Målare, timpris och kostnad

Att anlita en målare för att måla om huset, fasaden, väggar inomhus eller kanske friggeboden behöver inte vara så dyrt som man först kan tro. Men det finns många olika målerifirmor på marknaden idag och för att du ska hamna rätt i pris när du anlitar en målare till antingen timpris eller fast pris guidar vi på Kostnadsguiden dig till vilken prisnivå som är rimlig (och hur du utnyttjar ROT-avdraget när du anlitar målare).

Målare timpris 2020

Kostnaden för att anlita en målerifirma varierar beroende på vad det är du ska göra. I större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö kan du räkna med att en målare tar uppemot 680 kronor i timmen för löpande arbeten. Det kan handla om att måla om huset (utomhusmålning), att måla om invändiga väggar eller kanske att måla ett plåttak. Just takmålning brukar kunna vara dyrare än övriga måleriprojekt. Om du bor i en mindre stad kan du hitta målerifirmor som tar mellan 350 och 500 kronor i timmen.

Snittpriser för målare i olika städer

Stad Timpris
Stockholm680 kronor
Västerås550 kronor
Örebro550 kronor
Norrköping540 kronor

Nedan ser du hur priset för målare såg ut för några år sedan. Priserna ser ungefär likadana ut nu.

Målare timpris 2017

Ofta väljer man en på förhand överenskommen summa som betalning till en målare för hans tjänster, eller så låter man målaren uppskatta hur många timmar det tar att t.ex. måla fasaden och därefter betalas ett timpris. Vad ett rimligt timpris är varierar beroende på många olika faktorer, men någonstans mellan 300 kr - 600 kr är normalt timpris för målare (inklusive moms, innan ROT-avdrag).

Detta påverkar timpris för målare:

 • Var i landet du bor. Målare i Stockholm, Göteborg och Malmö är exempelvis ofta lite dyrare än på mindre orter.
 • Hur väl du förhandlar med målaren.
 • Omfattningen av jobbet som du anlitar målaren för - det är skillnad på att måla om huset och att måla fönster.
 • Om målaren är specialiserad eller har några särskilda kunskaper som är relevanta för jobbet är ett högre timpris naturligt.

Vad kostar målare?

Vad kostar då en målare att anlita för ett normalstort jobb? Låt säga att vi ska måla om huset (exempel på gratis offerttjänst där du hittar bra målare gratis via länken), alltså själva fasaden. Du kontaktar olika målare och den bästa offerten säger att de tar ett timpris på 450 kr inklusive moms. De beräknar att arbetet kommer att ta 40 timmar. Det ger en total kostnad för att måla om huset på 18 000 kronor. Detta är alltså arbetskostnad. Kostnad för material och resor för målaren tillkommer, om du inte tillhandahåller detta själv.

Anlita målare, timpris kostnad, målarfärg färgkartor

Att anlita en målare för jobbet sparar dig tid till att göra annat. Dessutom blir det gjort av ett proffs!

Sänkt kostnad för målare med ROT-avdrag

Att anlita målare omfattas av ROT-avdraget. Det innebär att om du vill hitta en målare för att måla om huset enligt tidigare exempel skulle kostnaden innan skatterabatt kunna se ut så här:

Arbetskostnad (40 timmar)18 000 kr
Materialkostnad7 000 kr
Resekostnad1 000 kr
Totalt pris för målare26 000 kr

Med ROT-avdraget får du dra av 30% arbetskostnaden (detta gör ofta målaren själv redan på offerten, kontrollera med målaren om vad som gäller). Maxgränsen för ROT-avdrag är 50 000 kr per person och år, vilket gott och väl räcker för ovanstående exempel. Den nya kostnaden för att anlita målare till timpris för att måla om huset blir då:

Arbetskostnad efter ROT (40 timmar)12 600 kr
Materialkostnad7 000 kr
Resekostnad1 000 kr
Totalt pris för målare20 600 kr

Så kan du sänka priset för att anlita målare

När du anlitar en målare så finns det några tips att ta till för att komma undan med an affär som är både lyckad och kostnadseffektiv:

1. Ta alltid kontakt med och få offerter från flera olika målare.

2. Be om offert på ditt jobb och matcha sedan deras pris mot varandra. Givetvis är inte pris den enda faktorn som är viktig när du anlitar målare, men du har chans att förhandla ned både fast pris och timpris. Målare i allmänhet uppskattar också en kund som tar sig tid och ser till att allt är klart innan avtal skrivs under och arbetet börjar.

3. Innan du skriver på avtal är det viktigt att vara glasklar med målaren om vad som ingår för det pris du betalar för att få huset ommålat. Ingår material? Ska målaren riva tapet eller göra extra underarbete som att spackla stora hål etc? Kan oförutsedda utgifter dyka upp? Läs mer här om avtal med målare.

4. Dubbelkontrollera att målaren gör ROT-avdraget och att du själv betalat in tillräckligt med skatt under året för att täcka avdraget, annars blir du återbetalningsskyldig.

Lista på olika måleriarbeten
Här är en övergripande lista på de vanligaste typerna av jobb som du generellt kan anlita en målarfirma för att få hjälp med:

Brandskyddsmålning
Dekorationsmålning
Epoxymålning
Fasadmålning
Nymålning
Olika former av blästring
Spackling
Tapetsering (riva tapet, förarbete tapetsering etc)
Vävsättning
Underhåll/reparation inomhus

Lycka till med att anlita målare till timpris eller fast pris! Läs gärna vår fördjupning i fasadmålning.

57 Comments

 1. Hur många timmar tar det för en professionell målare att tapetsera med reparationstapet 8 rum, med en golvyta på ca 150 kvm (ytan som ska tapetseras uppgår till 320 kvm)? Hur många timmar tar det därefter att måla samma väggyta (målningen av reparationstapeten) med två strykningar?

 2. Har ett rum på 48kvm golvyta med 3,7m takhöjd där en vägg ska tapetseras och resterande väggar målas. Rummet är rektangulärt och har inga konstiga hörn eller dylikt. Om jag själv står för inköp av färg och tapet, vad skulle jobbet kunna gå på? Hur många timmar kan det ta?

 3. Hej, jag ska låta måla om en golvyta på ca 100 kvm nu i juni. 3 sovrum, ett kök och v-rum i öppen planlösning, en hall samt ett litet allrum på övre plan. Tak och väggar där det sitter tapet från år 2000. Spackling i tapetskarvar och på diverse ställen för gamla hål. Målning av furutrappa-målas om till vit. Behövs spärrskikt för att tapet ej ska bubbla. En del säger detta behövs en del säger inte. Jag har tagit in några offerter men får väldigt olika prisindikation. ingen har sett objektet för jag får tillgång först om tre v och vill påbörja arbetet direkt då. Vad är rimligt i materialkostnad och i antal mantimmar? Och vad är rimligt att antal i kalendertid (beror förstås på hur många det är som målar men om man räknar på en person)? Det är ljusa kulörer sm ska målas och det är ljusa tapeter på väggarna.

  • Vi har ett på nästan 10. Kvm och höjden på taket är nästan 5 m ska måla vit färg på tak och vägg ska målas på tappserade lite spackning vad kosta med material .Hust är bygg år 2000. Mvh morteza

 4. Har ett bostadshus där fasaden behöver målas, fasaden är av plåt, antar att man sprutar och inte penselmålar. Hur uppskattar man tidsåtgången för tvätt av fasad, målning och vad kan hyra/montering av ställning bli? Rimligt totalpris?

 5. Hej. Vi har en lägenhet på ca 60m2, en 2:a. Ville få denna ommålad. Tapet på två delar (en av dessa väldigt liten). Annars inte något konstigt. Några lister som kanske skulle bort med, som de åtog sig. Men alltså, 35000:- ink material efter Rot-avdrag!! Är inte det oerhört dyrt? Vad har vi missat? Fick ingen skriven offert heller, utan det var texten ovan vi fick, via Facebookchatten. Ingen riktigt offert. Jodå, det är en riktig målarfirma, om ni undrar...

  Vad borde det ligga mellan i pris, efter rot?

  • Hej.

   Jag kommer att anlita målare som ska måla 70 kvm och priset blir ca 45 000 innan ROT. Räkna med runt 600 kr / kvm

   • Låter helt galet. Bättre att göra det själv.
    Alternativt anlita någon svart.

  • Nej det låter rätt rimligt i pris, inomhusmålning blir ofta en högre summa än utomhus.

  • Hej! Jag jobbar med att köpa in hantverkare till olika projekt. Det priset du har fått tycker jag är väldigt bra. Du kan räkna med ca 650kr per kvm + moms. Alltså 812kr per kvm inkl moms. Då är detta innan rot, och inklusive material & arbete. Sedan tillkommer en extrakostnad för tapetsering, brytning av färg, ev borttagning av gammal tapet/lister m.m.

   Priset du har fått är alltså bra.

 6. Hej! Vet inte om detta är rätt forum för mina frågor!
  Har fått förfrågan om att måla väggmotiv med karaktärer från spel eller liknande. Väggarna är i alla fall ca 2 m höga och sen är det upp till mig själv att bestämma hur många och hur mycket jag vill måla, lite mer ett hobbyjobb. Om jag skulle komma med ett fast pris för en figur, vad skulle det kanske kunna vara? Eller bör jag gå på timpeng? (något jag inte vet hur lång tid det kan ta). Tips på vad för slags färg man kan måla med, akrylfärg är ett alternativ men hittar bara de vanliga små tuberna som nog kommer gå åt fort. Tack för svar!

 7. Försöker få en uppfattning om hur mycket tid det tar att spackla och måla ett nyproducerat sommarställe. 70 + 15 + 15 kvm. Det gäller tak och väggar. Hälften av de 70 kvm är gipsat snedtak, öppet i nock (vi har ställning) resten är vanliga gipstak. Inga snickerier./ Agneta

  • Hej Agneta! Det är många parametrar som spelar in och påverkar tidsåtgången. Hur mycket underarbete behöver göras, är det mycket vinklar och vrår osv.. I tidsåtgången räknas ju även spackling, torktid och förberedande arbete som tejpning, tvätt och liknande in. Jag föreslår att du skickar din beskrivning i en offertförfrågan så får du svar direkt från yrkesproffs: proffsmalerier.se Vill du så får du gärna höra av dig sen och berätta vad du fick för priser/tidsuppskattning på jobbet. Hälsningar Kostnadsguiden

 8. Hej
  Vad kan det kosta att spackla och måla en lgh på 58 kvm?
  Vita väggar överallt utom en fondvägg i v-rum,lackning av köksskåp, måla snickerier.

 9. Hej, vilket bra forum detta verkar vara! Schysst att kunna rådfråga andra här.
  Skulle vilja få 3 mindre garderober målade.
  Vad tycker ni är ett rimligt timpris?
  Vad skulle ni uppskatta att det kostar totalt?
  Någon som har något tips på någon billig målare i Stockholmsregionen? /Mia

 10. Vad tror ni de skulle kosta på ett ungefär att måla om min lägenhet som är på 25 kvm?

  Tar målaren ner hyllor och dylikt eller måste man göra sånt själv?

  Med vänlig hälsning,

 11. Hej!
  Vad skulle det kosta att spackla och måla 40 kvadrat, 3 meter högt i tak, samt innertak. Det är sprickor i taket så man måste tydligen ta bort och göra om från grunden. Samt en dörr och karm som måste slipas och målas om. Lägenhet i Stockholm.

 12. Vad ingår i ett rum målning?
  Nya uttag/
  Tak målning
  Snickerier
  Element målning

 13. Hej undrar vad det kan kosta att spackla och måla ca 16 kvm tak i ett kök?

 14. Hej!
  Vad skulle ni tro att det kostar att måla eller tapetserad villa ca 106 kvm om 3 sovrum och vardagsrum
  Tacksam för ett snabbt svar

 15. Jag ska anlita målare för att måla mitt nybyggda hus + förråd/garage. Fasaden på huset är på ca 208 kvm och fasaden på ekonomibyggnaden ca 97 kvm. Byggnaderna ska grundmålas för att sedan målas ytterligare två gånger. Allt trä runt fönster, vindskivor ska målas, en liten veranda vid ytterdörren. Allt utom fönster och dörrar. Hur många timmar kan jag räkna med att målaren behöver. Han säger 210 timmar, vilket jag tycker låter mycket eller är det rimlig uppskattat av honom?

  • Hej
   Är själv målare.
   Enligt din beskrivning så skulle 80 timmar vara mer än nog.

 16. Vi fick betala drygt 100.000 kr. för att två hantverkare spacklat några väggar, målat väggar och tack samt lagt 80 kvm klickgolv. Deras fakturerade arbetstid var drygt 600 timmar. (alltså drygt 15 st. 40 timmars veckor)
  Jag förmodar att vi blivit blåsta...eller vad tror ni ?

  • Det var ett mycket högt pris. Hoppas att du hade koll på när dom var där.
   Golvet tar max 3 dar för en man att göra. Spackling, beror på hur många kvm det var, max 2 dar. Målning väggar och tak i rum på 15 kvm tar c:a en dag med två strykningar.
   Så du har nog blivit blåst på mycket tid. Jag skulle nog vilja ha en specificerad faktura på jobbet, du kan ju klaga hos ARN.

  • 80 kvadrat golv. Alltså 4-5 rum så blir det lätt 20.000 bara för material.

   Två gubbar som jobbar i två dagar (man ska inte ta för givet att det bara är en man som jobbar). Säg 32 timmar. En normal kunnig golvläggare kostar lätt 500 kr i timmen med moms om det är nära en stad.

   Så material plus arbete cirka 36.000

   Spackling plus målning av 5 rum cirka 30 timmar. 15.000 för arbetet, sådär 12.000 material. 27.000 totalt.

   Totalt runt 70.000 innan rot om du tar in kunniga hantverkare för att göra allt.

   Jag vet inte vart du fick 600 timmar ifrån. tar man bort material så är det cirka 130 kr per timme.

   I vilket fall som helst så är det inte svårt för en bygg firma att motivera 100.000 i efterhand om du inte fick ett skriftligt pris från början.

  • AGO, förmodar att det var fast pris fast du delar priset med 400 kr ?

  • Ni måste mena 170timmar och ca 600kr/h.. det handlar då på ca 100.000kr

 17. Jag är tretton år och jag har målat en fasad och ett litet grillhus (ett hus för grillen) på landet, jag undrar hur mycket jag borde få för att göra det. Jag har jobbat i ca 3 timmar och vill ha ungefär 300, men pappa säger ca 150. Är det rimligt (pappas förslag)

  • Tycker du ska sluta vara en bortskämd snorunge och hjälpa farsan när han behöver.

   • Tycker du skall gå tbx till din lilla grotta och stanna där ditt lilla internet troll...

    Så lågt att slå neråt på BARN som ställer frågor... Du sätter verkligen en ny standard för patetiska människor.

  • Det är klart att du skulle fått minst 300 för det. Skitbra att jobba och lära sig att tjäna sina egna pengar genom arbete. Inte alls bortskämt! Hoppas du vann förhandlingen! :) 150 är ett skambud för 3 timmars hårt arbete.

   • Maria!!!

    Jag tycker absolut man skall hjälpa sina föräldrar UTAN att ta betalt,nu är det ju inte du som skulle betala och vad är det för skitsnack om att dom får lära sig att tjäna egna pengar??
    Hyfs,familjekänsla,tillhörighet ja osv ,kanske något du inte lärt dig själv i ditt fall så kommer barnen inte att hjälpa till alls utan att få betalt!!
    MEN klart är ju att om man ställer in alla saker som man gör med sina barn för att sedan förhandla om "körning" till kompisar ja osv att det kräver motprestation som att måla,diska,städa,tvätta ja osv ja då lär man ju barnen att förhandla ...........eller hur???
    Barn skall lära sig att naturligt hjälpa till hemma utan pardon.
    Jag som förälder ställer ju prompt upp på det mesta vad mina barn begär.........jag älskar ju mina barn och vill dom väl......hela mitt liv. Och visst ger jag mina barn pengar hela tiden och allt annat och mina barn hjälåper också till med det dom kan

 18. Hej
  För mig som pensionär har det inte blivit billigare med Rot och Rut. Företagen har dubblat priserna så jag kommer att anlita svart nästa gång.
  vänligen
  Birgitta

  • Hej
   Förmodligen ungefär hälften av vad ni betalat. Hantverkare har fördubblat sina priser efter Rot och Rut.
   Vänligen
   Birgitta

  • Denna fråga är ju så bristfällig. Att måla 100kvm eller att måla en lgh på 100kvm golvyta med diverse väggar ochbtak är en annnan... layouten ser ju så olika ut. Ställ gärna kompletta frågor.

 19. Vad skulle ni tro att det kostar att måla om 3 sovrum, 2 utav rummen är på ca 12 kvm, det 3e rummet är 20 kvm
  Dom 2 på 12 kvm är med snedtak också
  Vi pratar måla väggar och taket,
  Tacksam för ett snabbt svar

  • Hej Jessika!
   Priset för arbetet kan variera mellan 10500 och 18000. Det beror på skiktet av vägar och vars bor Du.
   Material kostnader cirka 4000 utan rabat.

  • Jag har räknat en del och kan inte ser hur ni räkna.

   Om jag utgår från det du har angivet. 3 rum, en på ca 20 kvm och 2 rum på ca 12 kvm.

   Så blir det i vägg yta ca 110 kvm.

   Tak yta har jag inte räkna alls.

   Om ni vill har en seriöst hantverkare, då kan ni räkna med 150:- kr efter rot avdrag.

   Blir primer
   målning med en grund och 2 stryckningar
   grundarbete, spackling av tidigare borrhål osv
   110 kvm x 150:- kr = 16.500:- kr efter rot

   plus material kommer separat, med ca 1 / 3 del =
   6.000:- - 8.000:- .

   Där ingår skydd folie / papper eller liknande
   plus utan fusk, med papper, allt vit inte svart.

   Lämna hantverkare arbeta bra och betala för ett bra resultat så att ni är nöjd.

   Allt annat är inte bra.

   Självklart blir det billigare om en kompis gör jobbet!

   Men då finns det inga garanti alls.

  • svart 5000 kr med Tack 2s och vägg 7s bara malå

   vit 8000-12000 kr

 20. Hej,
  Vi ska renovera vårt badrum. i samband med detta tänkte vi att vi ville fixa taken i vår 20-talslägenhet. Det är fina tak (putsade) och vi vill att målaren ska fixa sprickor samt måla dem med oljefärg. Han tar 30000 kr varav 10000 för material i tre rum om ca 55m2. I detta ingår även att sätta upp tapet på en vägg 15m2 samt att spackla/måla en strukturtapetserad hallhörna på 7 m2.

  Vi tycker att det verkar dyrt?

 21. Hur lång tid tar det att måla innertak i en trea på ca 80 kvm?
  Hur lång tid tar det att tapetsera och/eller måla väggarna?
  Mvh/Eva

  • takmålning en gång 80 meter jag 1,5 timmar.
   normalt 2 gånger 3 timmar med tackfärg 2s vägen 7s

 22. Hej
  Jag undrar hur lång tid kan det ta att måla innertak av trä panel.
  Ca 30kvm? Mvh Laura

  • Det beror på använder man spruta går det fort, kanske 2 timmar per strykning.
   om träpanelen är gammal måste man grunda med panelgrund och ev shellackera alla kvistar.

   totalt 10 timmar effektiv tid(med spruta).

 23. När vi flyttade från vårt radhus tog vi in målare i samband med att huset skulle börja visas, kändes som att det gjorde en otrolig skillnad för intresset med fräscha nymålade väggar. Planen var att sälja för drygt 1,5 mkr men vi landade på drygt 1,7 till slut, att då anlita målare för 22 000 kr totalt kändes som en ren vinstaffär.

 24. Drog en förfrågan till ett par olika målerier på ommålning av kök (väggar/köksluckor), vardagsrum och ett sovrum. Gick på 13000 kr efer rot och då ingick två målare samt färg. Helt klart nöjd med det, hade tagit minst en hel helg att göra själv och den tiden lägger man ju gärna på annat. Håller helt med artikeln om att man alltid bör ta in olika offerter, vi såg direkt att den målare vi valde stack ut i och med rimligt pris och proffsigare intryck än de andra firmorna.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Målare [...]
 2. Trapphusmålning – tips från målaren « Målare och målartips - [...] kan du läsa mer om att anlita målare för t.ex. trapphusmålning. Se gärna min tidigare guide med 10 tips…
 3. Målare Stockholm – vanligaste frågorna « Målare och målartips - [...] anlitar man målare och målarfirmor på timpris (mer här om målare timpris). Detta brukar ligga på mellan 250-400 kr/timme…

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.