Vad kostar hantverkare? Timpris och tips

Att anlita hantverkare är idag mer prisvärt än tidigare sedan ROT-avdraget infördet. En hantverkare kostar då i praktiken bara hälften av vad det kostade att anlita hantverkarhjälp innan ROT-avdraget infördes. Så vad kostar hantverkare då egentligen? Vi tittar närmare på timpris för bland annat snickare, målare, rörmokare, elektriker och murare.

Timpris hantverkare

Vad kostar hantverkare, timpris

Vad kostar egentligen hantverkaren per timma?

En vanlig lösning när man anlitar hantverkare, oavsett om det handlar om snickare, elektriker eller en värmepumpsinstallatör, är att hantverkaren anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar denne lagt ner på arbetet vilket ger den totala arbetskostnaden. Vill man kan man sätta ett tak på vad arbetet får kosta men då är det viktigt att reglera detta i avtal med hantverkaren på förhand.

Konsumenttjänstlagen säger dock att en avvikelse på 15 procent från överenskommen arbetskostnad är okej för en hantverkare att ta ut på eget bevåg om inget annat avtalats. Dock ska då denna extra arbetskostnad specificeras på fakturan. Läs mer om konsumentmakt och avtal med hantverkare här: http://byggmentor.se/renovera/hitta-byggfirmor-med-bra-hantverkare/

Timpris för olika typer av hantverkare varierar men vill man en enda summa som mellan tummen och pekfingret anger vad hantverkare kostar är 500 kr/timme ett rimligt timpris. Hantverkare sätter dock sina egna priser så i slutändan är det i förhandling mellan hantverkaren och du som kund som avgör. En god idé är därför att alltid kontakta flera olika hantverkare eller byggfirmor (testa gärna gratis offerttjänst för hela landet via länken) när du vill få ett arbete utfört för att på så sätt kunna jämföra deras priser och kanske förhandla dig fram till en bättre arbetskostnad i slutändan.

Schablonpris per timme för olika typer av hantverkare

Det är givetvis svårt att ange timpris för hantverkare i allmänhet eftersom det är så stora skillnader, även inom olika hantverkargrupper. Timpris och arbetskostnad varierar också beroende på faktorer som arbetets omfattning (ju större projekt desto större chans till pressat timpris), var någonstans i landet du bor (generellt är timpriset något dyrare i storstäder) samt din egen förhandling om priset med hantverkaren.

Här är ändå en fingervisning om vad det kostar att anlita olika typer av hantverkare per timme. Priserna kan dock som sagt alltså variera även utanför ramarna som anges här (priserna anges exklusive moms och innan eventuellt ROT-avdrag):

Målare…………………………..300-400 kr/timme (gratis offerttjänst via länken)
Snickare…………………………300-450 kr/timme (gratis offerttjänst via länken)
Murare…………………………..350-550 kr/timme
Elektriker………………………..400-550 kr/timme
Golvläggare……………………350-600 kr/timme (gratis offerttjänst via länken)
Rörmokare/VVS…………….450-600 kr/timme
Markentreprenör…………..400-600 kr/timme (gratis offerttjänst via länken)
Värmepumpsinstallatör….400-600 kr/timme (gratis offerttjänst via länken)
Flyttgubbe……………………..300-500 kr/timme (Anlita flyttfirma här)
Takläggare……………………..450-650 kr/timme (Offert från takläggare här)

Vad kostar hantverkare efter ROT-avdrag?

ROT-avdraget innebär att 30% av arbetskostnaden (alltså inte exempelvis materialkostnad eller reseersättning) skattejämkas till 50 000 kronor per person och år. Här är ett räkneexempel på hur ROT-avdraget används för att sänka kostnaden när du anlitar hantverkare och vad timpriset egentligen blir:

 • Säg att du anlitar en målare för att måla om hus. Han beräknar att arbetet tar 60 timmar och tar 350 kr i timmen. Det ger en arbetskostnad på 21 000 kr för att måla om huset.
 • Du får nu rotavdrag på 30% av arbetskostnaden (förutsatt att du betalat in så mycket i skatt under året). Det ger att timkostnaden blir 245 kr istället.
 • 60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr.

Vad kostar hantverkare som du använt dig av? Undrar du specifikt över någon annan hantverkargrupp? Positiva eller negativa erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför!

25 Comments

 1. Tack för bra artikel, tycker den stämmer överens med egna iakttagelser. En viktig grej som jag vill komplettera med är storleken på orten där man anlitar hantverkare. Generellt är det dyrare ju större stad, av någon anledning. Har själv märkt detta när jag anlitar hantverkare hemma i Göteborg jämfört med sommarstället i Värmlands skogar 🙂 Säkert en skillnad på 15-30 procent i ren arbetskostnad. Denna faktor är ju iofs svår att göra så mycket åt, om man inte flyttar 🙂 Men bra tips att höra med flera hantverkare innan man bestämmer sig, mer konsumentmakt åt folket!

  Reply
 2. Bra tips när det gäller att anlita snickare är att göra upp p´å förhand om maxtak på vad ditt jobb ska kosta. Oseriösa snickare kan ibland låta kostnaderna dra iväg onödigt mycket, så försök avtala så mycket som möjligt på förhand för att säkerställa att du inte råkar illa ut.

  Dock ska sägas att de flesta snickare är seriösa och ärliga och för man lite dialog med snickaren märker man snabbt om de är bra. Tack för bra guide i övrigt, priserna stämmer väl överens med mina erfarenheter.

  Reply
 3. Ett tips är att vara tydlig i offert-fasen med om priserna är innan eller efter ROT-avdrag, och dubbelkolla att ROT-avdraget gäller för just det arbete man ska ha utfört. En del firmor anger sin timkostnad efter ROT-avdrag och då kan det låta billigare än en annan firma som anger priset innan ROT-avdrag, vilket kan ge en skev jämförelsebild. Dubbelkolla ROT alltså!

  Reply
 4. Ringde lokala rörfirman för montering av en ny vattenutkastare, har funnits en tidigare vars vred gått sönder. Han sa att det skulle bli dyrare med faktura och då sa jag att jag ville ha utan, trodde förstås att jag skulle få kvitto. Fick jag inte… 700 kr för jobbet tyckte jag var dyrt. Tog högst en timme. Eller var det billigt?

  Reply
  • Det var ett bra pris du fick. Normalt med kvitto så skulle det ha kostat ca 500kr för vattenutkastaren och plus någon rörbit och någon koppling och en Timmes arbete ca 500-600kr timmen plus körersättning

   Reply
 5. Jag undrar hur prissättningen ser ut i mer udda / ovanliga hantverksyrken där det handlar om specialkunskaper. Tillgång och efterfrågan har kanske också betydelse? T ex en stuckatör? Dekorationsmålare? Förgyllare? Någon som vet och/eller har erfarenhet av dessa?

  Reply
  • Hej Maria, bra fråga. Det är givetvis svårt att ge prisuppgifter för väldigt nischade yrken eftersom de är så otroligt utsatta för den klassiska ”tillgång-efterfrågan”-principen. Det finns helt enkelt dåligt med schabloner och liknande. Jobbar du som dekorationsmålare och konkurrensen är låg men efterfrågan hög kan du givetvis utan problem ta ut en rejäl timpenning.

   Kanske finns det andra läsare som har mer konkreta tips till Maria? Dela gärna med er!

   /Kostnadsguiden

   Reply
 6. Hej!
  Är dessa priser inklusive moms?

  Reply
 7. exklusive moms läs inledningen så ser du

  Reply
 8. Hur kommer det sig att ni redovisar priser ex moms? För vem är det intressant?

  Tror det är mest privatpersoner som läser detta…

  Reply
 9. Det är väldigt stor skillnad på verktygs kostnader mellan olika yrkesgrupper. Som ett exempel har alla rörläggare en press maskin som kostar lika mycket som alla snickares maskiner ihop. Utöver press maskin behövs ett antal övriga maskiner och verktyg. Många av dessa verktyg är special verktyg som givetvis kostar mer än vanliga verktyg. Som exempel urdragare, provtryckningspump, hålstans, gängverktyg, rensmaskin m.m. Utöver dessa special verktyg behövs ofta snickeri verktyg såg, håltagare skruvdragare m.m.
  Så rörläggarna har stora utgifter på sina verktyg vilket måste betalas.
  Tack för ordet.

  Reply
  • Jag kör egen byggfirma och har maskiner och verktyg för över 300’000:- och köper fortfarande in nya verktyg allteftersom jag är i behov av nya verktyg
   Rörpressen kostar lika mkt som snickarens alla verktyg ihop? Jag vet inte hur mkt en press kostar men lovar att det inte är 300000:-

   Reply
  • En snickares vektygspark är bra mycket dyrare
   En pressmannen kostar 10 tusen
   En sänksåg,skruvdragare,klyvbord,ger&skapa,spikpistol,överhandsfräs,elhyvel,skivhiss,rullställning,bilmaskin,slipmaskin,tigersåg,multisåg,kedjesåg,blandare,
   Tombola,dammsugare ,handklinga mm mm listan är lång
   En verktygspark för en snickare är ca250-400 tusen beroende på märken
   Och kunskaps mässigt ska vi kunna el,rör,bygg och målning då vi alltid agerar arbetsledare till dessa

   Reply
 10. hej vad är kostand på att lägga kakel i köket mellan diskabänken och skåpet ungefär 1,5 kvm?

  Reply
 11. Tack för att ni finns.

  Har ni också uppgifter om materialinköps påslag?
  och ev. bilersättnings policy vore det tacksamt.

  MVH
  Anders Flodin
  PS Närmast elektriker denna gång.

  Reply
 12. Hej!
  Behover lite hjälp:
  Jag ska jobba som smiede, privat på helgen och fritiden men hur mycke kr. per timmer kan jag selja min jobb?
  Tack så mycket.
  Mvh/Slavi

  Reply
 13. Nu måste jag fråga om de priser som anges här är exklusive moms eller inklusive moms?
  Det vore ju bra att ange då det blir en avsevärd skillnad….

  Reply
 14. Skall snart sälja min lägenhetBehöver lite upprustning med måleri i några rumUndrar hur långt efteråt jag behöver betala fakturanOm det går bra när jag sålt lägenheten?

  Reply
 15. Hej,

  Ni som söker hjälp med ett bra pris, ring kulört måleri med en fransk töch! Jag bor i västra götaland och är målare utbildad med flera års erfarenhet.Jag tar 320 exkl moms. Information och bilder av mina uppdrag via email. Hälsningar

  Reply
 16. Här talas det om snickare, målare och rörläggare.
  Lämnade in min båt till en båtfirma. 1000kr/Tim tar dom – hur fan kan man med?

  Reply
 17. Hur ser de aktuella tim-kostnaderna ut för 2017?
  Mvh Ingela

  Reply
 18. Jag undrar över resekostnad. Anlitade en elektriker som tog 675 kronor i resekostnad och 213 kronor i bilersättning. Tycker det låter väldigt dyrt. Någon som har betalat liknande summa för resa?

  Reply
 19. Någon som vet vad en rimlig timkostnad för reseersättning är?
  Samma timpris som för själva arbetet? Är det vanligt att man betalar både bilersättning och resekostnad?

  Reply
 20. En rörmokare var hos mig pga avloppslukt i handfatet. Han vred till vattenlåset som hamnat snett. Han gick efter 2 minuter. Faktura: 2500 kr. Vad ska jag göra? Han ger sig inte en tum.

  Reply
  • Hej. Du kan alltid bestrida fakturan som privatperson. Om du inte bor i obygden så är 2500:- för arbetet orimligt. Har du dessutom inte fått en uppskattning innan så kan de inte kräva den ersättningen av privatpersoner. De måste ange minsta debitering.

   Bestrid alltid.

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vad kostar arbetet eller projektet? | Kostnadsguiden - [...] Hantverkare [...]
 2. Vad utgör en bra rörmokare? – Rörmokarguiden - […] som gärna tar enorma överpriser. På Kostnadsguiden finns den bra artikel som täcker olika kostnader för hantverkare, inklusive […]

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *