandare till dusch och handfat.

  Jag vill inte:

  Flytta några vattenrör.
  Kakla om väggarna
  Sänka taket.

  Önskar pris på ovanstående arbete, utan rot avdrag?

  Mvh Martin

 18. Jag fick en offert för 11 000kr efter rot . för total renovering av badrum på 6kvm . När jag läser det som står här, så ä det skrämmande billigt ju .

  • Hejsan! Jag behöver en billig företag att fixa mitt badrum. Kan du skicka namnet på den? Tack

 19. Dag 1. Rör kommer ut och stänger av vatten.
  Dag 2. El kommer ut och demonterar el(visst kan alla vara där samma dag men då är frågan vem som skall betala för tidspassningen efter som både el och rör m.m förmodligen har flera adresser att vara på.
  Dag 3-8. Rivning
  Dag 9-11 Rör och el förbereder återställningen.
  Dag 12-15 Återbyggnad av stommen.
  Dag 15-20 el golv, flytspackel(torktid)
  Dag 20-26 Tätskikt, plattsättning, hårdfog, mjukfog.
  Dag 26-28 Inredning(tröskel, skåt, foder) el, rör,

  Prova gärna att projektera badrumet själv samt utför det för att se om det går på mindre tid. Beroende på utförande 25-3200kr kvm för ett 4kvm. Kvm är inte avgörande då det är alla yrkesgrupper som ska in på samma yta. Att flytspackla 5 eller 5 kvm är ingen större skillnad. Ar du amatör så kan du dela faktiska tiden med 2 och se om du är i närheten.

 20. Vad är ett "standard" pris för riva ett badrum inget extra med väggspårning eller sånt utan riva ut allt till betongen? Alt normalpris på riva badrum i villa med lite annan uppbyggnad än betong. Typ gips väggar?

 21. Ingen här verkar ju ha kolla på vad ett badrum kostar.

  Ca 120 timmar tar ett badrum, har stor erfarenhet, stor firma och ägare där.

  Material ligger på ca 40 000 kr. Kostnaden för de som jobbar blir ca
  30 000 kr plus fora 4 %. 70 000 + kostar det alltså firman som utför jobbet. Sen på det tillkommer försökring, bil telefon osv. So you do the math, 90 000 kr ex moms utan rot måste man minst ta i betalt för ett badrum för att det skall vara värt det

  EN SOM VET

 22. --->Kund<---
  1.Roligt att se att plattsättare inte har rätt till någon semester eller arbetstidsförkortning som resten av byggbranchen.
  2.Var har du hittat en bra företagsförsäkring för 3600kr? (Min ligger på ca 20000kr med 7 anställda)
  3.Hur räknar man in leasingkostnad och försäkring i milersättningen? (jag har bara lyckats få med bränsle och service)
  4.Sjukdagar är inget man heller ska betala?
  5.Vem betalar för kontorstiden på den firman?
  6.Lokalkostnaden tillkommer med ca 8-10kr/tim

  Om man tar sig tid och begär in offerter från flera byggare så har man ju mer att gå på. Väljer man de billigare och de skiter sig så kan man ju alltid gråta ut hos fuskbyggarna eller något liknande program.

  Tips, kommer byggaren och vill ha förskott innan överenskommelse så är det dags att dra öronen åt sig. Skriv alltid kontrakt vilka kriterier som ska vara uppfyllda innan betalning och eventuella delbetalningar.

  OBS... Vi är ingen Kakelfirma så badrumsrenoveringspris har jag ingen aning om men brorsan fick ett kompispris från en klasskamrat som har firma och arbetskostnaden hamnade på 90.000 för ca 15kvm delat på två badrum, sen om det var inkl eller exkl moms vet jag ej(kan till och med ha varit svart)

 23. Gjorde om vårat badrum ifjol och gjorde mkt själva men efter rörmokaren och mattläggare + elektriker varit dit blev det rätt saftigt ändå. Alltsom allt kostade vårat badrum runt 140 000,

  • Tack för att du delade med dig. Hur stort var badrummet om man får fråga?

 24. Hej,

  kanske finns det en expert här som kan hjälpa mig att uppskatta renoveringskostnader för ett badrumsgolv - för entreprenören som jag hade mycket strul med vill uppenbarligen inte gå ut med det.
  Mitt ca 2,3 kvm litet badrum renoverades nyss och pga en trasig golvbrunn och en liten fuktskada får jag kanske ersättning av förra ägaren. Hela renoveringen gick på ca 50 000 efter ROT. Nu undrar jag hur mycket det kostade att renovera golvet (material och arbete från rivning, bila bort lite fukt, nya avloppsrör, tätskikt, spackling för fall osv. utan klinker).

  Jag vet, att det är svårt att nämna ett exakt belopp, men en ungefärlig summa vore kanon. Tack för hjälpen!

 25. Hej Plattis!

  Om du nu är företagare så borde du veta hur man hanterar momsen.
  Varför pratar du moms när du räknar med kostnader för den anställde?

  + 100 000:- inkl moms
  + 80 000:- exkl moms

  Tex: Månadslön före skatt - 30 000:-
  Pris / timme - 30 000 / 175 = 171:-
  Abetsgivaravgift - 54:-
  Total kostnad / timme - 225:- / timme

  200 timmar x 225 = 45 000:-

  Sedan tillkommer: Företagsförsäkring på ca 3-500:- / månad
  Lokalkostnader
  Bilkostnader (dessa brukar täckas av milersättningen)
  Verktygskostnad

  Dessutom brukar hantverkare ha åtminstone ett 100% påslagf på material.

  Så lägg av med dina snyftinlägg och felaktiga inlägg på div byggforum!

  • Materialet har man om man har tur 15%påslag på
   Vad är erat problem
   Ingen gnäller på att lämna in bilen för 1200 i timmen
   Min företagsförsäkring kostar 26000 per år baserat på min omsättning och pris per objekt
   Tim deb 500-moms =400
   170x31,42% arbetsgivaravgift (normal timlön)
   Fora försäkringar betalning av avgift till facket
   Arbetskläder
   Bil/service
   Verktygsslitage
   Betalning av lön på röda dagar
   Sjuklöner
   Avgifter för våtrumslicens
   Tid för offerter (kostnadsfria)
   Lokalkostnader
   Bokföring/revisor
   Bokslut
   Mm listan kan göras lång

   • Erik är du mongo?
    klart det kostar att driva ett företag.
    Men arbete på röda dagar är väl ändå övertid som är beställd av kunden.
    Bil/verktyg och ev kostnader anslutna direkt till verksamheten är inga konstigheter att betala för.
    men att börja gorma om röda dagar, sjuklöner, avgifter, försäkringar, arbetskläder... mm listan kan göras lång
    är däremot inga konstigheter, så gör alla som arbetar och betalar skatt i Sverige.

    får dig att verka oseriös.

    • Paow, alså haha.
     Byggföretag har kollektivavtal ( om det är en seriös-firma )
     Vilket betyder att den anställde har betalt för att vara hemma röda dagar. De har också mer semesterersättning än vanligt 13%.

     Arbetstidsförkortning 40timmar per år som arbetsgivaren står för.

     I avtalet är det oxå en tjänstepension som arbetsgivaren står för.

 26. Vi vill renovera vårat badrum och vi bor i habo. Vi har ett litet badrum på 3 m2 och vi har fått in två offerter, enkel inredning och billigt kakel inget lyxigt bagrum. En offerten var arbetskostnaden på 55000 innan rotavdrag och den andra 100000!!???!! Vad är det här ??? Verkar som att hantverkarna utnyttjar oss och har höjt priserna efter att rotavdraget infördes??? Här anlitas inga hantverkare!!! Kan det få vara så här?? / veronica

  • Hej Veronica,
   Generellt så varierar priserna väldigt mycket beroende på badrummets förutsättningar, kundens önskemål och från badrumsfirma till badrumsfirma. 100 000 kr i arbetskostnad för ett litet badrum låter onekligen extremt högt.

   Vår rekommendation är att du fortsätter begära in offerter från olika firmor, märker du att alla hantverkare ger dig ungefär samma prisbild så är det sannolikt där den ska vara. Du kan exempelvis testa http://www.badrumsproffs.se och ta in prisuppgift från flera företag samtidigt. Har du flera hantverkare "på kroken" kan du även jämföra dessa och faktiskt också pruta något om du håller tungan rätt i munnen.

   Lycka till, berätta gärna hur det går!

   • Hej kostnadsguiden.
    När ni skriver att ett litet badrum som kostar 100,000:- onekligen låter extremt högt
    i arb, hur och vad baserar ni detta på. Jag har hundratals badrum bakom mig sen mitten av 80 talet och är aktiv plattsättare fortfarande och betalar skatt på det jag gör.

    Ta fram miniräknaren och räkna ut hur mycket som är kvar när momsen är borta bilar
    betalas(leasing) försäkringar arbetsgivar avgifter etc. Man är oftast 2 som utför en renovering och det tar ca 1 månad för en standard renovering. räkna med en ca 200 timmar x 500:-/timmen. varje gubbe kostar ca 280:- vanlig lön och alla avgifter är med i den kostnaden 285x200:- 57000:- plus momsen på 20.000:- när det är 100.000:- i arbkostnad Det blir 77000:- alltså 3000:- spänn kvar, hoppas inte biljäven går sönder för då blir det att gå till jobbet.H/plattis

    • Kan inte göra annat än att hålla med!

     Driver ett företag sedan 6 år tillbaka där vi enbart utför badrumsrenoveringar, vi är 4 personer som arbetar och vi gör ett väldigt seriöst jobb.

     Jag jobbar 8 timmar om dagen hos privatpersoner och sedan mellan 2-4 timmar på kvällen med att åka på kundbesök, skriva offerter och sköta pappersarbetet.

     100.000:- för ett badrum exkl inredning är ungefär vad det kostar!!! kan även vara mycket mer men inte så mycket mindre.

     Skulle vara väldigt försiktig med att ta in ett företag som lämnar en offert med en arbetskostnad under 60.000:- för ett vanligt badrum. Vilka står där och jobbar i slutändan?
     Vad har dom för löner? Hur ser deras utbildning ut?
     Vad händer om något skiter sig?

     Har gjort massa jobb hos kunder där vi fått göra om ett helt nygjort badrum pga. billiga men oseriösa hantverkare.
     Och i slutändan så har dom betalt 250.000:- för sitt badrum + ett stökigt hem under 2 olika omgångar.

     Tänk en extra gång innan du väljar den billgaste offerten du fått!

     Jag är inte miljonär och kommer aldrig att bli det heller!

     • Tack för era kommentarer, det var nog att ta i att kalla 100 000 kr i arbetskostnad för "extremt högt". Däremot får man skilja på "kompletta" badrumsrenoveringar där allt rivs och byggs om på nytt och badrumsrenoveringar där man gör vissa moment, vid en komplett renovering/badrumsbygge är det absolut inget konstigt med 100 000 kr för arbetet, men för mindre omfattande renoveringar där det gamla badrummet till viss del bibehålls kan man komma under det beloppet.

      Stort tack för att ni gör era röster hörda, det är på det viset vi lättare kan förmedla "rätt" pris till läsarna. Vi kommer också att se över denna kostnadsguide snart och uppdatera med relevant info för 2013.

      /John, Kostnadsguiden

    • Menar du på allvar att renovering av et badrum ta en månad för 2 person???Och du har hundratals badrum bakom dig???Va fan pratar du om??Ett månad ta att renovera hella huset inte ett badrum...sånt gör vi på max en vecka...utan problem... och då pratar vi om rivnig,eps cement i bjälklag,flytspackling av golv,våtrumsskivor på vägg,oftast sänkning av tak-med spottar,rör dragning till el,vatten inklusive bytte av brunn,tätning och så klart plattsättning...så mycket tid ta att renovera ett vanligt badrum...MVH Martin

     • Bra sagt:
      jag börjar fundera anlita dig för min badrumsrenovering.
      Först skulle jag vilja vett vad kan eran pris förslag vara för för att renovera mitt badrum som är ca 5 kvadrat meter från och med billigaste till och med dyraste.
      Jag är mycket seriös.
      HÖR AV DIG
      MVH MAHMOUD B

     • Tänkte samma sak, låter bokstavligen helt uppåt väggarna med två gubbar som tar en hel månad i anspråk för att renovera ett badrum. Det är ju löjligt! Något måste vara helt snett i den här branschen...

    • Hahahahaha helt underbart att höra någon som vet vad han pratar om. ;-) 100% rätt

    • Nu får du lägga av! Jag har sett ig på flera forum och du förespråkar 100 -200 000 i kostnad för badrumsrenovering. Din uppskattning på 200 timmar är helt orimlig. Menar du att det ska ta en en yrkesman 5 veckor att renovera ett 3m2 stort badrum??? Jag tror att du bör sadla om detta tar dig så lång tid :-D Flesta firmor erbjuder nytt badrum på 2 veckor och då kan inte två man böka runt i badrummet i 8 timmar var.

    • Rolig att se hur du räknar men duktiga plattsättare ska inte lägga mer än 100 timmar att renovera byta badrum med rör dragning. Du behöver 200 timmar. OK.
     En arbetare med 30000kr i lön kostar 270kr i timme med bil (vwcaddy) X200 timmar 54000 då har du kvar 26000kr vinst i företaget.
     Men en vanlig renovering på ca 10-12 kvm ska inte ta mer än 100 timmar eller ca 30000 ex moms

    • 2 man i ett 3 m2 stort badrum, ja då fattar man att det tar tid.
     Lär väl knappast finnas plats att kunna jobba, utan man blir väl mest ståendes rygg mot rygg.

  • Hej Veronica.
   Spelar ingen roll om ett badrum är 3kv eller 6kv golvyta.
   En seriös badrumsrenovering med allt vad det innebär kostar ca 90,000:- i arbetskostnad
   och uppåt. Sen tillkommer allt material, även byggmaterial.

   Men som allt annat här i världen så kan du få ett badrum för 50,000:- oxå av någon pajsare, Så om du tycker det är dyrt med ett badrum för 150 till 200,000:- med allt
   seriöst utfört så tycker jag att du kan ragga någon skomakare att utföra dit badrum
   för 50.000:- utan garanti och så blir det väl lite vatten skador oxå på köpet, men billigt har det blivit.Här jobbar man inte åt folk som inte vill betala det som ska vara.H/plattis

   • Hej Plattis!

    Menar du på allvar att det tar två gubbar TRE VECKOR (arbetskostnad ca 100.000 kr)att göra ett badrum på 3 kvm??

  • Hej Veronica!
   Jag bor i närheten av dig och har precis renoverat vårt badrum! Det är lite större än ditt 4-5/m2 och har fått ungeför samma pris på offerten, mellan 50-60000 tror jag det var på arbetet. Då tillkommer dessutom arbete för elektriker och rörmokare. Men det bebror ju som sagt på hur mkt som behöver göras, men 100 000 låter ju helt sjukt!! Ingår allt då, även el och rörmokare??

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Badrumsrenovering [...]
 2. Mer pengar till inredning när du renoverar badrum | Badrumsbloggen - [...] ROT-avdraget är ett ypperligt sätt att sänka priset på att renovera badrum. Med hjälp av det halveras arbetskostnaden vilket…

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.