Vad kostar hantverkare? Timpris och tips

Att anlita hantverkare är idag mer prisvärt än tidigare. Sedan ROT-avdraget infördes kostar en hantverkare ungefär en tredjedel av vad det kostade att anlita hantverkarhjälp innan ROT-avdraget. Så vad kostar hantverkare egentligen? Vi tittar närmare på timpris för bland annat snickare, målare, rörmokare, elektriker och murare.

Timpris hantverkare

En vanlig lösning när man anlitar hantverkare, oavsett om det handlar om snickare, elektriker eller en värmepumpsinstallatör, är att hantverkaren anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar denne lagt ner på arbetet ,vilket ger den totala arbetskostnaden. Vill man kan man sätta ett tak på vad arbetet får kosta men då är det viktigt att reglera detta i avtal med hantverkaren på förhand.

Konsumenttjänstlagen säger att en avvikelse på 15 procent från överenskommen arbetskostnad är ok för en hantverkare att ta ut på eget bevåg om inget annat avtalats. Dock ska denna extra arbetskostnad specificeras på fakturan. Läs mer om konsumentmakt och avtal med hantverkare här: http://byggmentor.se/renovera/hitta-byggfirmor-med-bra-hantverkare/

Timpris för olika typer av hantverkare varierar men vill man ha en summa  mellan tummen och pekfingret på vad hantverkare kostar är 500 kr/timme ett rimligt timpris. Hantverkare sätter dock sina egna priser så i slutändan är det i förhandlingen mellan hantverkaren och dig som kund som det avgörs. En god idé är därför att alltid kontakta flera olika hantverkare eller byggfirmor (testa gärna gratis offerttjänst för hela landet via länken) när du vill få ett arbete utfört. Då kan du jämföra deras priser och kanske förhandla dig fram till en bättre arbetskostnad i slutändan!

Schablonpris per timme för olika typer av hantverkare

Det är givetvis svårt att ange timpris för hantverkare i allmänhet eftersom det är så stora skillnader, även inom olika hantverkargrupper. Timpris och arbetskostnad varierar också beroende på faktorer som: arbetets omfattning (ju större projekt desto större chans till pressat timpris), var någonstans i landet du bor (generellt är timpriset något högre i storstäder) samt din egen förhandling om priset med hantverkaren.

Ska du anlita en snickare bör du räkna med ett pris på 300-450 kr/timme före skatt och ROT-avdrag

Här är en fingervisning om vad det kostar att anlita olika typer av hantverkare per timme. Priserna kan som sagt alltså variera även utanför ramarna som anges här (priserna anges exklusive moms och innan eventuellt ROT-avdrag):

Typ av arbete

Pris per timme
exkl moms.
Få offert!
Länk till gratis offerttjänst

Målare

300-400 kr/timme 

 Offert Målare

Snickare

 300-450 kr/timme

Offert Snickare

Murare

 350-550 kr/timme

 Offert Murare

Elektriker

 400-550 kr/timme

 Offert Elektriker

Golvläggare

 350-600 kr/timme

 Offert Golvläggare

Rörmokare/VVS

 450-600 kr/timme

 Offert VVS

Markentreprenör

 400-600 kr/timme

 Offert markarbete

Värmepump installatör

 400-600 kr/timme

 Offert värmepump

Flytthjälp

 300-500 kr/timme

 Offert Flyttfirma

Takläggare 450-650 kr/timme

 Offert Takläggare

Vad kostar hantverkare efter ROT-avdrag?

ROT-avdraget innebär att 30% av arbetskostnaden (alltså inte exempelvis materialkostnad eller reseersättning) skattejämkas till 50 000 kronor per person och år. Här är ett räkneexempel på hur ROT-avdraget används för att sänka kostnaden när du anlitar hantverkare och vad timpriset egentligen blir:

  • Säg att du anlitar en målare för att måla om hus. Han beräknar att arbetet tar 60 timmar och tar 350 kr i timmen. Det ger en arbetskostnad på 21 000 kr för att måla om huset.
  • Du får nu rotavdrag på 30% av arbetskostnaden (förutsatt att du betalat in så mycket i skatt under året). Det ger att timkostnaden blir 245 kr istället.
  • 60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr.

Vad kostar hantverkare som du använt dig av? Undrar du specifikt över någon annan hantverkargrupp? Positiva eller negativa erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför!

111 Comments

  1. Haha.
    Roligt forum. Ser en del oseriösa inlägg samtidigt som att det finns många kloka svar. Arbetar själv med "hantverk, på en högre nivå och har sett så mycket skit ute i verksamheter. Att programmet "fuskbyggare" kom till förvånar mig inte alls.
    Dessutom står jag för och detta genom erfarenhet att det är endast 10% av anställda som driver verksamheten framåt i företag och det gäller även egenföretagare. Det är skamligt att ens använda sig av en titel, då jag har sett hur illa en del utför sitt arbete, så illa att när man ifrågasatt deras arbete och om de skulle vara nöjda om detta hade utförts i deras egna hem, så tycker dom inte det??? Vad är detta för inställning. Om någon är lika pedantisk som mig själv och jag kan lita på det, skulle jag kunna betala mer för en seriös hantverkare, då det också kommer att ta längre tid, givetvis.

  2. Det var ganska dyrt, jag fick betala 4275 ink moms och med rot avdrag.

  3. ojoj, är människor så här oupplysta om verkligheten eller är detta ännu ett ställe där två grupper kan slänga anonym skit mellan varandra? Jösses!

    Ett tips till er som nu misstänker att hantverkare i största allmänhet, lurar sina kunder med ockerpris eller manipulerar ROT avdragen. Ni kan själva räkna ut på snabbast och enklast tänkbara sätt via verksamt.se. Sök er sedan fram till "e-tjänster" och klicka sedan på "räkna med våra kalkyler" och välj "räkna ut ditt pris".

    Exempelvis så kostar såklart en oerfaren hantverkare mindre pga mindre lön och en erfaren kostar således högre i pris. Jag gjorde nyss två beräkningar, en med lön 25000kr innan skatt och en på 31000kr innan skatt. Sedan bör man vara realist om hur beläggning funkar. Ett bra tal som är vedertaget i många branscher är ca 70-80%. Det betyder att man bör inte budgetera med mer än 80% i direktproduktion. Sedan ser kostnaderna säkert olika ut för en hantverkare pga många olika faktorer.
    Vi jobbar t ex med bilar som har påbyggnadsskåp och som kostar ca 8-9000kr/månad i bara leasing. Däremot blir vi lite mer effektiva för vi får plats med mer material. Vi har exempelvis en övrig årskostnad på ca 250000kr. Det täcker nästan allt som t ex lokal, tel, försäkringar, el, bränsle, bilskatt, verktygsslitage, revisor, administration, kontorsmaterial, bokf program, tidsystem, bank avg.
    Det täcker däremot inte övriga kostnader som, Sjukskrivning och ersättare, vab, administration av ROT eller samtal m kunder, samarbetspartners, leverantörer, myndigheter. Ej heller lokalvård, interna möten, marknadsföring, utbildningar etc. Jag kan intyga att dessa övriga kostnader inte på långa vägar ryms i de kvarvarande 20% utöver direktproduktion. Snarare minst 40%. Så de 20% som inte ryms i årsarbetstiden, tas från den tid vi vill ha med t ex vår familj.
    Med detta förklarat så fick jag fram genom beräkningebn på verksamt.se, att debiteringen bör ligga på minst 577kr/tim inkl moms för en oerfaren hantverkare med 25000kr i bruttolön och 666kr för en erfaren hantverkare med 31000kr i bruttolön.

    Utöver alla kostnader så bör man också ta med att företaget skall generera vinst. Jag räknade med minst 7%. Den anser jag dock bara ger lite täckning för den tid man berövar sin familj och privatliv med.

    Kommentar angående ROT, där några privatpersoner här i tråden, tycker att köparen borde få ansvar för. Ja gärna för mig. För den administrationen kostar på flera ställen i redovisningen och bokföringen. Så det är i stort sett ingen ide att sitta och ansöka åt kunder på med en rotdel mindre än 1500kr.

    Till syvene och sist så är det väldigt svårt att ens jämföra pris/timme mellan olika hantverkare. Därför att hastigheten och kvaliteten varierar mellan hantverkare.
    Vi jobbar t ex snabbare och säkrare med bättre hjälpmedel än för 4 år sedan då vi startade. Då debiterade vi 531kr/tim inkl moms. Nu debiterar vi 618kr/tim och tar 9,5kr/min för vår restid T&R uppdragsadressen. Och vid fasta installationspriser tar vi alltid 13,54kr/minut inkl moms för tilläggsuppgifter som inte rymmer inom den normala installationen.

    Men kolla verksamt.se så visar kalkylen att de uppgifter som redovisas här på kostnadsguiden är missvisande och verklighetsfrämmande under förutsättning att ni förstår vad lönekostnaden innefattar och vilka kostnader ett företag har för att finnas tillgängliga.

    Ps
    Hade någon kund ringt mig idag och hänvisat till priser här på kostnadsguiden eller dragit upp en förenklad löneberäkning i ett försök att prisförhandla? ja då hade jag sagt tack å adjö samt önskat lycka till. Varför? Jo för att jag Kan...och har friheten att själv välja. Mitt val Min frihet Mitt ansvar. Hela poängen med att driva eget! Ds

  4. Vi fick installerat två vattenutkast inkl. bytt lite rör på 2-3meter. 2.5h jobb samt material.
    Räkningen vi får är på 7.300kr.
    Rimligt?

  5. Denna prissättning är bra skev, är inte elektriker men jobbar som elkonsult i Göteborg. Här ligger priset runt ca 600kr exkl sedan debiterar dom oftast per 1h, är jobbet räknat som service kan man ju räkna med en utkörnings avgift eller att debiteringen börjar när dom lämnar firman.

  6. Många här som inte kan räkna. Min elfirma tar 580 kr i timmen plus moms. De 580 kronorna skall täcka försäkringar, utbildning, kläder, verktyg, svindyra mätinstrument, lokalkostnader, julfester, personalmöten, friskvårdsbidrag, företagshälsovård, sjukdagar, VAB-dagar, revisor, fakturering och lönehandläggning, och allt annat som är helt normalt på en svensk arbetsplats. Servicebilarna går i bästa fall +/- 0 (trängselskatt, parkering, diesel, service, försäkringar etc) på framkörningsavgiften. Sen får de anställda lön. Jag vet ingen vanlig montör som tjänar över ca 35 000kr i månaden FÖRE skatt. När allt detta är betalt får jag lön om det blir nått över.

    Som referens är min mor läkare och fakturerar ca 1800kr i timmen, och min flickvän jurist och de fakturerar sina kunder ca 3500kr i timmen.

    Är rätt tråkigt att ständigt få höra att man är dyr, när man fakturerar ca 1/4 av andra yrkesgrupper, och knappt får ekonomin att gå ihop.

    Samtidigt förväntar sig folk att mina möntörer skall vara erfarna, kreativa och estetiska i sina installationer, gärna vara smakråd, göra perfekta jobb snabbt rent, vara artiga och socialt kompetenta. Mina änställda är oftast allt detta, ändå säger folk "Oj, det var dyrt! Den andra elektrikern kostar bara så lite!" Ok, varför ringde du inte den andra elektrikern då? "Nej men du vet, det blev ju inte så bra förra gången, mycket slarv, och så tog det lång tid, och de saftade på för materialet"

    Om du tycker att en bra hantverkare är dyr, kan du ju prova en billig...

    • Intressant diskussion, måste ta upp hantverkarnas fakturering faktiskt, 580 i Tim + moms, fakturerar 8 Tim men har knappt jobbar 5 Tim, varför gör man så undrar jag.

      • Hej Nadja!
        Låt säga att man jobbar 5 tim av en 8 tim dag, vem ska betala dom andra 3 timmarna?
        Hinner ju knappast till en annan kund om det då inte är på samma område vill säga.
        Jag ger ofta pris och då blir det full tid 8 tim, men sen om det har gått bra den dagen och jag åker efter 5 tim då jag är färdig med jobbet hör inte hit. Lika väl om en rörmokare byter packning i en kran som tar 30 min, kunden blir fakturerad minst 2-3 tim för det med bilkostnad etc, så denna packning kan kosta 2000 kr att få bytt, inget konstigt med det.

        • Arbetar själv inom ett yrke som som ofta tar betalt per timme. Skulle aldrig ta ut 8tim ifall jag "bara" har 5tim hos en kund. Om man skall göra det så informera före att du har minimiavgift i annat fall räkna inte med att få betalt, 650*3tim= 1950Kr extra för en privatkund är mycket...

        • Plattis.
          Jo det är väldigt konstigt och har du inte mer än 5 timmar hos kund, så fär du själv ta smällen, dina 5 timmar innehåller den kostnaden som kunden skall betala, dessutom rastar du säkert bort 2 timmar, snackar i telefon 1 timme, så det innebär att kunden betalar för 8tim, men får 2tim.

        • Jag förstår allt det är med rätt höga kostnader för allt runt omkring då jag är egen företagare. Däremot har jag låga sådan avgifter som tur är.

          I övrigt är det ju marknaden som styr er lön så det är bara att gratulera. Hyfsat okvalificerat arbete men hög lön (drog alla hantverkare över samma). Och kom inte med snack om säkerhet, kunskap, utbildning mm. För sånt kan alla anställda skriva om i sina yrken. ”I slutändan så handlar mitt yrke om liv och död mm”. De argumenten håller inte i jämförelse med andra mer kvalificerade yrken.

          Det med att fakturera för 8h men jobbar bara 5h. Håller jag inte med om alls, det får hantverkaren i så fall lösa med sin övriga prissättning. En kund behöver se arbetstimmar och timpris. Inte betala för 8h och få 5h, hur korkad får du bli egentligen? Och hur går resonemanget mot skatteverket gällande ROT? Hur rapporterar du in det?

          Jag måste bara prova det i min bransch 😃 tyvärr skulle jag bara få prova det en gång. Skulle åka ut med huvudet före och dessutom säkert anmälas. (Arbetar som specialistsjuksköterska inom anestesi och intuberar, söver och övervakar, väcker upp mm).

          Angående prisbilden så ja den upplevs hög som fan för en kund. Angående lönebilden så är den också hög. Jämför dig inte gärna med läkare och jurister utan med en undersköterska som tjänar mellan 25.000 - 27.000kr innan skatt. Inga julfester, ingen gratis mobil, inga förmåner alls mm. Då skulle kanske timpriset skulle komma ned lite. De lönerna ni fakturerar är för just högspecialiserad sjukvård för sjuksköterskor likt mig själv. Det är egentligen skrattretande då vilka höga summor ni fakturerar era kunder. Men som sagt det handlar om att ni är på en marknad med fri prissättning, fria löner och vi sjuksköterskor är på en precis omvänd marknad där det är kartellbildning för att hålla nere priserna och lönerna. Bara att gratulera er hantverkare för de fina arbetstiderna med raster, kortare arbetsdagar, julfester, mobil betald av jobbet och utöver det en förhållandevis hög lön (jmf vårdbiträde, undersköterska och skötare i vården).

          Nä jag är inte bitter 🤣

      • Svin dyrt tycker jag och alla andra som tjänar inte så mycket per timme som din mor eller flickvän.
        Jag tjänar 121 kr per timme före skatt och jobbar som personlig assistent och måste betala hyra och alla andra vanliga kostnader per månad. När jag betalar allt då är det runt 4000 kr kvar för livet. Ingen nöjen ingen semester ingen lyx i livet. Därför tycker jag att det är sjuk dyrt.
        Uppskattar deras jobb men alla kan inte betala så mycket.

      • Det kostar att åka till dig, komma och ge offert, betala ev till, bränsle mm.

      • Som murare och arbetar (svart jobb) ibland är det alltid bäst att ta ett fast pris då kunden inte förstår tork tider osv.
        Material som egna slevar, filtar, resan dit resan hem samt förberedelser osv.

    • Hur lång utbildning har en läkare eller jurist, jämfört med en hantverkare?

      Jämför timpriset me är t ex en undersköterska istället, som också har gymnasieutbildning men jobbar med människor.

      • En elektriker har 3 år på gymnasiet med praktik på arbetsplatser. Sen 2 år lärlingsutbildning i själva yrket på en firma!

    • Om man anser att det är "utöver" att vara artig, socialt kompetent och jobba snabbt och korrekt är branschen inte tillräckligt konkurrensutsatt. F ö har din mor ett otroligt bra avtal. Erfarna överläkare, dvs 12-15 års utbildning och ca 10 års erfarenhet debiterar ca 1000-1250:-/h, förvisso dubbelt nätter och helger.

  7. Hur tänkte du nu,det gynnar er,vi som söker rot måste specifiera allt,o kunden har fått sitt rättmätiga rotavdrag,Det går inte som hanverkare eller företagare bluffa med det som du föröker påvisa,skattemyndigheten gör ju kontroll mot fakturan kund fått betala för jobbet.

    • Anlitade servicetekniker för Nibeservice byta stötdämpargummi pris 970 kronor per timme med moms plus kostnad för bil 240 kronor......

    • Nja

      När det inte i offerten anges timmar x timpris (vanligast vad jag sett) och jag inte heller får veta eller ens kan fråga skatteverket vad hantverkaren har skickat in så blir systemet uppenbart lätt att "fuska" i. Så även om företaget uppger en orimligt hög timpenning så reagerar inte skatteverket! Så offert med hög timpenning/tidsåtgång och med minsta påslag för materieldaelen (som inte heller ifrågasätts av skatteverket) ger då för kunden den lägsta nettopriset och största intäkten för företaget. Men då får ju skattekollektivet (mina grannar) betala en onödigt stor del av min renovering via sin skatt ! Har tyvärr fått flera sådana fantasi offerter med orimligt stor arbetsdel (men helt ospecificerad) , bara med ROT avdraget angivet.

  8. En elektriker, som vi pratade med, tar 688 kronor i timme! Är det inte för fräckt? Tackade nej och hittade annan med jordnära priser och som är lika duktig.

    • Tycker inte alls 688 kr är fräckt. Standard pris för en bra elektriker. Vill man ha lågpris så får man det man betalar för.

  9. Jag upptäckte när jag fick fakturan att offerten jag godkände innehöll priset EFTER ROT avdrag.
    Nu hamnar jag med en faktura att betala för en murare som kostar 650kr/timme och som inte gjorde ett fint jobb alls.
    Har ni nåt råd? Tack!

    Thomas

    • Den här sortens sidor är ju minst sagt lite missvisande. Jag känner personligen ingen snickare som ligger under 500kr/tim+m. Murare kan ligga uppåt 750kr/tim+m. Vår Elektriker tar 480kr/tim+m. Inget av detta är några överpriser men det kan ju folk lätt få för sig när ni påstår att en snickare kostar 300kr/tim. Lycka till att ta ut en avtalsenlig lön på den pengen. Eller så är det svartjobb ni syftar på. Aja baja!

      • Bra inlägg!!
        Ingen tänker på vad timpriset skall täcka!
        Får man indikation från kunden att man är dyr kan man alltid ställa motfrågan:
        Vad kostar du själv per timma?
        Oftast har de ingen aning!
        // Maud- Målare

  10. Mamma mia !

    Vad dyrt ! Dem tjänar bättre en läkare . minst 4000 kr x dag i en vecka 20 tussen och i en månad 80 000 Kr!
    En städare får knappast 133 kr per timme !!!!!!

    • Snickaren får ju givetvis inte 500:-/tim i lön.det är vad företaget han jobbar åt fakturerar. Och det ska ju täcka bra mycket mer än lönekostnaden.

    • Hej
      Problemet i Sverige angående anlitandet av hantverkare är ROT AVDRAGET!
      Våra kära politiker kan inte tänka som vanligt,Rot avdraget skall lämnas in av beställaren om det ska fungera.
      Idag ligger det på hantverkaren vilket gör att han tar en del av rot avdraget själv vi får kanske hälften.
      Helt fel....
      Om det hade legat på beställaren så hade hantverkaren fått ge en offert på synlig arbetskostnad samt materialkostnad där efter kan beställaren bedöma sin faktiska kostnad.
      KÄRA POLITIKER ÄNDRA DETTA SÅ DET GYNNAR OSS MED ROT AVDRAG SOM DET ÄR TÄNKT OCH DET GYNNAR HANTVERKARE MED MER JOBB!
      VAKNA!!

      • Hur tänkte du nu,det gynnar er,vi som söker rot måste specifiera allt,o kunden har fått sitt rättmätiga rotavdrag,Det går inte som hanverkare eller företagare bluffa med det som du föröker påvisa,skattemyndigheten gör ju kontroll mot fakturan kund fått betala för jobbet.

    • Om man tar 500kr/tim så har hantverkaren ca 183 kr i fickan. Då är all skatt, arbetsgivaravgifter och moms dragits

      • 183 kronor per timme x 165 arbetstimmar ger hantverkaren 30.195:- kronor i plånboken efter skatt. Det motsvarar en lön på nästan 40.000 kronor före skatt. Vad tjänar en sjuksköterska?

        • Vad tjänar en chef på Eriksson? Det går ju inte att jämföra på det sättet.

        • Mmm vad gör en sjuksköterska kontra hantverkare då? Tänk och stå på ett regnigt och blåsigt tan i 2 grader...

        • Man märkte tydligt hur hantverkarna dubblade sina timpriser efter att ROT kom till.
          Ett av vår tids värsta skattefinansierade bedrägerier. Känner själv en som drar in 20K i veckan.

        • Sjuksköterska kan inte utföra hantverksjobb och de som beställer hantverkare klarar tydligen inte heller uppgift, där kommer hantverkare in i bilden, alla gör sina yrkesval skulle jag påstå.

      • 183 kronor i fickan? Vad bra! Vad säger du om de som tjänar 135 kronor före skatt, t ex undersköterska? Tungt och slitande jobb. Och ikke mindre viktigt, eller hur?

        • Absolut förtjänar vårdpersonalen mer betalt. Men på vilket sätt menar du vårdpersonalen tjänar mer för att hantverkaren tjänar mindre?

      • HEJ, är intresserad, hur du har räknat ut de? Har själv nyligen startat eget men ät osäker på hur mycket av de fakturerade beloppet som är mitt?

        • Låt säga att du tjänar 100:-
          100:- minus moms 25%= 80:- kvar
          80:- minus kommunal skatt ca 31%=55:-
          55:- minus egenavgift ca 29%= 39:-
          Kvar till dig på 100ingen blir alltså i runda slängar 39:-
          Min revisor har alltid sagt till mig att räkna med att få behålla ca 37:- på en 100-lapp efter alla skatter.

    • Tänk vad lätt det är att skriva ogenomtänkta och falska påståenden på internet. Att företaget debiterar kunden 500kr i timmen betyder ju inte att arbetaren har 500kr i lön / timme. Medellönen för en installationselektriker ligger på 32.800kr alltså ungefär 193kr / timme. Medan medellönen för en färdigutbildad läkare ligger på 78.000kr.

      • Ja, en färdigutbildad överläkare. Efter c:a elva år av intensiva studier, praktik, och specialistutbildning.

    • Så du tyckte 4000 Kr dag var dyrt, jag tycker att betala skat inte är så roligt, men ska man driva firma så måste man betala skatter m.m. Du kan ju kolla vad får för 4000 Kr
      Resultat
      Att fakturera, exkl.moms 63 185 kr (Ink Moms 25% 78 982 kr )
      Sociala avgifter 31,42% 11 789 kr
      Kompensation för tjänstepension 1 876 kr
      Kompensation för ej betald semester 4 020 kr
      Firmans övriga kostnader, exkl. moms 12 000 kr
      (Ink Moms 25% 15 000 kr )
      Kvar till "lön" före skatt 33 500 kr(Lön efter skatt35% 24 645 kr)

      Sen ska du som arbetstagare och betala Skatter m.m.
      Resultat: Du får 24 645 kr i månaden efter skatt. Skattetabellen är 35.
      Skatter
      Kommunalskatt 7 170 kr
      Landstingsskatt 3 761 kr
      Statlig skatt 0 kr
      Public service-avgift 112 kr
      Kyrkoavgift 437 kr
      Begravningsavgift 81 kr
      Jobbskatteavdrag -2 707 kr
      Summa 8 855 kr
      Summa i procent 26,43%
      Marginalskatt 35,40%

      Så jag ve inte om T.ex 4000 Kr är så dyrt för det mesta går ju till skatter som sedan betalar skolor, sjukvården m.m.
      och av den summa får ju bara arbetaren kavar i lön 24 645 Kr

    • Dra av alla kostnader och moms för företagaren så är det inte mycket kvar.

      Städare har kanske lägre timlön men många städare har ingen utbildning eller låg.

      Tänk att du driver ett företag med anställda! Ge ex på vad som är skäligt att ta ut och räkna sen på alla kostnader du har som en företagare.

      Är du enskild företagare och lönen bara ska ge dig en låg lön och i princip mindre än du hade fått som anställd? Som företagare jobbar du dygnet runt och kostnader är enorma och likväl skatterna!

  11. Väldigt bra lista ni har sammanställt dock tycker jag. Precis som Vilma att ni borde lägga till att priserna skiljer mellan en liten stad kontra en större stad.

  12. Priserna ska naturligtvis anges INKL MOMS. Ett timpris på 500 kr/tim blir alltså 625 kr/tim. En offert ska ALLTID ange timpriset före ROT-avdrag. Ärlighet varar längst.

  13. Det är fel i deras beräkningsexemplar...
    "60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr"
    det borde nog stå: 245/timme :)

    • Ja, och sen kan du ju försöka hitta en kompetent målare för 350 kr timmen ! x)

    • Har anlitat ett lokalt företag ,glasmästeri ,har köpt sk pliseer ,ett alttill persienner ,via offert skulle arbkost ,alltså uppsättning ,kosta 2400, /1 1/2 timmes jobb,lite dyrt eller?

  14. Priserna är lite inaktuella, 6 år har gått och man får nog räkna med att betala lite mer än ovanstående.

    Märkligt också att ni redovisar priserna exkl moms, eftersom det troligtvis är främst privatpersoner som läser här

      • Det var dyrt vi tar 500kr inkl, moms,
        oavsett vart,

      • Har precis startat firma.och det var lärorikt att läsa om olika åsikter.det har hjälpt mej att bestämma ett fast tim belopp. Men jobbar helst med projekt pris. Tack för alla tips

  15. Hej byggvänner!
    Jag ska uppföra ett hus på 120 kvadrat. Gjuten platta, golvvärme, spontbelysning, spotlights, klinker på golv utom i sovrummen. Måleri utvändigt och invändigt sköter jag själv. Badrum, kök, tak, resa väggar (köpt väggblock och takstolar) osv ska jag låta hantverkare göra.

    Tänker be olika företag titta på en totalkostnad på arbetet.
    Någon som kan göra en väldigt grov skattning på det totala priset för arbetet?

  16. Funderar på om timkostnaden ni anger ovan för ex en elektriker inkluderar materialet eller om det läggs utanpå?

  17. rör och el är dyrare då det krävs yrkesbevis för dessa grupper, tillgång och efterfrågan. Maskinparken är offtast dyrare för snickare än de övriga, mark undantaget.

    Det som förvånar mig är priset angivet för snickare, det är lite inaktuellt. torde ligga på 450-600/timma beroende på jobb som skall göras och kraven finnish. (pris till slutkund)

    i listan ovn är det dyrare med flyttgubbe än snickare. hur???

    • räkna på ca 1500-3000 kr kvm för plattan beroende på mark och vart i sverige du bygger. allt från 8000-30000 kr kvm för huset beronde standard osv

  18. En rörmokare var hos mig pga avloppslukt i handfatet. Han vred till vattenlåset som hamnat snett. Han gick efter 2 minuter. Faktura: 2500 kr. Vad ska jag göra? Han ger sig inte en tum.

    • Hej. Du kan alltid bestrida fakturan som privatperson. Om du inte bor i obygden så är 2500:- för arbetet orimligt. Har du dessutom inte fått en uppskattning innan så kan de inte kräva den ersättningen av privatpersoner. De måste ange minsta debitering.

      Bestrid alltid.

    • Det är bara att betala. Om man har hus (vilket jag förutsätter inte du ringt någon hyresvärd) så innebär det ett eget ansvar. Vem skall annars betala resan och åtgärden, hur liten åtgärden än visade sig vara. Det är ju inte rörmokarens hus och eller avlopp hen kom ju på beställning. Ergo betala! Se det som läropengar, nästa gång kanske du kan pröva själv att hitta felet och tror du dig inte ha kunskapen eller modet be någon om hjälp eller fortsätt betala.

  19. Någon som vet vad en rimlig timkostnad för reseersättning är?
    Samma timpris som för själva arbetet? Är det vanligt att man betalar både bilersättning och resekostnad?

  20. Jag undrar över resekostnad. Anlitade en elektriker som tog 675 kronor i resekostnad och 213 kronor i bilersättning. Tycker det låter väldigt dyrt. Någon som har betalat liknande summa för resa?

    • Lite inaktuellt men.. Låter hutlöst (om hen inte åkt väldigt långt). Har själv haft en elektriker som betett sig likvärdigt (8km resväg, servicebil 450:- plus milersättning 32:-/ mil), jag blev vansinning. Andra hantverkare låg på ca 170:- för servicebil, inga milersättningar. Lite väl valda ord och hens debiteringar ströks.
      Om personoen i fråga inte bokstavligen kan försvara ockerpriset (för det är vad är, vid rimlig resväg) så gör det känt så denne kan undvikas??

      • Fel, det är helt rimligt. Bara bilen kostar minst 50 000/år med bensin, service, reparation, försäkringar. Avskrivningskostnad och verktyg/utrustning inte inräknat! Om en elektriker har 100 kunder per år så blir det 500 kr/ kund i bilkostnad som slås ut på kunderna. Eller så betalar hantverkaren från sin timersättning för att åka och jobba hos kunden. Därutöver bör elektrikern ta betalt för tiden för bilresan om det är ett kortare jobb än en arbetsdag. 500-600 i bilkostnad täcker endast en del av kostnaderna för att kunna ta sig ut till kunden.

      • Tycker du det är fel? Han har en kostnad på bilen. Han är i tjänst när han åker till dig! Åker han till dig på fritiden, ska han inte få betalt för att ta sig till dig?

        Vem ska betala för bilen och tiden som det tar att åka från och till dig som kund?

        Sanslöst att folk är så snåla och inte förstår denna del!

  21. Hur ser de aktuella tim-kostnaderna ut för 2017?
    Mvh Ingela

  22. Här talas det om snickare, målare och rörläggare.
    Lämnade in min båt till en båtfirma. 1000kr/Tim tar dom - hur fan kan man med?

    • Båt brukar vara dyrt att äga,tycker det var ett litet överpris dock, ägt båtar så jag vet.
      Men när det gäller hantverkare i de flesta branscher så tycker jag att dom utan problem ska kunna kan ta upp till 7-800:- i timmen ink moms.
      Då dom skall planera arbetet utföra och krävd oftast fysiskt arbetet som resulterar dåliga ryggar knän och axlar och lämna flera års garanti. Jämför detta med ex mäklare konsulter advokater som kan ta ca 1300:- och ännu met i timmen utan problem eller att skämmas alls över dessa priser, undrar när man skall börja värdesätta duktiga hantverkare som är proffs och förtjänar denna timpeng i jämförelse med de jag nämnt ovan. Av med hatten till ändats de duktiga hantverkarna med lång och gedigen erfarenhet.

      • Advokater och konsulter i många branscher har långa utbildningar som många inte hade fixat. De flesta hantverkare kan knappt räkna procent och multiplikation så offerten stämmer! Svenska hantverkare är fruktansvärt överbetalda. Låt andra hantverkare från Europa göra jobbet. Minst lika bra och till mycket billigare peng!

        • Glöm inte staten tar nästan 70% av hantverkaren. Inte mycket kvar för oss.

        • Om jobbet är så enkelt och det inte behövs erfarenhet även om kunskapen inte kommer från en skolbänk. Då kan väl alla göra sina jobb själva? Varför anlita en hantverkare över huvudtaget? Så bara för man lärt sig något utanför skolbänken är man inte värd pengar? Riktigt skönt argument!!

          • Hade jag haft tiden hade jag definitivt gjort de flesta jobben själv. Tar längre tid men då bli iaf ordentligt gjort och jag vet vilket resultat jag kan förvänta mig. Till skillnad från hur det har blivit de gånger jag anlitat SVENSKA firmor (både rör, snickare, el, målare) som varken levererar enligt överenskommelse på tid, pris eller förväntad kvalitet trots tydliga kontrakt, förslag från min sida om att lägga till extratid i deras egen planering för att säkerställa att man kan flytta in när man tänkt, och inga ändringar från min sida som kund. Till skillnad från alla andra yrkesgrupper verkar hantverkare vara de enda som inte fattat att det är den som betalar fakturan som avgör vad som är ett rimligt pris att betala för tjänsten. Självklart är mindre jobb dyrare för att det blir mer ställtider för hantverkaren, men det är dags att lära sig att kommunicera detta tydligt INNAN arbetet påbörjas. Istället för att skicka en faktura efteråt och förutsätta att kunden ska ”fatta att det är dyrt för jag har ju varit så jädra länge i branschen” eller vilken orsak man nu tycker man som hantverkare vill ange.

        • Sån otroligt korkad kommentar,nästan man funderar du har eget o med billiga utländska arbetare,skäms på dig.

      • Ja och vårdpersonal har 100-200kr i timmen och dom sliter inte på varken rygg knä eller psyke.

        • vad ????
          både kvinnor och män lider av
          är ryggsjukdomar ,muskuloskeletala och
          psykiska diagnoser. Plus Yrkesgruppen städare och fönsterputsare har en högre olycksfrekvens
          än övriga yrkesgrupper. Den relativa
          frekvensen beräknas som antal olyckor
          per 1 000 sysselsatta och år. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsplatsolyckor per 1 000 sysselsatta per år.
          För städare och fönsterputsare är siffran
          4,0 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta per år

      • Du kan inte jämföra en hantverkare med advokater etc. Om man vidare utbildar sig så ska det även synas i plånboken. Människor som har studerat efter gymnasiet ska ha en högre lön då de förlorat flera årslöner under studietiden samt har höga studielån. Inte rimligt att hantverkare har dubbelt så hög lön jämfört med tex sjuksköterska/polis etc...

        • Det var bland det dummaste jag har läst. Studera vidare är självvalt. Studielån lika så. Varför ska lönen vara så olika. Jag hade valt ett ”lågavlönat” yrke som t ex snickare med samma lön som en advokat om jag hade varit intresserad av det. Anledningen till att många läser vidare är för att akademiska yrken är väldigt mindre fysiskt krävande, alltså lata narcissister som tror sig vara värda mer än gemene man. Nästan alla på chefspositioner med höga utbildningar lider av någon sorts störning, vem kan annars vara så elak och känslokall när det behövs...vem ska köra trucken, en dresserad apa? Nä du. Det kommer bli problem i framtiden med Artificiell Intelligens, ingen behöver fysiska jobb?

        • Du pratar nu om unga människor som tillsammans med sina kompisar festar sig igenom 3-4 år på skattefinansierade utildningar på universitet, med studiebidrag, som också är skattefinansierat.

          Det är garanterat mer krävande att ha ett vanligt arbete i 8 timmar om dagen än att plugga på universitet. Studieskulder är självvalda för att folk inte pallar skaffa ett extrajobb. Min flickvän är jurist och jobbade extra på en advokatbyrå under studietiden = 0kr i skulder.

  23. Hej,

    Ni som söker hjälp med ett bra pris, ring kulört måleri med en fransk töch! Jag bor i västra götaland och är målare utbildad med flera års erfarenhet.Jag tar 320 exkl moms. Information och bilder av mina uppdrag via email. Hälsningar

    • Ett stort fel här,du ska skriva inkl moms,exkl moms säger ku den ingenting.

      • Fast det gör det ju.
        Exklusive moms är ju vad själva hantverkaren kostar.
        Inklusive moms är ju bara ett annat ord för skatt.
        I detta fall 25% skillnad.

        Är väl alltid bra att veta hur mycket pengar som går till företaget och hur mycket av summan på fakturan som går direkt till staten?
        Eller tror du att företagen får ens känna smaken av den 25% momsen? Det gör många.

        Hur skulle du själv beskriva skillnaden exklmoms och inklmoms?

  24. Skall snart sälja min lägenhetBehöver lite upprustning med måleri i några rumUndrar hur långt efteråt jag behöver betala fakturanOm det går bra när jag sålt lägenheten?

  25. Nu måste jag fråga om de priser som anges här är exklusive moms eller inklusive moms?
    Det vore ju bra att ange då det blir en avsevärd skillnad....

  26. Hej!
    Behover lite hjälp:
    Jag ska jobba som smiede, privat på helgen och fritiden men hur mycke kr. per timmer kan jag selja min jobb?
    Tack så mycket.
    Mvh/Slavi

  27. Tack för att ni finns.

    Har ni också uppgifter om materialinköps påslag?
    och ev. bilersättnings policy vore det tacksamt.

    MVH
    Anders Flodin
    PS Närmast elektriker denna gång.

  28. hej vad är kostand på att lägga kakel i köket mellan diskabänken och skåpet ungefär 1,5 kvm?

  29. Det är väldigt stor skillnad på verktygs kostnader mellan olika yrkesgrupper. Som ett exempel har alla rörläggare en press maskin som kostar lika mycket som alla snickares maskiner ihop. Utöver press maskin behövs ett antal övriga maskiner och verktyg. Många av dessa verktyg är special verktyg som givetvis kostar mer än vanliga verktyg. Som exempel urdragare, provtryckningspump, hålstans, gängverktyg, rensmaskin m.m. Utöver dessa special verktyg behövs ofta snickeri verktyg såg, håltagare skruvdragare m.m.
    Så rörläggarna har stora utgifter på sina verktyg vilket måste betalas.
    Tack för ordet.

    • Jag kör egen byggfirma och har maskiner och verktyg för över 300'000:- och köper fortfarande in nya verktyg allteftersom jag är i behov av nya verktyg
      Rörpressen kostar lika mkt som snickarens alla verktyg ihop? Jag vet inte hur mkt en press kostar men lovar att det inte är 300000:-

    • En snickares vektygspark är bra mycket dyrare
      En pressmannen kostar 10 tusen
      En sänksåg,skruvdragare,klyvbord,ger&skapa,spikpistol,överhandsfräs,elhyvel,skivhiss,rullställning,bilmaskin,slipmaskin,tigersåg,multisåg,kedjesåg,blandare,
      Tombola,dammsugare ,handklinga mm mm listan är lång
      En verktygspark för en snickare är ca250-400 tusen beroende på märken
      Och kunskaps mässigt ska vi kunna el,rör,bygg och målning då vi alltid agerar arbetsledare till dessa

      • Hahahahahahaha a jo så är det ju verkligen en snickare som agerar arbetsledare åt mer kunigs yrkesarbetare 😄

  30. Hur kommer det sig att ni redovisar priser ex moms? För vem är det intressant?

    Tror det är mest privatpersoner som läser detta...

  31. Jag undrar hur prissättningen ser ut i mer udda / ovanliga hantverksyrken där det handlar om specialkunskaper. Tillgång och efterfrågan har kanske också betydelse? T ex en stuckatör? Dekorationsmålare? Förgyllare? Någon som vet och/eller har erfarenhet av dessa?

    • Hej Maria, bra fråga. Det är givetvis svårt att ge prisuppgifter för väldigt nischade yrken eftersom de är så otroligt utsatta för den klassiska "tillgång-efterfrågan"-principen. Det finns helt enkelt dåligt med schabloner och liknande. Jobbar du som dekorationsmålare och konkurrensen är låg men efterfrågan hög kan du givetvis utan problem ta ut en rejäl timpenning.

      Kanske finns det andra läsare som har mer konkreta tips till Maria? Dela gärna med er!

      /Kostnadsguiden

  32. Ringde lokala rörfirman för montering av en ny vattenutkastare, har funnits en tidigare vars vred gått sönder. Han sa att det skulle bli dyrare med faktura och då sa jag att jag ville ha utan, trodde förstås att jag skulle få kvitto. Fick jag inte... 700 kr för jobbet tyckte jag var dyrt. Tog högst en timme. Eller var det billigt?

    • Det var ett bra pris du fick. Normalt med kvitto så skulle det ha kostat ca 500kr för vattenutkastaren och plus någon rörbit och någon koppling och en Timmes arbete ca 500-600kr timmen plus körersättning

  33. Ett tips är att vara tydlig i offert-fasen med om priserna är innan eller efter ROT-avdrag, och dubbelkolla att ROT-avdraget gäller för just det arbete man ska ha utfört. En del firmor anger sin timkostnad efter ROT-avdrag och då kan det låta billigare än en annan firma som anger priset innan ROT-avdrag, vilket kan ge en skev jämförelsebild. Dubbelkolla ROT alltså!

  34. Bra tips när det gäller att anlita snickare är att göra upp p´å förhand om maxtak på vad ditt jobb ska kosta. Oseriösa snickare kan ibland låta kostnaderna dra iväg onödigt mycket, så försök avtala så mycket som möjligt på förhand för att säkerställa att du inte råkar illa ut.

    Dock ska sägas att de flesta snickare är seriösa och ärliga och för man lite dialog med snickaren märker man snabbt om de är bra. Tack för bra guide i övrigt, priserna stämmer väl överens med mina erfarenheter.

  35. Tack för bra artikel, tycker den stämmer överens med egna iakttagelser. En viktig grej som jag vill komplettera med är storleken på orten där man anlitar hantverkare. Generellt är det dyrare ju större stad, av någon anledning. Har själv märkt detta när jag anlitar hantverkare hemma i Göteborg jämfört med sommarstället i Värmlands skogar :) Säkert en skillnad på 15-30 procent i ren arbetskostnad. Denna faktor är ju iofs svår att göra så mycket åt, om man inte flyttar :) Men bra tips att höra med flera hantverkare innan man bestämmer sig, mer konsumentmakt åt folket!

    • Det är dyrare att bo i stora städer, även för hantverkare som också är människor som skall betala hyra etc.

      • Det som Anders berättade i det första inlägget, bör ha tillfört de flesta av oss, smått okunniga som ej är företagare, att det är inte vad du först ser ( räkningen) som betyder nåt , utan innehållet bakom maskeringen - beskattningen som får oss att förstå det som så mycket i vårt samhälle mår riktigt bra av. Komplexiteten i vårt samhälle kräver och gör det ofta onödigt svårt att vi ska uppfylla alla dessa nya krav som varje ny utexaminerad byråkrat ofta i all välmening ställer. Enligt de gamla Grekiska skrifterna är detta tyvärr inget nytt . De myntade det vi i dag kallar en Grekisk tragedi , som kanske just är vår nu - " Man vill väl, men det blir fel. " - Mycket "Pengafrågor" och i dess spår förvirring i jämförelser mellan ofta utsatta grupper. Min Empati i denna tråd går således mest till Anders ,som jag anser gav en liten inblick i arbetets varande - Allt Väl

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Hantverkare [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.