Värmepump, kostnad, tips och pris

Med dessa tips hittar du värmepumpen som bäst passar ditt hus, och din ekonomi. Idag kan värmepumpar fånga upp energi från såväl jorden som luften och solen och priserna kan skilja sig med sexsiffriga belopp. Kom igång med värmepumpsjakten tillsammans med Kostnadsguiden.se!

Varför skaffa värmepump?

En värmepump är en lönsam investering i egen värmeförsörjning som för de allra flesta husägare blir en ren plusaffär inom tio år. Att köpa en värmepump och anlita en installatör innebär en relativt stor kostnad men då värmepumpar sänker en normalstor villas värmekostnader med mellan 30-60 procent så har de flesta husägare tjänat in kostnaden för värmepumpen på 8-10 år.

De flesta värmepumpar är idag också miljövänliga, inte minst för att de utnyttjar den värme som redan finns lagrad i exempelvis marken (bergvärme, läs vår fördjupning om bergvärme här, och jordvärme) eller i luften (luftvärme och luft/vatten-värme).

Värmepump, kostnad för olika typer av värmepumpar

Utöver kostnaden för att anlita en värmepumpsinstallatör (gratis offerttjänst med certifierade installatörer via länken) så är priset för själva pumpen en stor kostnad. Värmepump är en rätt avancerad apparat och det är därför den också kostar en slant att installera. Man ska inte stirra sig blind på kostnaden dock, det viktigaste är priset på värmepumpen jämfört med besparingen den innebär. Kostar en värmepump med installation 100 000 kr och den sänker din årliga värmekostnad med 10 000 kr så har du från år 11 och framåt gjort en vinst på din värmepump. Störst besparing gör den som idag har relativt höga elpriser. Läs gärna vår kostnadsguide om att byta från direktverkande el till värmepump. Vill du veta mer detaljer kring hur man dimensionerar en värmepump rekommenderar vi denna guide: https://byggmentor.se/energi/varmepump-effektbehov-och-ratt-dimensionering/

Pris värmepumpar

Här är ungefärliga priser för olika typer av värmepumpar (priserna gäller själva värmepumpen och kringmaterial som t.ex. kollektorslang, priserna är exklusive arbetskostnad).

Värmepump.........................kostnad

Bergvärmepump..................50 000 - 90 000 kr
Markvärmepump................40 000 - 75 000 kr
Sjövärmepump.....................50 000 - 80 000 kr
Luft/luft-värmepump.........25 000 - 40 000 kr
Luft/vatten-värmepump...30 000 - 50 000 kr

Installera värmepump, kostnad för arbete

När en värmepump installeras ska det ske av en certifierad installatör. Dels för att den ska installeras korrekt och ge den effekt som du är ute efter men också för att garanti och försäkring ska gälla.

Värmepump kostnad och tips hur funkar bergvärme

Hur funkar bergvärme?

Det skiljer väldigt mycket mellan olika typer av värmepumpar när det gäller just installation och montering, en frånluftvärmepump kräver väldigt lite arbete medan en bergvärmepump kräver att ett djupt borrhål borras på tomten där man sedan för ner en lång slang som transporterar upp värme.

I och med ROT-avdraget är det numer extra förmånligt att installera värmepump eftersom arbetskostnaden då reducerar priset med 30% på arbetskostnaden  (upp till 50 000 kr/person och år).

Här är ungefärliga priser för arbetskostnad för olika typer av värmepumpar (efter ROT-avdrag, inklusive moms):

Värmepump.....................arbetskostnad (efter ROT-avdrag)

Bergvärmepump..................25 000 - 47000 kr
Markvärmepump................15 000 - 35 000 kr
Sjövärmepump.....................20 000 - 40 000 kr
Luft/luft-värmepump.........4 000 - 10 000 kr
Luft/vatten-värmepump...12 000 - 20 000 kr

Installera värmepump billigt

Jodå, det finns faktiskt knep för att få ner priset på sin värmepump. Kostnad kanske inte är enkel att sänka på just den fysiska pumpen men väl på den totala offerten och arbetskostnaden. Här är några tips att ta till för att göra en så bra affär på sin värmepump som möjligt:

  • En värmepumps kostnad ska stå i relation till hur mycket pengar du sparar på sänkt elräkning - det är viktigt att komma ihåg när du går igenom offerter och kalkyler.
  • Nöj dig inte med första bästa värmepumpsfirma när du letar värmepump. Kostnad och pris varierar mycket mellan olika leverantörer och installatörer, därför ska du alltid ta in flera offerter från olika firmor (t.ex. gratis via en offerttjänst med värmepump installatörer).
  • Jämför deras offerter, ställ frågor och kolla upp deras referenser. När du tagit in flera olika bud hamnar du i en bättre sits för att kunna påverka och förhandla ned priset.
  • Glöm inte ROT-avdraget! Det är installatören som sköter avdraget åt dig, men det är ditt ansvar att se till att du betalat in tillräckligt med skatt under året för att täcka upp avdraget.
  • Läs på och våga fråga om du är osäker! Här är en bra faktatext om värmepumpar luft vatten
  • Kom ihåg att en värmepumps kostnad ska ställas mot besparingen på lång sikt - inom tio år går de flesta värmepumpsägare plus på sin installation!
  • Vill du ställa frågor om värmepumpar och installationer rekommenderar vi Byggmentor.se:s forum för värmepumpar (ingen registrering krävs).
Sammanfattningsvis: många faktorer spelar in men du som konsument har alla möjligheter att arbeta för att få ned installationskostnaden!

Hur funkar bergvärme – framtidens teknik

Hur funkar bergvärme egentligen? Det är väl värt att hålla ett öga på marknaden. De traditionella tekniska lösningarna såsom berg- och luftvärme är fortsatt populäre och blir allt mer effektiva men idag kommer exempelvis kombinationspumparna som blandar sol- och bergvärme allt starkare. Tanken är helt enkelt ett helhetskoncept där en maskin samlar in värme från där värmen finns - på soliga dagar från solstrålarna och annars från den traditionella bergvärmekällan; bergdjupet.
I takt med att oljepriser går upp och kärnkraftens vara eller icke vara fortsätter att debatteras spår de flesta i energisektorn att värmepumpsteknologin bara är i sin linda. Det är helt enkelt i värmepumpar som framtidens mest kostnadseffektiva värmeförsörjning finns, och trenden går tydligt mot allt mer effektgrad per spenderad krona. Så ett bra stalltips är att alltid kontrollera med de leverantörer och installatörer du väljer mellan för att höra vilka värmepumpar de rekommenderar, nya som gamla modeller.

19 Comments

  1. Hej , jag vill köpt och instalera lyftvattenvarmepump . Hus , två våningar 200kvm

  2. Hej.
    Vi skulle behöva lite mer råd i denna djungel.
    Vi har idag en vörmepanna anno1991 som fortfarande värmer huset men inte längre vattnet. Går på el men med frikraft funkar det.
    Vart exakt kan jag få hjälp med bästa alternativ?
    Bergvärme har diskuterats men blir lite orolig om nåt ska bytas inom 5 år som många här beskriver
    Till saken hör att vi å en måste borra ny brunn.

  3. Hej! I huset har jag nu vattenburen värme med 9 radiatorer. Jag funderar på att byta uppvärmningen i huset från en CTC panna med elpatron till något billigare alternativ men vet inte vad som är bäst? Vilken typ av värmepumpar kan man koppla ihop på mina nuvarande radiatorer. Det är en villa på 2 våningar på ca 160 kvm. Ska man ha jordvärme, bergvärme, luft-vatten värmepump?

  4. Har ni räknat in ränktekostnaden när ni skriver att man tjänat in en pump på 10 år? Ofta räknar folk bara på att de ska tjäna in de pengarna som pumpen kostade, men många glömmer att om man inte köpt pump så hade man kunnat ha pengarna på banken och fått avkastning (alternativt "inte lånat pengar" och sluppit ränta). Om man räknar lågt på 5% räntekostnad (kostnad att antingen låna eller att INTE få ränta för pengarna på banken), så kostar ju en 20'000 kr L/L värmepump 1000 kr extra per år. Alltså 3000 kr/år istället för 2000 kr om man räknar med att den håller i 10 år...

  5. När är det bäst förutsättning att skaffa Luft värme pump om jag vill få ner uppvärmnings kostnaden? Finns det några nackdelar med att installera en luft luft luftvärmepump eller någon bra test att hänvisa till?

  6. Hej! Jag gör ett skolprojekt om energilösning för en ö. Och nu undrar jag lönar sej det att skaffa en luftvärmepump för varje hushåll? Ekologiskt ja! men ekonomiskt? Det handlar om en ö med ungefär 200 invånare. Vad är fördelarna och vad är nackdelarna? Tacksam för svar:)

  7. Vi fick in ett par vitt skilda offerter på bergvärme på vår villa (140 kvm yta, i Uppsala), en landade på 105000, den andra på 142000 kr. Rätt stor spännvidd alltså. Blev faktiskt så att vi valde den för 142000 kr, bergvärmepumpen var från IVT och installatören kändes riktigt kunnig och lovade support och service för att garantera den kalkyl vi gjorde upp om. Nu ett drygt år senare ligger vi på runt 1300 kr mindre i elräkning i månaden, så jag är mkt nöjd med besparingen! Bergvärme wins ;-)

  8. Tack för att mitt inlägg kom in. Min fråga är fortfarande om någon har räknat på el element -- värmepump och på ett vettigt sätt räknat in vad skillnaden är i investeringskostnad (totalkostnad). Enligt min erfarenhet så har det kanske gått jämt upp och då ligger ju miljötänket på minus eftersom det påverkar miljön att tillverka dessa pumpar som inte håller utan måste bytas ut med jämna mellanrum. Oftare än element. Det räcker ju inte att det går jämnt upp det måste vara en vinst både ekonomiskt och miljömässigt. Sjävklart finns det en schablonmässig uträkning som kan vara generellt vägledande. Varje ny intstallation behöver ju inte uppfinna hjulet. Angående hållbarheten som är 4-5 år så måste man nog räkna in totala antalet drifttimmar som är om man räknar snällt 9 månader per år eftersom de flesta kör inte på sommaren. Så man kan nog banta ned hållbarheten till 3-4 år max. Det är väl psykologi i det. Man är så övertygad att sin nya pump är så bra så att man försvarar den till varje pris. Ingen vill ju inse och erkänna att man har gått på "PUMPEN". Till redaktionen: Hur stor summa ska man spara anser ni för att få det att gå i hop. Eller var det taget ur luften. (Nog med skämt)/Christer

    • Christer, jag tycker du tar upp en viktig poäng - att man inte kan okritiskt påstå att värmepump innebär guld & gröna skogar för alla.

      Men samt5idigt är du fel ute om du jämför med element (eldrivna, där vågar jag påstå att du i 99& av fallen går rejält plus med en rätt dimensionerad värmepump.

      Vi körde på eldrivna element och har idag bergvärme. Skulle säga att vår kvartalskostnad för el sjunkit med minst 2000-3000:-, och installationen på 115 000 räknar vi hem på runt 10 år. Utan tvekan värt det!

      • Bra med en kommentar. MEN jag vill inte veta vad enskilda har förupplevelser. Det MÅSTE finnas något mer förankrat som en undersökning (att fråga en granne räknas ej). Vilka element hade du tidigare var det topmoderna med korrekt styrning?

  9. Ett mycket stort problem med de flesta värmepumpsfabrikat är att väsentliga och dyra komponenter i värmepumpen, såsom framförallt kompressorn, håller en alldeles för dålig kvalitet. Mycket vanligt är att kompressorn är helt slut inom loppet av 4-5 år, och det är riktigt dåligt. Det här är ändå fråga om produkter som funnits på marknaden i 25 år. De borde verkligen ha haft möjlighet att ta fram komponenter som håller bättre, om bara vilja funnits.

    Jag har nu en CTC luft/vatten värmepump där kompressorn precis bytts efter 4,5 års ålder. Jag har dessutom många kolleger på arbetet som har likartade erfarenheter, med andra värmepumpsfabrikat. Första gång byte måste ske går det kanske på garanti/trygghetsförsäkring men nästa gång får man betala allt själv, och då är det fråga om ca. 25000:- per gång. Tänk även på detta i totalkalkylen.

    • Hej, tack för din kommentar! Visst har du rätt i att en värmepump som går sönder, exempelvis kompressorn som ju är en känslig del, kan bli en dyr historia. Detta måste vägas in, både i priset kontra besparingen men också när du skriver vtal med värmepumpsfirman om service/garantier.
      Vårt stalltips är att alltid sätta av en extra slant i månaden enbart för att täcka upp eventuella reparationer av värmepumpen. Behöver inte pengarna utnyttjas har ni en iallfall en bra grundplåt tills det är dags att skaffa nästa värmepump.

      /Redaktionen

  10. Visst ja det tar tio år innan det lönar sig. Hur många pumpar levererar full effekt efter tio år. Har haft 3 Pansonicpumpar i olika hus. De har havererat i tidsspannet 3-5 år. Det är inte alltid garantin täcker arbetskostnaden utan bara tex kompressorn. Man kan då fundera på hur mycket har jag sparat på dessa pumpar. Svaret: mycket litet.

    Det är knappt värt problemet med installation, ljud från inomhusdel, fukt på utsidan huset. Fula utomhusdelar. Krångel med stillestånd. Ojämn värmefördelning. Har man verkligen räknat på vad en injusetring med moderna fina elelement riktiga termostater inga rörliga delar kostar. Dessutom är ju bara besparingen 1:2 max 1:3 och inte som tillverkana med sitt COP värde 5,65.
    //Christer

  11. Hej! Varför togs min kommentar inte med?? Maila mig om ni har problem med att man beskriver ett verkligt förlopp. Nu har jag en Mitsubichi som har funkat i flera år men tiden har ej gått över fem år än. Mvh Christer Wagman

    • Edit: Nu hittade vi din förra kommentar, den hade fastnat i vårt skräppostfilter av någon anledning. Vi lägger in den nu, stort tack!

      Hej Christer! Vi kan inte se någon tidigare kommentar från dig? Skriv gärna igen om du har möjlighet, vi tycker om kommentarer!

      Redaktionen

  12. Det är redan kallt i Augusti i år, antar att vi kan vänta oss en riktigt lång och kall vinter. Nu måste min familj ta tag i installation av bergvärme eller någon annan fiffig lösning. Någon som har tips på en installationsfirma för bergvärme i stockholm?

  13. Jag kikar just nu på en luft/vatten-offert som landar på 98 500 kr för hela paketet. Vi ska nog kolla upp några andra firmor också men det vi räknat på visar att vi antagligen kommer kunna räkna hem en luft/vattenvärmepump inom 6 år. Livslängden enligt installatören ska vara på minst 12 år, så det känns som att värmepumpen skulle vara en mycket smart investering.

  14. Vi fick offert på 122 000:- för bergvärmepump inklusive installation och frakt. Kändes dyrt först men vi ser redan nu att det lönar sig, ca 12 000:- i besparing varje år.

    • Fick muntligt avtal om installation av värmepump från firma i Vara a ca 100 000, slangen fanns nedgrävd. Den slutliga fakturerade kostnaden för inkoppling + pump slutade på 230 000 inkl rotavdraget. Firman hävdar att det var så dyrt. Varning för muntlig offert.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Värmepump [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.