Allt fler familjer i Sverige väljer ladhusstilen när de ska bygga sitt nya hem. Denna typ av design passar dig som vill ha en avskalad stil och öppen känsla på ditt hem. Skandinaviskt, funktionellt och tidlöst är ord som brukar användas för att beskriva ladhusdesignen, och den gör allt större succé på husmarknaden. Fler och fler familjer verkar vilja inspireras av den skandinaviska, vackra ladugården när de bygger sitt framtida hem. De typiska detaljerna från den klassiska, svenska ladugården lyfts då upp, och appliceras på ett bostadshus. Med sin stående träpanel, raka huskropp och minimalistiska form är ladhuset ett både praktiskt och prisvärt alternativ. Eftersom ladhuset smälter in fint oavsett omgivning så spelar det heller ingen roll var du bor. Ladhusen är till för alla!
Varför är ladhusen så populära?
I Sverige är många av oss uppväxta med klassiska, gamla ladugårdar runt omkring sig. För många av oss för de vackra ladugårdarna i trä tankarna till sommaren, barndomen och ett fridfullt lugn. Ladhusen passar in i omgivningen oavsett var du väljer att bygga, och har en tidlös stil som kommer fungera för flera generationer framåt. Valet av panel, färger och andra inredningsdetaljer sätter din egen personliga prägel på huset, och trots sin enkla design så blir ladhuset på så vis ändå eget och speciellt.
Exteriör
Ladhusen är inspirerade av gamla ladugårdar, därav den långa och raka formen som har en enda riktning i huset. Hustypen är både funktionell och estetiskt inbjudande. Det arkitektoniska uttrycket och stilrenheten på ladhuset gör att det smälter in fint i sin omgivning, oavsett om du placerar det i skogsgläntan eller på klippan vid kusten. Den korta eller obefintliga takfoten och branta sadeltaket är andra detaljer som kännetecknar ladhusdesignen. Ladhusen är oftast 1 eller 1 ½ plan. Den klassiska, svenska ladan har dessutom många detaljer som kan användas som inspiration vid bygget av ditt bostadshus, exempelvis luckor och dragportar. På så vis förstärker du den genuina ladugårdslooken.
Fasad
Ladhuset kan designas med antingen stående eller liggande träpanel. Eftersom fasaden på ett ladhus har få andra detaljer så sätts den vackra träpanelen i fokus. Du kan välja att få panelen levererad obehandlad, och då själv stryka på den färg eller behandling som du önskar. Färgen du väljer på träpanelen befäster det uttryck som du vill att just ditt ladhus ska ha. Lasyr, slamfärg, tjärvitriol och järnvitriol är olika behandlingar som har blivit alltmer populära att behandla träpanel på ladhus med. En stor trend just nu bland fasadkulörer är den helsvarta, som kommer pryda allt fler träpaneler under 2021. Många väljer att betona den klassiska industristilen på ladhuset med svart färg på både tak, plåtdetaljer och fönster med spröjs.
Tak och fönster
Takmaterialet på ladhus är oftast gjort av plåt eller papp. Tegel är ett takmaterial som ofta väljs bort, till fördel för enkelhet, funktionalitet och den efterlängtade ladugårdskänslan. I och med att långsidorna av ett ladhus är bärande så bör det inte brytas av för många reglar med en högt liggande fönsterlist. Stora, stående rektangulära fönster är då istället till störst fördel, det skapar ett vackert ljusinsläpp i ditt hem året om. Den enastående takhöjden ger dessutom närhet till naturen tack vare de stora fönsterna. Om du också väljer att utrusta fönstren på ditt ladhus med rullport, så kan du skapa den karakteristiska ladugårdslooken. Träluckor är också ett alternativ när det kommer till mörkläggning. Då kan du både stänga för och öppna upp efter behag.
Interiör
Interiört har ladhuset självklart alla funktioner som önskas av ett nybyggt hus. Du kan sedan enkelt förstärka den skandinaviska och harmoniska känslan inomhus med hjälp av olika trämaterial. Både golv och väggar kan till fördel prydas med trä. Exempelvis kan en vacker panel i grå bets skapa en varm och ombonad känsla. Jordnära och fridfulla toner på golv och väggar inomhus skapar lugn, och hemmet blir på så vis både naturligt och hållbart. Det extraordinära med ladhuskonstruktionen är möjligheten att glasa upp i främre gaveln, eftersom det är öppet upp till nock. På så vis får du ett härligt ljusinsläpp. Den klassiska ladhusdesignen innebär också öppen planlösning, vilket skapar möjlighet för dig att tämligen enkelt rita om planlösningen utefter din familjs egna önskemål och behov. Se till att maximera varje kvadratmeter och få ut det mesta möjliga av den stora byggytan. Det är också viktigt att tänka på att ladhusen är långsmala, vilket lätt kan resultera i många korridorer. Som byggherre behöver du ställa detta mot behovet av ändamål och rum i ladhuset.
Närhet till naturen
Inte nog med den öppna planlösningen, nu börjar allt fler också vilja öppna upp mot utsidan av huset. Gränsen mellan ute och inne kan suddas ut på fler sätt än med hjälp av stora fönster. Vid nocken kan du öppna ut mot en uteplats eller ett uterum. Den mest populära typen av uteplats just nu är pergolan, som är ett enkelt sätt att konstruera en trivsam uteplats på. Ett uterum kan skapa en förstärkt känsla av närhet till naturen.
Vad kostar det?
Många av de hustillverkare som bygger modulhus har också börjat att lansera ladhus. Det finns olika sätt att gå tillväga i processen med att bygga ett eget ladhus. Du kan välja att endast köpa byggsatsen och göra allt arbete själv. Du kan också välja mellan olika alternativ där du till viss del eller helt överlämnar allt arbete åt byggföretaget. Det här kallas för delad entreprenad och totalentreprenad. Väljer du något av de två sistnämnda alternativen så tillkommer givetvis kostnader för arbetet som byggföretaget gör åt dig.
Byggsatspris
De flesta hustillverkare har ett så kallat byggsatspris. En kortfattad förklaring av begreppet byggsats är att det innehåller precis allt material du behöver för att bygga ladhuset efter att tomten har förberetts för byggnaden. Med andra ord så ingår precis allting, inklusive vitvaror. Det enda du behöver addera efter byggsatsen är möbler och inredningsdetaljer. Vad byggsatsen kostar varierar beroende på önskad storlek på huset, samt vilka olika tilläggsval du väljer.
Prisexempel på ladhus
- Arvesund, Prefabhus, 1,5 plan, 152 kvm. Kostnad byggsats: 1 710 000 kr.
- Vårgårdahus Villa Enhagen, 1,5 plan, 175,8 kvm. Kostnad byggsats: 1 577 000 kr. Totalpris delad entreprenad Göteborg: 3 056 000 kr. Totalentreprenad Stockholm: 3 500 433 kr.
- Lundqvist Trävaru AB, 1 plan, 87,5 kvm. Kostnad byggsats: 207 400 kr. Kostnad montage: 123 000 kr. Totalkostnad: 330 400 kr.
Att tänka på när du anlitar en hantverkare
När du köper ett nytt sommarhus eller bostad behöver du ofta hjälp med renovering, och det är då viktigt att hitta rätt hantverkare. Flera tusen svenskar klagar på hantverkartjänster hos kommunernas konsumentvägledare varje år. Vill du undvika att hamna där själv? Tänk då på det här:
- Jämför flera olika hantverkare innan du tar ditt beslut. Begär skriftliga offerter från alla och jämför dessa, men glöm inte bort att titta noga. Vissa hantverkare lämnar nämligen pris för hela jobbet, medan andra inte tar med precis allting – deras offert kan därför verka billigare. Var noga med att fråga om det tillkommer något, och säkerställ att momsen är inräknad.
- Skriv ett utförligt avtal med din hantverkare för att undvika missförstånd. På avtalet som både du och hantverkaren undertecknar ska tidsplan, kostnad och omfattning vara noga angett.
- Dubbelkolla vad som gäller för möjliga tilläggsarbeten, vem som är ansvarig för exempelvis el, material, städning, resor och så vidare.
- Se till att hantverkaren du anlitar har F-skattsedel på sitt företag.
- Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta också ditt eget försäkringsbolag och dubbelkolla vilka försäkringar som gäller vid renovering, och teckna det som behövs.
- Ta kontakt med Kronofogden, för detta behöver du person- eller organisationsnumret för hantverkaren. Ta reda på om företaget i fråga har några skulder eller om de tidigare varit satta i konkurs.
- Det finns något som kallas Råd & Röns “Svarta listan”. På den här listan syns alla företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister. Kontrollera att just din hantverkare inte finns med.
- Se till att hantverkaren är auktoriserad, behörig eller certifierad, särskilt för el- och VVS-arbeten. Be om att få se ett intyg för säkerhets skull.
- Läs också Konsumentverkets tips innan du sätter igång.
Så här tycker folk: