Här tittar vi på pris för takhöjning, både kostnaden för material och för vad en byggfirma brukar ta för pris för en takhöjning. Här får du också några tips som kan hjälpa dig få ned totalkostnaden för projektet utan att kompromissa med kvaliteten på detta rätt avancerade byggprojekt. Takhöjning kallas ofta taklyft, två begrepp som betyder samma sak, klicka på länken för att direkt hoppa ned till avsnittet pris per meter.
OBS! Vill du direkt ha konkret hjälp utifrån dina behov, och prisförslag på vad det kostar att lyfta taket på ditt hus? Använd www.proffsbyggare.se för att ta in offerter från byggfirmor gratis. |
En takhöjning är ett samlingsnamn för åtgärder som rent fysiskt syftar till att höja upp taket på ett hus. Det kan handla om allt från att bygga till en extra våning på en villa, eller att helt enkelt skapa lite mer takhöjd inne på en befintlig våning av huset. Det hela är av förståeliga skäl inte det enklaste och det är därför mycket vanligt att den som vill taklyfta sitt hus väljer att anlita en byggfirma eller hantverkare som kan sköta det hela. Det är också relativt vanligt att takhöjningar sker på kringbyggnader, till exempel ett garage som behöver klara en större bil eller en friggebod som behöver bli luftigare.
En annan faktor som varierar och påverkar priset är om det "bara" är innertaket som ska höjas, eller om hela takkonstruktionen ska lyftas upp. Ett innertak är oftast något enklare och därmed billigare att lösa.
Vad kostar takhöjning?
Kostnaden för en takhöjning kan delas upp i två huvudsakliga poster - material och arbete. En viktig faktor här är om det ursprungliga taket behålls, eller om du passar på att samtidigt lägga nytt tak. Då får du i sådant fall lägga på priset för en takomläggning.
Materialet är väldigt svårt att ge ett riktpris på eftersom material i fasad, innerväggar, tak, isolering med mera påverkar väldigt mycket. Men ett stalltips är att höra med byggfirman om de har rabatter på några av de material du behöver, ofta kan det vara både ekonomiskt gynnsamt samt smidigt att låta hantverkaren utnyttja sina kontakter och stå för materialinköp.
Arbetskostnaden för en seriös byggfirma med erfarenhet av takhöjning brukar ligga på ungefär 450-650 kr per hantverkare och timme (moms inräknat). Så ett arbetslag på fyra personer kostar sannolikt runt 1800 - 2800 kronor i timmen att anlita. Denna timkostnad får du sedan rätt att göra avdrag på genom ROT, vilket i praktiken ger 30% i skattereduktion för rotavdrag på den delen av priset.
Lyfta tak - pris per meter
Ofta vill du tidigt i processen göra en överslagsräkning och det bästa sättet att få ett hum om total kostnad för din takhöjning är att räkna per meter, även om detta av naturliga skäl aldrig går att göra millimeterkorrekt för varje specifikt hus. Du kan dock schablonräkna med att en takhöjning för ett normalt hus kostar ungefär 5000-10 000 kronor (inkl. moms) per meter fasad som ska höjas.
Ett hus på 12x8 meter ger alltså totalt 40 meter vägg. Detta ger ett slutpris för takhöjningen på 200 000 - 400 000 kronor. Detta är dock ett uppskattat snittpris, givetvis varierar det du faktiskt betalar beroende på materialval, hur väl du förhandlar, och särskilda förutsättningar för just ditt taklyft. Som vi nämnde högre upp i denna kostnadsguide spelar det också stor roll huruvida ni bevarar det gamla taket eller inte.
Dyrare med ny våning
Är det en hel våning som ska byggas på kan får du utöver kostnaden för själv höjningen i princip även lägga till priset för en tillbyggnad, klicka på länken för vår specifika kostnadsguide om detta byggprojekt. Då handlar det snarare om att räkna per kvadratmeter jämfört med ett "enkelt" taklyft där syftet mest är att höja upp taket för bättre takhöjd.
Vissa byggfirmor kan redan i offerten erbjuda ett fast pris per meter som ska takhöjas, medan andra hellre jobbar på löpande räkning och timpris. Vad som är bäst beror helt på husets förutsättningar och både byggfirmans och dina egna önskemål. För en dialog om hur projektet ska betalas och se till att skriva ut vad ni kommer överens om i ett hantverkaravtal. Läs mer här om hur du gör för att få till en bra affär med en seriös byggfirma.
Bygglov lär krävas
Räkna med att bygglov är en nödvändighet för att du ska få lyfta taket på huset. Därför bör du samtidigt som du begär in priser från byggfirmor också sätta igång processen med bygglovsansökan hos din kommun då denna kan ta ett tag. Eftersom det är ett kostsamt projekt bör du även höra med byggfirman om det krävs byggfelsförsäkring, färdigställandeskydd eller motsvarande. Det kan vara ett krav beroende på vad din slutkostnad blir för det hela.
Skriv en kommentar här nedanför om du har genomfört ett taklyft och vad du fick betala, eller ställ frågor om takhöjningar.
Hej,
Jag bor en låda/box alltså ett platt hus i Malmö.
Byggt på sent 60-tal!
Vi skulle vilja lyfta taket och bygga trappa upp till övervåning för där inreda utrymmet till ett Bio rum.
Var ska jag börja och hur ska jag fortsätta?
Hej! Bor i en villa där vi vill bygga en övervåning , göra takhöjning. Vår dröm sedan länge och något vi i familjen verkligen vill. Villan har 2 våningar och en vind, kan man göra taklyft på den vinden eller måste man bygga en ny våning helt? Och hur mkt kostar det på ett ungefär?
Tack på förhand
Hej. Jag vet inte om det är ett taklyft det är som jag ska göra. Vi har ett hus som är 8x8m med snedtak på övervåningen som tar bort hemskt mycket yta då vi vill göra fler rum, broblemet är att det är ett gammalt hus som ej har takstolar. Så det är alltså inte bara att riva en vägg och göra om då det är bärning på de flesta väggarna. Min fundering är då om man bara kan riva det befintliga taket och sätta in riktiga takstolar och kanske ändra lutning på taket för att få lite mer yta och på det viset kanske kunna riva väggar och göra om planlösningen på övervåningen? Huset är från 1904 tidigast. Tacksam för någon form av svar och kanske prisklass? Mvh jonas