ROT-avdraget är en skattereduktion som trädde i kraft 2008. Sedan dess har den använts flitigt av svenskar som anlitar hantverkare. Hur ser ROT-avdraget ut 2019? Vi har samlat viktig information som du behöver veta på den här sidan.
I stort sett ser ROT-avdraget ut som det har gjort under 2018.
Så fungerar skattereduktionen
Du kan få 30 procent av arbetskostnaden i ”rabatt” när du anlitar en hantverkare till ditt hus- eller lägenhetsprojekt. Maxbeloppet per år är 50 000 kronor. Självklart ställs det vissa krav på dig som köpare för att du ska erhålla avdraget.
Krav för att få ROT
- Du måste vara bosatt i Sverige eller betala skatt i Sverige.
- Du måste ha fyllt eller fylla 18 år samma år som du nyttjar avdraget.
- Du kan aldrig kan få en skattereduktion som är större än det belopp du betalar i slutgiltig skatt och måste därför betala tillräckligt mycket i skatt för att få nyttja ROT.
- Du ska ha med avdraget i din deklaration året efter.
Du hittar mer information på Skatteverket.se
Obs. Det är viktigt att hantverkaren betalar F-skatt för att avdraget ska kunna användas.
Andra krav på hantverkaren/utföraren
- Du får inte anlita en närstående och använda ROT.
- Du kan anlita en hantverkare med A-skatt istället för F-skatt. Då gör du avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som ska redovisas i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
- Om arbetet ska utföras utomlands av en hantverkare som är registrerad där måste motsvarande krav till svensk F-skatt uppfyllas.
Det har betalats ut allt mindre i ROT-avdrag sedan 2016 då skattereduktionen sänktes från 50 till 30 procent.
Hur betalar jag för allting?
Med det som kallas för fakturamodellen får köparen (du) en preliminär skattereduktion direkt vid köpet och behöver därmed inte betala hela arbetskostnaden till hantverkaren. När arbetet med exempelvis badrumsrenoveringen är klart ansöker hantverkaren om utbetalning från Skatteverket. Den utbetalningen ska alltså täcka kostnadens som du som kund in har betalat ännu.
Ändringar i ROT och RUT 2019
Regeringen har lämnat förslag om att det ska införas en ny paragraf i inkomstskattelagen (1999:1229) som avser elektronisk betalning.
67 kap.
15 a §
”För rätt till skattereduktion när arbetet utförs av en utförare som avses i 16 § 1 eller 17 § krävs att det utförda hushållsarbetet har betalats elektroniskt. Med elektronisk betalning avses en betalning som har förmedlats av en betaltjänstleverantör enligt lagen (2010:751) om betaltjänster och som innehåller uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt.”
Lagen ska gälla från och med 1 januari 2019
Varför behövs det elektronisk betalning?
I rapporten (Fi2011/2962) där Skatteverket utvärderade fakturamodellen kom de fram till att det behöver införas krav på att utbetalning mellan köpare och hantverkare ska kunna spåras. Detta ska exempelvis upprätthålla vad de kallar för en ”sund konkurrens inom de branscher som utför rut- och rotarbeten.”
Vad är då spårbart?
Enligt Skatteverket ska betalningen mellan köpare och hantverkare ske genom en godkänd betalningsförmedlare som noterar tidpunkten för transaktionen. Det viktiga är att det går att identifiera: avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt.
Detta innebär att du inte kan betala kontant om du vill ha ROT eller RUT.
Du kan inte betala med check eller kryptovalutor
I förslaget listas kontokort, inbetalningskort, Swish och BankID som godkända elektroniska betalningsmetoder. Check diskvalificeras eftersom att uppgift om mottagare inte behöver anges och exempelvis Bitcoin diskvalificeras också eftersom att betalningar med kryptovalutor inte förmedlas av en betaltjänstleverantör enligt betaltjänstlagen.
Vad tycker du om ändringen? Dela gärna dina åsikter och erfarenheter om rotavdraget.
Sidan uppdateras
Ni har angivit att ROT avdrag är likadant som under år 2018, men många inte vet vad ROT var under 2018! Jag tillhör de och frågar: vad var ROT avdrag under 2018?
Hej, hur många procent är det?
Med vänlig hälsning Pia
Det var på tiden,äntligen har naiva svenska politikern och myndigheter vaknat.