Byggfirma, kostnader och tips när du ska anlita duktiga byggare

När du ska anlita byggfirma finns det sätt att göra det till sänkt kostnad jämfört med om du bara väljer första bästa byggfirma du hittar. Här visar vi genomsnittliga priser (både timkostnad och fast belopp) för att anlita byggfirmor, vad du bör tänka på i förhandlingen med byggaren, vad som skiljer i geografi beroende på om du anlitar byggfirma i Stockholm eller byggfirma i småstad, med mycket mera. Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna erfarenheter i kommentarsfältet längst ner på denna sida!

Kostnad för att anlita byggfirma

En utgångspunkt när du börjar kika på möjligheten att anlita hantverkare för ditt jobb är timpenningen för att anlita en person i en timme. Gäller ditt jobb enklare snickeriarbeten är någonstans mellan 300-500 kr/timme ett normalt prisspann. För mer avancerade arbeten där särskild expertis krävs kan du få betala byggfirman något mer, mellan 400-800 kr/timmen är normalt.

Prisspannet är som synes rätt stort och vid större arbeten där många arbetstimmar går åt kan du spara stora pengar genom att höra dig för med flera olika byggfirmor. Testa Proffsbyggare.se, en gratis tjänst där du enkelt får offerter från byggare i hela landet!

Byggfirma markarbete

Låt en byggfirma göra jobbet.

En viktig faktor när du anlitar byggare är att ROT-avdraget idag gäller för många olika typer av renoverings- och tillbyggnadsarbeten. Detta avdrag gör att 30% av arbetskostnaden (upp till ett tak på 50 000 kr i avdrag) får dras av, vilket gör det än mer prisvärt att anlita hantverkare för sitt byggjobb.

Prisexempel byggfirmor

Här är två exempel på hur det kan se ut när man anlitar byggfirma för ett par vanliga jobb - bygga altan samt renovering av fasad.

Bygga altan

John ska bygga en altan och inser att han inte har tid eller lust att göra arbetet själv. Han tar in offerter från ett par olika byggfirmor i trakten. Den ena erbjuder sig att göra jobbet för 25 000 kr rakt av medan den andra vill debitera per timme för 675 kr/timme för två snickare som bygger altanen: John går på alternativ nummer två och ser till att komma överens med byggfirman om att arbetet inte får ta mer än 30 timmar.

Byggarna blir klara på totalt 28 timmars arbete, vilket ger total arbetskostnad för byggfirman på 18 900 kr, vilket efter 30% ROT-avdrag blir 13 230 kr. Till det kommer resekostnad på 1 400 kr samt Johns materialkostnader på 8 000 kr. Sammanlagt pris för att bygga altanen med byggfirma: 22 630 kr.

Renovera fasad

Sarah ska renovera fasaden på sitt hus. Hon tar in offerter från fyra olika byggfirmor som alla kommer med prisförslag på hela fasadrenoveringen. Priserna ligger på 25 000 kr, 29 500 kr, 33 000 kr och 48 000 kr.

Istället för att automatiskt gå på lägsta offerten kontaktar Sarah alla firmorna och ber om referenser från deras tidigare kunder. Hon får detta och kontaktar referenskunderna och bäst intryck får hon då av byggfirman som erbjöd sig att renovera fasaden för 33 000 kr i arbetskostnad (23 100 kr efter ROT-avdrag).

Hon förhandlar lite extra med byggfirman och säger att om byggfirman också köper in materialet så vill hon ha 20 procent rabatt på arbetskostnaden. Detta får hon och landar således på en slutlig arbetskostnad på 18 480 kr för fasadrenoveringen.

Anlita byggfirma billigare med ROT.

Steg för steg: att tänka på när du letar byggfirma

1. Börja med att ta in offerter från minst tre olika byggfirmor. Då får du en bas att stå på och kan jämföra deras priser.

2. Ställ mycket frågor till hantverkarna och begär referenser. Billigast är inte alltid bäst - du måste få förtroende för byggfirman, detta är värt mycket och kan motivera att välja en dyrare offert.

3. Säkerställ att byggaren har de certifieringar som krävs för just ditt jobb. Ring gärna lämplig branschorganisation (lista med de vanligaste finns på Byggmentor.se) och säkerställ att byggfirman är ansluten där.

4. Skriv ett avtal med byggfirman. Då har ni båda något att utgå från och minskar risken för att det skär sig under arbetets gång.

5. Se till att på förhand försäkra dig om att byggfirman erbjuder garanti och innehar relevanta försäkringar för ditt projekt.

6. Glöm inte ROT-avdraget! Det är byggaren som gör detta avdrag direkt på fakturan, se till att de gör det och att de bara drar av för arbetskostnaden och inte materialet.

Lycka till med att anlita byggfirma till låg kostnad!

Mer läsning:

2 Comments

  1. Så länge man kollar upp byggfirman på t.ex. ratsit så man ser att de är en registrerad firma så tycker jag man ska ta in offerter. Sen ska man ju prata med byggfirman eller bjuda in dem på kundbesök, då får man bra känsla för att de har rätt inställning och kompetens innan man anlitar dem.ruggigt många byggfirmor är seriösa och duktiga, dra inte alla över en kam :)

  2. Finns rätt många bra byggfirmor men nästan lika många dåliga - mitt råd är att ALLTID se till att prata ordentligt med byggfirman innan ni anlitar dom. Då får man oftast en bra känsla för om de är seriösa och kunniga. Instämmer oxå fullständigt med tipset att snacka med olika byggare innan man väljer, tar man bara en och har otur kan det vara en sådan som passar på att salta offerten med många tusen kr "bara för att"...

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vad kostar arbetet eller projektet? « Kostnadsguiden - [...] Byggfirma [...]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.