Flytt, kostnad för att anlita flyttfirma

Vad kostar en flyttfirma när du vill genomföra en flytt? Man kan säga att fem stycken faktorer spelar in för en flytts kostnad:

1. Hur mycket som ska flyttas

Flytt, kostnad timprisEn flytt kostar givetvis olika beroende på om det är ett mindre bohag som ska flyttas, eller om det är ett företag med hundra arbetsplatser. Detta är också viktigt att vara tydlig med när du diskuterar med en flyttfirma – exakt hur mycket ska flyttas (tala då helst i antal personer, alltså till exempel ”Två personer ur lägenhet” eller ”Tio personer ur arbetsplats/kontor”.

2. Timpris avgör kostnad för flytt

Oftast betalar man flyttfirma per timme, och normalt ligger detta timpris mellan 350-550 kr/timme i timkostnad för en ”flyttgubbe” och bil. I de flesta fall blir priset per flyttgubbe något billigare när du anlitar fler från samma flyttfirma.

Alltså kan du räkna med ett pris på runt 500-1000 kr/timme för två personer med flyttbil. Dessa priser är givetvis bara uppskattningar och priserna varierar. Bäst chans till ett lägre timpris har du alltid om du tar in offerter från några olika flyttfirmor, via länken kan du t.ex. göra detta gratis från manuellt godkända flyttföretag i hela landet.

Med ovanstående timpriser (om vi utgår från ett tvärsnitt) skulle en flytt på åtta timmar där du anlitar en flyttfirma med två personer och bil alltså kosta ungefär 4000 kr och uppåt. Till detta tillkommer antagligen också milkostnad för flytten, hör med din flyttfirma om vad som gäller.

3. När och var påverkar priset för en flytt

Du kan generellt räkna med att priserna för att ta hjälp av en flyttfirma stiger om arbetet sker på en helg. En annan faktor som påverkar arbetskostnaden för flytt är var i landet du bor, ofta är det något dyrare i storstäder som Göteborg, Stockholm och Malmö medan timkostnaden oftast är lite billigare på mindre orter. Flyttfirma, kostnad timpris

Oavsett när du vill flytta eller var bör du dock alltid matcha olika flyttfirmor mot varandra för att hitta det företag som känns bäst för dig, både prismässigt och förtroendemässigt. Begär gärna referenser från firmorna för att höra från deras tidigare kunder.

4. Ställ krav på flyttfirman

Några saker ska du kräva att få ”på köpet” när du anlitar flyttfirma. Dels ska de givetvis vara försäkrade, känner du dig minsta osäker bör du be att få deras föräskringsuppgifter. Annars står du med byxorna nere om olyckan är framme.

Du bör också fråga tydligt och klart om det ingår flyttmaterial (flyttkartonger med mera) i priset eller om du förväntas lösa det på egen hand.

Var också extremt tydlig med vilken tid ni avtalar om att dra igång. Sedan gäller det för både dig och flyttfirman att hålla den – du ska ha packat allt när flytten startar och flyttgubbarna ska komma i tid och vara redo att börja lasta. Skriv gärna ett avtal för att göra det klart och tydligt när flytten är tänkt att starta.

5. Särskilda behov vid flytten

En sak som ofta skapar friktion mellan kund och flyttfirma är om det dyker upp något oväntat på flyttdagen. Var därför öppen och tydlig med om du har något särskilt som kräver mer än bara två händer som plockar upp en flyttkartong. Det kan till exempel röra sig om något väldigt ömtåligt och dyrbart som måste packas och fraktas extra varsamt, eller något stort och tungt som en flygel eller ett kassaskåp.

Det kan bli så att du får betala ett extra tillägg om du har saker som kräver särskild utrustning eller liknande för att flytta, men detta blir ofta en mindre kostnad om du avtalar om det från början. Det är när man står där på flyttdagen och allt inte är klart som det kan bli tal om dyrbara pristillägg.

7 Comments

  1. Begärde in ett par olika offerter inför att vi skulle flytta (2 vuxna, 2 barn från en villa till en annan), ca 120 kvm. En landade på 5000 kr, en annan på 7250 kr. Då ingick inte packning. En viktig grej att tänka kring vad kostar flyttfirma, är att det är dyrare att boka flyttfirman på en helg. Kanske kan det vara värt att ta en vardag ledigt för flytten?

    Reply
  2. Vi skulle flytta från lägenhet till villa i september och testade http://www.flyttproffs.se, fungerade bra och vi kunde matcha offerterna och hittade en bra firma som kändes både seriös och helt ok i pris. Vi tog in anbuden ungefär en månad innan själva flytten och tidsmässigt var det inga problem Tummen upp!

    Reply
  3. Rekommenderar verkligen att höra med par olika flyttare. Första flyttfirman vi pratade med låg ungefär 30 procent över den andra vi tog kontakt med. Lönade sig att inte gå på första!