Fasadmålning

Att måla om fasaden är ett projekt som varierar mycket i kostnad. Fasadmålning kan utföras på olika sätt och i olika omfattning. Här går vi igenom vad som påverkar priset när du målar om huset och din fasad, och vad du bör tänka på för att få en så låg kostnad som möjligt.

Vad kostar fasadmålning?

Allt beror på ytan som ska målas och vad målerifirman tar per timme för att utföra fasadmålningen.

Normalt kostar det mellan 350-500 kr/timmen att anlita en målare (30% av priset efter ROT-avdraget). På en timme hinner en målare med 2-4 kvadratmeter vanlig fasad, vilket ger ett ungefärligt pris på 75-250 kr/kvadratmeter fasad efter ROT-avdrag. Tänk på att det utöver arbetskostnaden också tillkommer materialkostnaden som, beroende på färgval, antal strykningar och kringkostnader kan landa på allt mellan 30-100 kr/kvadratmeter.

Fasadmålning kostnad måla om hus

Vad kostar fasadmålning?

Exempel: kostnad fasadmålning på mindre villa

Familjen Eriksson vill måla om sitt hus utvändigt, totalt 98 kvadratmeter fasad. De begär in offerter kostnadsfritt från fem olika målerifirmor via Proffsmålerier och jämför offerterna för att hitta bästa pris för jobbet. De hittar till slut en firma som känns förtroendeingivande, har erfarenhet av fasadmålning och som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris.

Offert på fasadmålning 98 kvm

 • Arbetskostnad, efter ROT-avdrag, två målare: 475 kr/timmen
 • Beräknad tidsåtgång: 60 timmar
 • Total arbetskostnad för att måla om fasaden, efter ROT-avdrag: 28 500 kr
 • Materialkostnad: 25 000 kr
 • Total kostnad för fasadmålning 98 m2: 53 500 kr

Här kan du läsa mer om vad det rent generellt kostar att anlita målare. För dig som planerar fler arbeten än att måla om huset, läs gärna våra andra kostnadsguider för olika hantverkartjänster.

8 Comments

 1. I en bra offert räknas inte bara målningsmoment utan allt arbete kring måleris projektet, dvs: underarbete, reparationer, framkomlighet, husets höjd, typ av färg,målnings design, snickarglädje detaljer, etc…, därför kan man inte utgår ifrån att alla hus har samma kostnad per kvadratmeter.
  Seriös erfaren målarmästare.

  Reply
 2. Vill ni ha bra priser och kvalitet att måla ett hus med oss kostar litet annorlunda 200 kvadrat meter kostar med oss 50000 kr efter rot avdrag dubbelt så billigt gemföra med många kanske billigast i sverige.
  ui har 25 år erfarenhet

  Reply
  • Hej Albin, hur räknade du ? 55.000 efter rot med allt material inkl?
   Mvh

   Reply
 3. Funderingar angående exemplet ovan, fasadmålningen: Vad är inräknat i detta exempel? Bygga och riva ställning, Tvätta panel, skrapa bort gammal färg? Tvätta bort och förebygga algangrepp? Grundolja? Grundfärg? Hur många strykningar färg?

  Reply
 4. Ett bra tips är att ta kontakt med målarfirmorna i god tid så att både de och du kan planera in jobbet bäst. Pratar du med några olika och har någon månads marginal kan du sannolikt ha en bra chans att få ner priset något. Hittar du en ”svacka” där målarna inte har många jobb blir det ”tillgång-efterfrågan” och de kan sannolikt måla om din fasad billigare!

  Reply
 5. Vi snackade med tre målerier, två lokala mindre målerifirmor och en större firma på orten. Fick faktiskt rätt olika offerter från dem, och gick till slut på en av de mindre firmorna (trots att de inte var billigast). Det kändes tryggt med den målaren vi pratade med och i priset för att måla om fasaden på vårt hus (villa ca 100 kvadrat) fick vi städning, rengöring av rännor samt besiktning om ett halvår. Kändes bra. Helt klart en bra affär att höra med olika målerifirmor!

  Reply
  • Jag lite nyfiken på vilka tre målerier och vem ni valde? Bor i Borås och ska måla om vår fasad. Tacksam för svar!

   Reply
   • Oj oj, det var ju ett par år sen nu :-)

    Men vi gick via den där Proffsmålerier offert tjänsten, sen tog vi en av dom som hörde av sig med pris. är fortfarande nöjd med resultatet!

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? « Kostnadsguiden - [...] Fasadmålning [...]

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *