För den som idag värmer sitt hus med direktverkande el är värmepump en särskilt bra investering. Kostnaden för själva värmepumpen är densamma, men återbetalnignstiden blir avsevöärt lägre eftersom besparingen ökar - det är avsevärt billigare att värme sitt hus med värmepump än med direktverkande el helt enkelt.
Byta från direktverkande el - så gör man
Börja med att fundera över dina förutsättningar för olika typer av värmepumpar. Har du stor tomt kan ytjordvärme vara ett alternativ. Bergvärme är det mest populära värmepumpsvalet och passar för den som kan borra på tomten. Har du liten yta att använda kan en luft/vattenvärmepump vara bra.
Är du osäker på vad du behöver är en bra plats att börja på att ta in offerter från värmepumpsfirmor i ditt område (gratistjänst för att ta in offerter från värmepumpsinstallatörer i hela Sverige via länken).
Besparing: från direktverkande el till värmepump
Förutom att lämna prisförslag på din värmepump så kan även en seriös värmepumpsfirma göra en beräkning på hur mycket du kan spara genom att byta från direktverkande elvärme till en värmepump (idag är det vanligaste bytet från el till bergvärmepumpar). Får du idag all din värme via el kan du utan problem räkna med en månatlig besparing för dina värmekostnader på mellan 20-50 procent - en avsevärd peng för de flesta svenska hushåll.
Tidigare fanns det ett särskilt konverteringsstöd för den som ville gå från direktverkande elvärme till exempelvis bergvärme. Idag är det stödet borta men å andra sidan finns ROT-avdraget som sänker arbetskostnaden med 30% - både för själva installationen av värmepumpen samt för eventuell borrning eller grävning. Det gör det än förmånligare att konvertera sin elbaserade värme till värme från en värmepump. Mer via länken om vad du bör tänka på praktiskt när du ska köpa värmepump.
Återbetalningstid
En genomsnittlig bergvärmepump med installation kostar ungefär mellan 80 000 och 120 000 kr. Besparingen per år med bergvärme ligger för ett hus med standardförbrukning av el på mellan 10 000 - 12 000 kr. Det gör att du på en period av 8-10 år gått plus på din bergvärmepump, lågt räknat.
Det är alltså en mycket bra affär att byta direktverkande el mot värmepump. Läs mer i vår generella prisguide för värmepumpar om du vill veta vad en installation kan kosta och vad som omfattas.
Vad är direktverkande el?
Direktverkande el innebär helt enkelt att eldrivna element i ditt hus alstrar värme under kalla perioder av året. I relation till andra former av uppvärmning, exempelvis fjärrvärme, värmepumpar, pellets, med mera, så är direktverkande el i de allra flesta fall den dyraste formen av uppvärmning. Har du idag direktverkande el är du därför i en bra sits att kunna sänka dina kostnader rejält genom att göra ett aktivt val och byta från direktverkande el till luft/vatten-värme, jordvärme eller bergvärme.
Checklista inför bytet
- Se till att sammanställa dina elräkningar och dela upp kostnaderna i vad som är uppvärmning och vad som är hushållsel.
- Jämför offerterna och de kalkyler leverantörerna du väljer mellan, kom ihåg att du måste titta på både kostnaden för pump och installation samt beräknad årlig besparing.
- Glöm inte att om du inte har ett värmesystem med vattendriv så kommer du behöva installera ett sådant vilket påverkar installationspriset.
- Som sagt så är det de med direktverkande el som kan göra de otvivelaktigt största besparingarna med värmepump, utnyttja det i förhandlingarna med installatörerna. De vill allihopa ha dig som kund - det sätter dig i en bra förhandlingssits!
- Be alltid om referenser från företagen, gärna sådana som har gjort snarlika installationer som du själv när det gäller omfattning och typ av värmepump som ska ersätta din direktverkande eluppvärmning.
Det som tillkommer om du har direktverkande el till skillnad från om du idag redan har vattenburen värme är alla vattenradiatorer.
Man får räkna med 5-7000 kr/radiator installerat och klart. Så visst tjänar man in mer pengar per månad jämfört med andra tidigare uppvärmnings metoder.
En bergvärmepump kostar ofta mellan 100.000-200.000 installerad ock klar utan rot och beroende på hur mycket man måste borra. Har man dessutom som jag ett behov av 20 radiatorer så är det ytterligare 100.000 kr som skall sparas in...
Vi tittar på att byta ut vår direktverkande el mot bergvärme, kalkylerna för energibesparingarna verkar lovande men det äts till viss del upp av att vi måste skaffa ett vattenburet värmedistributionssystem nu. Tror dock att det lönar sig ändå, kommer sannolikt landa på runt 180 000 kr för bergvärmeinstallation (och givetvis själva bergvärmepumpen) samt vattenburet. Vi beräknar kunna räkna hem det på 11 år + att att vi får värdeökning på huset.
Vi hade direktverkande el som vi bytte ut mot bergvärme för ett par år sedan. Fick en total sänkning av årsförbrukningen av el på 60 procent - mycket nöjda med det! Har även pratat med mäklare som menar att vår bergvärmebrunn är ett värdeökande säljargument om vi väljer att flytta. Så den aspekten ska man också ta in på pluskontot med att skaffa bergvärme.