Takskottning

När vintern kommer så behöver vi som har egna tak att ta hand om ta itu med både snö på taket och istappar längs med stuprännorna. Om det snöat mycket på kort tid är det ofta stora mängder snö som samlats på taket.

Att inte röja tak från snö och is kan leda till svåra olyckor

Blöt snö kan bli väldigt tung och är en påfrestande belastning för taket. Dessutom är isbildning och istappar som hänger ner en viktig säkerhetsfråga. Varje år sker ett flertal olyckor där isblock och istappar ramlar ner från tak. Det är fasansfulla krafter som dessutom kan leda till dödlig utgång för den som har otur. Snöskottning av tak är särskilt viktigt för fastighetsägare i städer med vältrafikerade gator.

takskottning_vinter_tak

Beroende vad du har för tak eller om du är ägare av en större fastighet så kan takskottning vara värt att leja ut och ta hjälp från professionella takskottare. Det är oftast takläggarfirmor som har denna tjänst tillgänglig under vintertid. Det är hantverkare som är vana att jobba på hög höjd och har nödvändigt utbildning och säkerhetsutrustning för att göra snöröjning säkert. Om kylan redan slagit till så kan taken vara förrädiska och hala. Är du ägare till en större fastighet så är det även ditt ansvar att hålla tak rena från istappar och isblock så det inte sker en olycka för människor som går på trottoaren nedanför.

Vad kostar snöskottning / takröjning?

Om du behöver snöskottning tak så kan du använda dig av ROT-avdraget! Snöröjning omfattas av ROT så länge arbetet sker i nära anslutning till din tomt. Arbetskostnad för snöskottning tak rabatteras då med 30%. Vill du få preciserat vad som avses med "i nära anslutning till din tomt", hör av dig till Skatteverket och kolla vad som gäller för just ditt hus.

Pris för takskottning varierar men du får räkna med att betala någonstans mellan 300 – 500 kr per timme. Gör upp om kostnad för snöskottning av tak i förväg så slipper din relation till entreprenören bli onödigt kylig.

Lär dig mer om ditt ansvar som fastighetsägare

Fastighetsägarna Stockholm har gjort denna informativa video som förklarar vad fastighetsägaren och bostadsrättsföreningen ansvarar för: