Installera vedpanna, kostnad och tips

Att installera en vedpanna för ett normalstort svenskt hus kostar ungefär 70 000 - 120 000 kr, beroende på dimensionering, varumärke och eventuella tilläggskomponenter.

För själva materialet, alltså vedpannan, rör, eventuell ackumulatortank, med mera, brukar kostnaden landa på mellan 40 000 - 80 000 kr. Till exempel kostar den populära NIBE Vedex 3300 ungefär 30 000 kr i inköpspris. På det läggs sedan kostnaderna för de tillbehör du behöver, vilket varierar beroende på vad som redan finns i huset och de behov just din fastighet har.

För att säkerställa att du får bästa möjliga pris på din vedpanna och övriga komponenter bör du alltid ta in flera olika offerter och ställa dessa mot varandra för att se vem som ligger bäst i pris och kan erbjuda bäst lösning. Fråga alltid så tydligt du bara kan om de material du behöver köpa och vad som ingår i det offererade priset, allt från expansionskärl och plattvärmare till shunt och rör är viktiga att få med i slutberäkningen.

OBS! Vill du omgående komma i kontakt med lokala installatörer av vedpannor? Använd Proffsbyggare.se där din förfrågan kostnadsfritt går ut till upp till fem lokala installatörer som kommer med prisförslag.

En viktig aspekt när du tittar på kostnaden för din installation är att se vad din framtida besparing kommer att bli, och jämföra den med din nuvarande kostnad samt med andra energilösningar såsom bergvärme.

Arbetskostnad vedpanna

Den andra stora delen vid en vedpanneinstallation är arbetskostnaden, alltså det pris du betalar för installatörens arbete med att faktiskt koppla in pannan. Arbetskostnaden för en komplett installation brukar mellan tummen och pekfingret ligga på någonstans mellan 25 000 - 50 000 kr.

Det som påverkar är dels om det finns en befintlig vedpanna som ska rivas ut, och hur avancerad installationen blir. För att få en så korrekt offert som möjligt är det ofta bra om installatörerna du tar in prisförslag från gör ett hembesök där ni går igenom både era fysiska förutsättningar för utrymmet där pannan ska installeras, och de energibehov och önskemål ni vill uppfylla. Kom också ihåg att det generellt är dyrare att sätta in vedpanna i till exempel Stockholm eller Göteborg, jämfört med mindre städer.

Du kan givetvis sköta själva installationsarbetet själv för att spara pengar, men detta bör du bara göra om du är hundra procent säker på vad du sysslar med. En felaktig installation kan bli en säkerhetsrisk och kan också innebära att du får problem med försäkringsbolaget om en skada uppstår, då vedpannan inte installerats av en fackman.

vedpanna-skiss

Skiss - komponenter i en installation av vedpanna

 

Du får göra ROT-avdrag för att installera vedpanna

Generellt används en schablon som branschen och Skatteverket kommit överens om, denna säger att 28% av total kostnad för en vedpanna med installation är arbetskostnad, och det är alltså denna del som du får dra av halva kostnaden för genom ROT-avdrag. Prisexempel:

  • Totalt pris för vedpanna med ackumulatortank och installationsarbete: 108 000 kr
  • Arbetskostnad (28% av priset): 30 240 kr
  • ROT-avdrag (30% arbetskostnaden: 9 072 kr
  • Slutpris för vedpanna och installation: 98 928 kr

Att göra ROT-avdrag innebär alltså en relativt stor besparing vilket ytterligare kan motivera att genomföra en sådan installation. De vanliga reglerna för ROT gäller, alltså:

  • Du måste äga huset där installationen sker (helt eller delvis).
  • Maximalt avdrag är 50 000 kr per år.
  • Avdraget dras bort från din slutliga skatt som alltså måste vara minst lika stor som ditt avdrag för vedpannan.
  • Endast personer över 18 år får göra ROT-avdrag.
  • Rotavdraget gäller 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr

Har du frågor om skatteregler och liknande rekommenderar vi portalen ROT-avdrag som samlar allt du behöver veta kring detta.

Ställ gärna frågor om att installera vedpanna, eller berätta om egna erfarenheter och offerter du fått, genom att skriva en kommentar här under.

4 Comments

  1. Rotavdrag är ju skojeri. Skattebetalarna bidrar till hantverkares ökade inkomst genom att vi sponsrar dom med en 28procentig inkomstökning. Och helt utan anledning då hantverkare inte direkt lider av arbetsbrist eller på något sätt har det svårt. Och om syftet är att få dom att inte jobba svart kan man väl göra som i andra verksamheter - kolla upp dom. Inte ge dom mer pengar. Dumheter!

    • halv sanning glöm inte att rot avdraget ger mer jobb det handlar om att öka antalet jobb det är inte cash i handen som är syftet visst kanske någon annan lösning hade varit bättre så om du roger kommer på en lösning som ger mer jobb skriv gärna

      • skulle man isåfall inte resonera samma med taxi, pizzabagare mm, ska staten subventionera så att man konsumerar mer. dvs skapar fler arbeten?

      • Rot avdrag höjet kostnaden på produkten och arbetet
        När Rot avdraget blev verklighet så höjdes priset på luftvärmepumpar med ca 3000kr

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.